Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Μετωπική με κυβέρνηση για την ασυλία και την απαγόρευση εξέτασης της επιτροπής

«Με την αιφνίδια τροπολογία εξηγείται γιατί η κυβέρνηση αρνείται εδώ κι ένα χρόνο να δώσει στη δημοσιότητα τα πρακτικά των συνεδριάσεων». Γιατί απαγορεύεται ακόμα και «να εξετάζονται» τα μέλη των επιτροπών από τις δικαστικές αρχές ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα.

ΣΥΡΙΖΑ: Μετωπική με κυβέρνηση για την ασυλία και την απαγόρευση εξέτασης της επιτροπής

Την αλληλουχία τριών γεγονότων επικαλείται η αξιωματική αντιπολίτευση για να αναδείξει τα κίνητρα της κυβέρνησης πίσω από την άρον άρον νομοθέτηση της ασυλίας των μελών των επιτροπών που ασχολήθηκαν με την πανδημία (επιστημόνων και πολιτικών προσώπων).

  • Την Κυριακή που μας πέρασε διέρρευσαν πρακτικά της επιτροπής λοιμωξιολόγων (στην εφημερίδα “Δημοκρατία) που δείχνουν κυβερνητικές παρεμβάσεις προκειμένου να ληφθούν οι”επιθυμητές” αποφάσεις.
  • Δύο ημέρες μετά, η βουλευτής και υφυπουργός Σοφία Βούλτεψη δήλωσε δημοσίως ότι αυτά τα πρακτικά είναι “τα πιο ανώδυνα”.
  • Χθες, η κυβέρνηση κατέθεσε τροπολογία το απόγευμα της τελευταίας συνεδρίασης της Βουλής πριν από τις διακοπές λόγω Πάσχα, ορίζοντας το “ακαταδίωκτο” για ειδικούς (λοιμωξιολόγους κλπ) και κυβερνητικά στελέχη. Με την ίδια τροπολογία απαγορεύεται τα εν λόγω πρόσωπα “να εξετασθούν” από τις Αρχές (σ.σ. τις δικαστικές) για ό,τι έπραξαν ως μέλη των επιτροπών.

Πρόκειται για τις επιτροπές:

  • Εθνική Επιτροπή Προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19.
  • Επιτροπή Αντιμετώπισης Εκτάκτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες.
  • Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Όπως επισημαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην ανακοίνωση του, “η αιφνιδιαστική τροπολογία εξηγεί για ποιον λόγο εδώ και ένα χρόνο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αρνείται να δημοσιοποιήσει τα πρακτικά των συνεδριάσεων”. Όπως διευκρινίζουν στελέχη του, “το θέμα δεν είναι τι εισηγήθηκαν κατά καιρούς οι επιστήμονες στις συνεδριάσεις τους, αλλά τι παρεμβάσεις δέχθηκαν από κυβερνητικούς παράγοντες προκειμένου να προσαρμόσουν τις εισηγήσεις τους στα σχέδια της κυβέρνησης”.

Ζήτησε, συνεπώς, την άμεση απόσυρση της διάταξης και την άμεση δημοσίευση των πρακτικών από όλες τις συνεδριάσεις της επιτροπής, “ώστε να γνωστοποιηθεί για ποιες παρεμβάσεις υπουργών του κ. Μητσοτάκη ζητείται άμεσα η ασυλία”. Διερωτάται άλλωστε τι φοβάται ο πρωθυπουργός, αφού όπως ο ίδιος είπε χθες κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη (στον Alpha) “εννιά στις δέκα φορές, 95 στις 100 φορές, έχουμε συνταχθεί απόλυτα με τις προτάσεις των ειδικών, τις οποίες και συζητάμε γιατί πρέπει να εκθέσουμε στην Επιτροπή όλα τα δεδομένα”.

Γιατί απαγορεύεται “να εξετάζονται";

Το στοιχείο που αναδεικνύει ιδιαίτερα η αξιωματική αντιπολίτευση είναι ότι με την τροπολογία αυτή σταματά κάθε διαδικασία δικαστικού ελέγχου (των επιτροπών) που βρίσκεται σε εξέλιξη ή που επρόκειτο να δρομολογηθεί βάσει καταγγελιών.

Όπως οι υποθέσεις των προνομιακών εμβολιασμών (σε πολλές περιοχές της χώρας) ή του μη έγκαιρου lockdown στη Θεσσαλονίκη (που εισηγήθηκαν οι επιστήμονες) που όμως δεν νομοθετήθηκε λόγω του εορτασμού του πολιούχου της πόλης Αγ.Δημητρίου. “Την υπόθεση αυτή την ερευνά ο εισαγγελέας αλλά μετά την τροπολογία αυτή η διαδικασία θα σταματήσει”, παρατηρούν.

Κι αυτό διότι η ασυλία αφορά (και) τα πολιτικά στελέχη των επιτροπών (κατά βάση, γενικοί γραμματείς υπουργείων), πέραν των κυβερνητικών παραγόντων που φέρονται να παρενέβησαν στις συνεδριάσεις των επιστημόνων.

Με άλλα λόγια, πολιτικά πρόσωπα που μετέχουν στις τρεις επιτροπές και επιστήμονες απαγορεύεται, πλέον, να καλούνται για εξέταση τόσο από τη Δικαιοσύνη όσο και από την Βουλή, δε οποιαδήποτε έρευνα διεξαχθεί από δω και πέρα. “Το γιατί η κυβέρνηση βάζει στον πάγο οποιαδήποτε έρευνα που αφορά την διαχείριση της πανδημίας, δεν επιδέχεται πολλές απαντήσεις, παρά μόνο μία: λόγω φόβου. Κι αυτό δείχνει ενοχή”, αναφέρουν κομματικές πηγές.

Όπως αναμενόταν, η τροπολογία ψηφίσθηκε αργά το βράδυ χθες μόνο από τη ΝΔ. Ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησε (όπως είχε προαναγγείλει), το ΚΙΝΑΛ δεν συμμετείχε, το ΚΚΕ δήλωσε “παρών” ενώ καταψήφισαν η Ελληνική Λύση και το ΜεΡΑ25.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v