Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ν. Δένδιας κάλυψε «το κενό» του Κ. Μητσοτάκη

Ο ΥΠΕΞ έπραξε ορθώς αλλά δεν αναπληρώνει τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού. Ενδοκυβερνητικές διαστάσεις, με την παράμετρο «καραμανλικών» και «σαμαρικών».

ΣΥΡΙΖΑ: Ο Ν. Δένδιας κάλυψε «το κενό» του Κ. Μητσοτάκη

Διαχωρισμό ανάμεσα στο πρωθυπουργικό επιτελείο και στον υπουργό Εξωτερικών επιχειρεί η αξιωματική αντιπολίτευση, δίνοντας -σχεδόν ευθέως- πόντους στον Νίκο Δένδια.

Σχολιάζοντας τη χθεσινή επεισοδιακή συνέντευξη Τύπου των ΥΠΕΞ Ελλάδας και Τουρκίας, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία σημειώνει: «Η επιβεβλημένη ανάδειξη των πάγιων ελληνικών και ευρωπαϊκών θέσεων, μετά από μια μακρά περίοδο κλιμακούμενων παραβιάσεων των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και της Κυπριακής Δημοκρατίας από την Τουρκία, στην οποία ορθώς προέβη ο ΥΠΕΞ κ. Δένδιας, δεν γεμίζει αυτό το κενό. Δεν αναπληρώνει τη στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, που εδώ και ενάμιση χρόνο χαρακτηρίζεται από αμηχανία και έλλειμμα στρατηγικής».

Παρατηρεί ωστόσο ότι η Ελλάδα πρέπει να θέτει η ίδια την ατζέντα στα θέματα που την αφορούν και να μη λειτουργεί απαντώντας απλώς σε προκλήσεις, πρωτοβουλίες ή ενέργειες της γείτονος. Όπως σημειώνουν αρμόδιες πηγές, η πολιτική της χώρας στο ελληνοτουρκικό «δεν έχει αρχή, μέση και τέλος» μετά τις εκλογές, με την κυβέρνηση να δίνει σήμα ότι «δεν ξέρει τι θέλει και τι κάνει». Ως αποτέλεσμα, λένε, η Τουρκία κλιμάκωσε επικίνδυνα την προκλητικότητά της, με αποκορύφωμα τον περσινό «καυτό Αύγουστο», με το Oruc Reis έξω από το Καστελόριζο και τον κίνδυνο θερμού επεισοδίου πιο κοντά από την εποχή των Ιμίων.

«Η σημερινή (σ.σ. χθεσινή) συνάντηση του Έλληνα ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του ανέδειξε για μια ακόμη φορά την ανάγκη να αποκτήσει ξανά την πρωτοβουλία των κινήσεων η διπλωματία μας, με μια στρατηγική με αρχή, μέση και τέλος για την προάσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την οικοδόμηση θετικής ατζέντας σε διμερές και ευρωτουρκικό επίπεδο», τονίζεται χαρακτηριστικά στην επίσημη τοποθέτηση του κόμματος.

Ικανοποίησε «καραμανλικούς» και «σαμαρικούς»

Άκρως ενδεικτικό ήταν και το κύριο άρθρο (άμεση ανάλυση) στην ιστοσελίδα της «Αυγής» (avgi.gr), αργά το βράδυ, καθώς αναφέρεται, επιπλέον, ότι: «Ο Νίκος Δένδιας φαίνεται πως στις συναντήσεις που είχε με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου -πίσω από τις βαριές κλειστές πόρτες- αντιμετώπισε τη γνωστή τουρκική τακτική: Σκληρές και κάθετες δηλώσεις στα δύσκολα διμερή θέματα, που δεν βοηθούν στην εξεύρεση λύσεων. Και αποφάσισε να εμφανιστεί συγκρουσιακός, όπως πιθανότατα θα έπραττε ένας υπουργός Εξωτερικών που θέλει να επιστρέψει στην έδρα του με ακέραιο το πολιτικό του κεφάλαιο.

Με τη σύγκρουση αυτή, όμως, ο Νίκος Δένδιας έκανε και δύο ακόμα σημαντικά βήματα:

  • Διαχώρισε τη θέση του από την πιο «συναινετική» γραμμή των (επίσημων και άτυπων) συμβούλων του Κυριάκου Μητσοτάκη, που έλκουν την πολιτική τους καταγωγή από τον χώρο του εκσυγχρονιστικού ΠΑΣΟΚ.
  • Πρόσθεσε πόντους στο πολιτικό του κεφάλαιο, καθώς κράτησε στάση που ικανοποιεί δύο μεγάλες πολιτικές ομάδες εντός της ΝΔ: Τους "καραμανλικούς" και τους "σαμαρικούς"».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v