Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Να πάρει θέση ο Κ. Μητσοτάκης για τις πατέντες μετά το γερμανικό «nein»

Πού αποδίδουν την πρόταση Μπάιντεν για μαζική παραγωγή εμβολίων με άρση της πατέντας. Από τις «μπούρδες Τσίπρα» στην… οικειοποίησή τους. Οι συσχετισμοί και οι μεγάλες ευθύνες της Κομισιόν.

ΣΥΡΙΖΑ: Να πάρει θέση ο Κ. Μητσοτάκης για τις πατέντες μετά το γερμανικό «nein»

Η Ευρωομάδα της Αριστεράς θα επαναφέρει στο ευρωκοινοβούλιο το θέμα με τις πατέντες των εμβολίων για τον κορωνοϊό, προκειμένου, αυτή τη φορά, να υπάρξει ψήφισμα για την απελευθέρωσή τους. Το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και οι ευρωβουλευτές του συντονίζουν την προσπάθεια, μετά την τροπή που πήρε η υπόθεση προχθές από το «ναι» του Τζο Μπάιντεν και… την ανατροπή που σημειώθηκε αργά το βράδυ χθες από το «όχι» της Άγκελα Μέρκελ.

Ουδείς στην αξιωματική αντιπολίτευση υποτιμά τον πόλεμο που κήρυξαν στην απελευθέρωση των πατεντών οι φαρμακοβιομηχανίες και το Βερολίνο, ωστόσο εστιάζουν στον λόγο που έκανε τον πρόεδρο των ΗΠΑ να ρίξει την πρόταση-βόμβα: ότι χωρίς μαζική παραγωγή εμβολίων για πλανητικό εμβολιασμό, οι μεταλλάξεις θα ακυρώνουν κάθε προσπάθεια ανάσχεσης της πανδημίας.

Όπως σημειώνουν, η κατάσταση στην Ινδία, τη Βραζιλία ή την Αφρική είναι ενδεικτική της έλλειψης εμβολίων για τεράστιες (αριθμητικά) πληθυσμιακές ομάδες και της διασποράς των μεταλλαγμένων ιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μάλιστα, στις λεγόμενες «φτωχές χώρες» έχουν φτάσει 50 εκατομμύρια δόσεις εμβολίων, έναντι στόχου δύο δισ. δόσεων για το 2021.

Δεν είναι τυχαία η σπουδή του Π.Ο.Υ. να «αγκαλιάσει» την πρόταση για τις πατέντες από τα τέλη του 2020, ενώ ο Γενικός Διευθυντής του Dr. Tedros Adhanom τάχθηκε και δημοσίως υπέρ. κατά τη συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα στις αρχές του 2021.

Το εάν θα περάσει ή όχι η πρόταση Μπάιντεν από τον Π.Ο.Υ. θα φανεί τις επόμενες εβδομάδες, αλλά αυτό που προέχει για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είναι να υπάρξει η μεγαλύτερη δυνατή στήριξη από τις χώρες-μέλη. «Η ίδια η Κομισιόν πρέπει να πάρει θέση και να αναλάβει τις ευθύνες της, καθώς η αποτυχία στην προμήθεια εμβολίων έχει οδηγήσει την ΕΕ στα χαμηλότερα επίπεδα εμβολιασμού (10-12% ο μέσος όρος) και σε εκατοντάδες χιλιάδες θανάτους πολιτών της», σημειώνουν αρμόδια στελέχη του κόμματος.

Θεωρούν «μεσοβέζικη αλλά τουλάχιστον όχι κάθετα αρνητική» τη δήλωση της επικεφαλής της ΕΕ Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν για την πρόταση Μπάιντεν και θετική την αποδοχή της από τον Γάλλο πρόεδρο Εμ. Μακρόν.
«Χρειάζεται να παλέψουμε και θα το κάνουμε», λένε, προσβλέποντας στην πίεση που θα ασκήσουν οι πολίτες στις κυβερνήσεις τους.

