Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Επί ποδός για «τη μάχη των μαχών» κατά του εργασιακού νομοσχεδίου

«Δεν γίνεται ο Μπάιντεν να στρέφεται στον Κέυνς και ο Μητσοτάκης …στη Θάτσερ». Η παρέμβαση Τσίπρα στην τηλε-ημερίδα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η κινητοποίηση της Πέμπτης και η προσπάθεια αναβίωσης του «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου».

ΣΥΡΙΖΑ: Επί ποδός για «τη μάχη των μαχών» κατά του εργασιακού νομοσχεδίου

“Κάντε το όπως ο Μπάιντεν” είναι η κεντρική ιδέα της παρέμβασης του Αλέξη Τσίπρα στη τηλε-ημερίδα που συνδιοργάνωσαν χθες το Κόμμα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών, η Ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Δημοκρατικό Κόμμα Ιταλίας, με θέμα “το Μέλλον της Ευρώπης”.

Ο κ. Τσίπρας παρέπεμψε εμμέσως πλην σαφώς στις σημαντικές αποφάσεις κεϋνσιανής οικονομικής πολιτικής που ανακοίνωσε προ ημερών ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, με αφορμή τις πρώτες 100 ημέρες στον Λευκό Οίκο. Με πρώτες την αύξηση του κατώτατου μισθού, το μεγάλης έκτασης πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων για την αναζωογόνηση της οικονομίας και τη σημαντική φορολόγηση των ανώτατων εισοδηματικών κλιμακίων.

Αναφερόμενος στα μέτρα που έχει ανακοινώσει η ΕΕ για την ανάκαμψη μετά την πανδημίας, είπε χαρακτηριστικά: «η δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, η αναστολή του Συμφώνου Σταθερότητας, το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων της ΕΚΤ και η προώθηση της Πράσινης Συμφωνίας, με ένα ταμείο δίκαιης μετάβασης, είναι σημαντικά βήματα μεν, αλλά πολύ μικρότερα σε σχέση με τα τολμηρά βήματα που πραγματοποιούν οι ΗΠΑ σε όλα τα επίπεδα».

Η συγκυρία δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία την ευκαιρία να αναδείξει και να εξειδικεύσει τα παραπάνω σε εγχώριο επίπεδο, καθώς η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προωθήσει στη Βουλή το νομοσχέδιο του Κωστή Χατζηδάκη με τις εργασιακές αλλαγές. Δηλαδή, όπως σημειώνει, την κατάργηση του 8ωρου, τις απλήρωτες υπερωρίες και μια σειρά άλλες ρυθμίσεις “που θεσμοθετούν την εργασιακή ζούγκλα ακυρώνοντας σημαντικές κατακτήσεις του προηγούμενου αιώνα”.

Η πρώτη, πανελλαδική, κινητοποίηση εναντίον του νομοσχεδίου που έχει αποφασιστεί για την Πέμπτη βρίσκεται στο επίκεντρο της δράσης του κόμματος, ενώ για τον λόγο αυτό ο κ. Τσίπρας πραγματοποίησε την Μ. Τρίτη τηλεδιάσκεψη με 1.000 συνδικαλιστές από ολόκληρη τη χώρα.

Η θέση και το έναυσμα για “τη μάχη των μαχών” δόθηκε με τη φράση του “όταν η αυθαιρεσία και η αδικία γίνονται νόμος, η αντίστασή μας είναι καθήκον”, ενώ το κεντρικό σύνθημα κοσμεί ήδη όλες τις ανακοινώσεις και τις διαδικτυακές παρεμβάσεις των στελεχών του κόμματος: “Μόνο τα ρολόγια δουλεύουν ασταμάτητα - όχι στη φτηνή και ελαστική εργασία - όχι στην κατάργηση του 8ωρου”.

“Δεν γίνεται ο Μπάιντεν να στρέφεται στον Κέυνς και ο Μητσοτάκης …στη Θάτσερ”, αναφέρει ενδεικτικά στέλεχος του κόμματος που μετέχει ενεργά στην προετοιμασία των κινητοποιήσεων. Είναι ενδεικτικό ότι ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης “πάντρεψε” τις επιδιωκόμενες εργασιακές αλλαγές και την πραγματική εικόνα στα δημόσια νοσοκομεία, κατά την επίσκεψη που έκανε ανήμερα το Πάσχα στο Λαϊκό Νοσοκομείο.

«Αντι-ΝΔ μέτωπο»

Η προσπάθεια της Κουμουνδούρου είναι να υπάρξει κοινή δράση όλων των προοδευτικών κομμάτων και δυνάμεων απέναντι σ' αυτό το νομοσχέδιο. “Να χτιστεί, δηλαδή, αντι-ΝΔ μέτωπο όχι πάνω σε ψέματα και και μιντιακές στοιχίσεις, όπως ήταν το αντίστοιχο ‘αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο’ της προ 2019 περιόδου, αλλά πάνω στις πραγματικές επιλογές της κυβέρνησης που διαλύουν ό,τι κατακτήθηκε στο κοινωνικό κράτος και στην εργασία εδώ και δεκαετίες”, όπως σημειώνουν αρμόδιες κομματικές πηγές.

Παραπέμποντας δε, στα πραγματικά δημοσκοπικά ευρήματα που αποτυπώνουν το μέγεθος της δυσφορίας (σ.σ. στη διαχείριση της πανδημίας από το φθινόπωρο και μετά, στην μείωση των εισοδημάτων και στην ανασφάλεια για το εργασιακό μέλλον), οι ίδιες πηγές αποδίδουν στο Μαξίμου “προσπάθεια αναβίωσης του αντι-ΣΥΡΙΖΑ μετώπου, ακριβώς για να αντιμετωπίσει τις δυναμικές αντιδράσεις στις αντικοινωνικές επιλογές της κυβέρνησης”.

Σ' αυτή την προσπάθεια εντάσσουν τη “σπέκουλα” που έγινε με τη φράση του κ.Τσίπρα για “ξεστοκάρισμα εμβολίων της ΑstraΖeneca” στην προπασχαλινή τηλεοπτική συνέντευξη στον ΑΝΤ1 ή την επίθεση στον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο επειδή μίλησε για την ανάγκη “εκκαθαρίσεων στη δημόσια διοίκηση” από μία προοδευτική κυβέρνηση.

“Χάλασαν τον κόσμο και έκαναν μείζον θέμα στα τηλεοπτικά δελτία και τις δύο φράσεις, παρότι: πρώτον, ο ίδιος ο υπουργός Υγείας έχει μιλήσει δημοσίως για “αποθέματα του εμβολίου της AstraZeneca και, δεύτερον, ποιος μπορεί να αμφισβητήσει την ύπαρξη εστιών διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση;”, παρατηρούν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v