Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διαμαντοπούλου: Η Ελλάδα καλείται να δημιουργήσει νέο αφήγημα

Η πρώην Υπουργός και Επίτροπος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στην οικονομία και τόνισε πως η εικόνα της Ελλάδας είναι πολύ αρνητική, χρειάζονται αποτελέσματα, καθώς στους δείκτες του ΟΟΣΑ είμαστε πολύ χαμηλά.

Διαμαντοπούλου: Η Ελλάδα καλείται να δημιουργήσει νέο αφήγημα

Την εκτίμηση πως η Ελλάδα αλλάζει, αλλά χρειάζονται σταθερά βήματα με ένα κοινό εθνικό αφήγημα ανέφεραν οι ομιλητές του πάνελ «Upgrading the image of Greece» μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, το οποίο τελεί υπό την Αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με συντονίστρια την δημοσιογράφο Νόνη Καραγιάννη.

Η Άννα Διαμαντοπούλου πρώην Υπουργός και Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και Πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ, ανέφερε πως η συμμετοχή της Ελλάδας σε ισχυρούς οργανισμούς είναι πολύ σημαντικό στοιχείο που θα διαδραματίσει ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικών. Η χώρα πρέπει να θέσει ξεκάθαρα την εικόνα της και να είναι σαφής για το ποιές είναι οι σχέσεις της με Κίνα και Ρωσία.

Παράλληλα πρόσθεσε πως η σχέση της Ελλάδας με την Τουρκία, πολλές φορές εμποδίζει την χώρα μας να πάρει μέρος σε οργανισμούς γιατί υπάρχει ενδεχόμενο η Τουρκία να αντιδράσει και να δημιουργήσει προβλήματα. «Το θέμα των διεθνών οργανισμών είναι πολύ σημαντικό εργαλείο της Δημόσιας Διπλωματίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κα Διαμαντοπούλου αναφέρθηκε και στην οικονομία και τόνισε πως η εικόνα της Ελλάδας είναι πολύ αρνητική, χρειάζονται αποτελέσματα, καθώς στους δείκτες του ΟΟΣΑ είμαστε πολύ χαμηλά. “Να δημιουργήσουμε το αφήγημα του μέλλοντος”, συμπλήρωσε.

Σε αυτό που η Ελλάδα πρέπει να επενδύσει όπως τόνισε η κα Διαμαντοπούλου είναι στις δεξαμενές σκέψεις, κάτι στο οποίο υστερεί σημαντικά η χώρα. Επίσης ανέφερε ως πολύ σημαντικά ζητήματα την εξωστρέφεια των πανεπιστημίων και την αξιοποίηση της ισχυρής ναυτιλίας της χώρας. Η ελληνική διασπορά και η ελληνική ομογένεια μπορούν επίσης να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην εικόνα της χώρας, συμπλήρωσε.

Κλείνοντας η κ. Διαμαντοπούλου έφερε το παράδειγμα της Βραζιλίας, της Νότιας Κορέας και της Τουρκίας με τις παραγωγές τους στο Netflix και το πώς περνάνε τα μηνύματα σε δισεκατομμύρια ανθρώπους.

Ο Michel Foucher, γεωγράφος και πρώην Γάλλος πρέσβης, ανέφερε πως βρισκόμαστε σε μια περίοδο που το ζήτημα του κράτους παίρνει μια καινούργια διάσταση. Το κράτος που δεν ελέγχει την εικόνα του δεν είναι κυρίαρχο, καθώς συχνά οι πληροφορίες σαμποτάρονται από μηχανισμούς προπαγάνδας. Πρόσθεσε πως η Ελλάδα υστερεί πολλές φορές σε ζητήματα διπλωματίας.

Φέροντας παράδειγμα τα γαλλικά ΜΜΕ, ο κ. Foucher τόνισε πως η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται ως συντηρητική, ενώ τις περισσότερες φορές επικρατεί η τουρκική ατζέντα.

Κλείνοντας ανέφερε πως η Ελλάδα σε συνεργασία με τους συμμάχους της πρέπει να προωθήσει τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην ΝΑ Μεσόγειο.