«Νέα… τούμπα Μητσοτάκη λόγω Βερολίνου;»

Για το εσωτερικό της χώρας, οι επιτελείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης τελούν εν αναμονή... της τελικής θέσης που θα πάρει ο κ. Μητσοτάκης, καθώς, όπως επισημαίνουν, «μετά την παρέμβαση Μπάιντεν έσπευσε να κάνει το μαύρο άσπρο και να οικειοποιηθεί την πρόταση για τις πατέντες, παρότι ο ίδιος είχε χλευάσει τον κ. Τσίπρα, όταν τη διατύπωσε στη Βουλή στις αρχές Ιανουαρίου. Το ‘νάιν’ της κας Μέρκελ όμως μπορεί να τον οδηγήσει σε ‘κυβίστηση’ και απραξία», λένε. Για τον λόγο αυτό, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κάλεσε χθες τον πρωθυπουργό να πάρει αμέσως πρωτοβουλία και να θέσει το θέμα στην Κομισιόν.

Δεν αισιοδοξούν πάντως, μετά (και) την αποκάλυψη των δύο ευρωβουλευτών του κόμματος, του Πέτρου Κόκκαλη και του Δημήτρη Παπαδημούλη, ότι οι ευρωβουλευτές της ΝΔ καταψήφισαν σχετικό ψήφισμα (σ.σ. για τις πατέντες) πριν από οκτώ, μόλις, ημέρες. Προς επίρρωση, ο κ. Κόκκαλης ανήρτησε στα social media τον κατάλογο της ονομαστικής ψηφοφορίας.

Όσο για τη σπουδή του Μαξίμου να διαρρεύσει αργά τη νύχτα προχθές ότι η πρόταση για τις πατέντες είχε γίνει από τον κ. Μητσοτάκη και τον Ηλία Μόσιαλο την περσινή άνοιξη, η Κουμουνδούρου απαντά: Ο κ. Μητσοτάκης στήριξε την πρόταση του κ. Μόσιαλου, αλλά στη συνέχεια δεν πήρε καμία πρωτοβουλία διεθνώς ή σε επίπεδο ΕΕ για να την προβάλει.

«Την ξέχασε και την υποβάθμισε τελείως», λένε, ενώ κομματικά και κυβερνητικά στελέχη του τη χλεύασαν και επιτέθηκαν στον κ. Τσίπρα, όταν διατύπωσε την πρόταση για τις πατέντες: ο ίδιος ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, ο διευθυντής του γραφείου Τύπου της ΝΔ Νίκος Ρωμανός (τη χαρακτήρισε δημοσίως «μπούρδες»), ο Αδωνις Γεωργιάδης, η Σοφία Βούλτεψη και άλλοι.

Αντιθέτως, όπως σημειώνουν, ο κ. Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κινητοποιήθηκαν έντονα από τον Ιανουάριο:

  • Έφεραν το θέμα στο Συμβούλιο της Ευρώπης, που υιοθέτησε τη σχετική τροπολογία με πρωτοβουλία του Γιώργου Κατρούγκαλου.
  • Επικοινώνησε (ο κ. Τσίπρας) με τον Γενικό Διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, ο οποίος εξέφρασε δημόσια τη στήριξή του στην πρωτοβουλία εξασφάλισης των πατεντών.
  • Η ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με επικεφαλής τον Δ. Παπαδημούλη πήρε σειρά σχετικών πρωτοβουλιών στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο, με επιστολές στον πρόεδρο του ΕΚ, τους προέδρους των πολιτικών ομάδων (ήδη από τον Ιανουάριο) αλλά και ανάληψη πρωτοβουλιών, ώστε να συσπειρώσει ευρύτερη στήριξη από ευρωβουλευτές. Οι ευρωβουλευτές της ΝΔ δεν τις υπέγραψαν.
  • Τον Μάρτιο, οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Δ. Παπαδημούλης και Λ. Αρβανίτης κατέθεσαν σχετική τροπολογία στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, η οποία υπερψηφίστηκε. Και πάλι οι ευρωβουλευτές ΝΔ αρνήθηκαν να υπερψηφίσουν.

«Περιμένουμε τι θα κάνει τώρα ή τι θα αποφύγει πάλι ο κ. Μητσοτάκης», καταλήγουν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v