O Υφυπουργός Εξωτερικών, Οικονομικής Διπλωματίας & Εξωστρέφειας κ. Κώστας Φραγκογιάννης ανέφερε ότι η κυβέρνηση έχει φιλοεπενδυτικό χαρακτήρα και επενδύει σημαντικά στην οικονομική διπλωματία. Όπως ανέφερε ο κ. Φραγκογιάννης είναι πολύ σημαντικό να αλλάξει η εικόνα της χώρας, το πως βλέπουμε εμείς την Ελλάδα, αλλά και το πώς βλέπουν οι ξένοι τη χώρα μας. Η Ελλάδα προβάλλεται στο εξωτερικό σε τρεις πυλώνες, αυτόν της ιστορίας και του πολιτισμού, αυτόν της ομορφιάς της φύσης και αυτόν της γραφειοκρατίας, αναξιοκρατίας και έλλειψης υποδομών. Αυτή δεν είναι η σύγχρονη Ελλάδα. Δουλεύουμε συστηματικά για να αλλάξει η εικόνα και η υπόσταση της χώρας, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, τόνισε. Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να δείξουμε πλέον στην πράξη τη διαφορά που έχουμε πραγματοποιήσει, ανέφερε ο υφυπουργός.

Ο υφυπουργός πρόσθεσε επίσης πώς είναι σημαντικό να προσελκύσουμε ξένες επενδύσεις και να δείξουμε ότι μπορούμε να κάνουμε σημαντικά πράγματα. Αναφέροντας το παράδειγμα της Εσθονίας και το πώς έχει γίνει γνωστή ως e-Εσθονία, τόνισε πως η Ελλάδα πρέπει να καταστεί κόμβος καινοτομίας και τεχνολογίας καθώς και μια σημαντική χώρα στα μάτια της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας.

Ο υφυπουργός ανέφερε ότι θα δημιουργηθούν στην Ελλάδα κινηματογραφικά στούντιο και θα δοθούν κίνητρα για το γύρισμα παραγωγών στη χώρα μας με στόχο όχι μόνο την προσέλκυση κεφαλαίων αλλά με γνώμονα να προωθηθεί η εικόνα της χώρας. Κλείνοντας ο υφυπουργός έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο project της Αστυπάλαιας το οποίο έχει προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον. Στην Αστυπάλαια, όπως είπε, δημιουργείται υβριδικό σύστημα ενέργειας, δίνονται ειδικά κίνητρα για να αντικατασταθούν όλα τα οχήματα σε ηλεκτρικά, να τοποθετηθούν φορτιστές στο νησί και παράλληλα να αλλάξουν οι αστικές συγκοινωνίες και να μετατραπούν σε «on demand» δηλαδή να καλείς το λεωφορείο όταν το χρειάζεσαι.

Ο Γιώργος Πρεβελάκης, ομότιμος Καθηγητής Γεωπολιτικής στην Σορβόννη ανέφερε πως πρέπει η Ελλάδα να μπει στην αρένα της συζήτησης των δεξαμενών σκέψεων. Παίζονται τα κυριαρχικά δικαιώματα με βάση την εικόνα της χώρας. Για το ζήτημα των φιλελλήνων ανέφερε πώς «ο πραγματικός φιλέλληνας είναι αυτός που μας λέει τις αλήθειες».

Αναφερόμενος στην πρόσφατη κρίση με την Τουρκία, ο κ. Πρεβελάκης τόνισε πως ο γαλλικός τύπος δεν μας βοήθησε καθόλου και ένας βασικός λόγος είναι η αδυναμία της Ελλαδας στο ζήτημα της συμμετοχής της στις δεξαμενές σκέψεις. Οι ελληνικές παρουσίες ήταν ασυντόνιστες, όπως ανέφερε, καθώς αξιόλογοι διπλωμάτες απλά μετέφεραν τις θέσεις της Ελλάδας στις συζητήσεις. Πρόσθεσε πώς το πρόβλημα της Ελλάδας είναι η εσωστρέφεια.

Το εθνικό αφήγημα της κυβέρνησης χρειάζεται να γίνει εθνικό πρόσταγμα ώστε να συμμετέχουν δημοσιογράφοι, πολιτικοί,διαμορφωτές γνώμης, που θα προωθούν και θα εξηγούν τις θέσεις της Ελλάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v