Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Μηνύματα στην κυβέρνηση ότι «έρχεται πόλεμος» στους χώρους δουλειάς

«Χειρότερο από όσο περιμέναμε το νομοσχέδιο Χατζηδάκη». Παρέμβαση Τσίπρα μέσω του Φόρουμ των Δελφών. Διαμαρτυρία για την υπολειτουργία της Βουλής… λόγω πανδημίας «ενώ όλα ανοίγουν».

ΣΥΡΙΖΑ: Μηνύματα στην κυβέρνηση ότι «έρχεται πόλεμος» στους χώρους δουλειάς

Για τον «πόλεμο» που θα ξεσπάσει στους εργασιακούς χώρους, όταν θα μπει σε εφαρμογή ο υπό ψήφιση «νόμος Χατζηδάκη» προειδοποιεί η αξιωματική αντιπολίτευση. Εν προκειμένω, τα μηνύματα δεν τα στέλνει τόσο στην κυβέρνηση όσο στους εργοδοτικούς φορείς, προειδοποιώντας για το τέλος της «εργασιακής ειρήνης» που επικράτησε μετά το 2015, μετά τις ταραχές των πρώτων μνημονιακών χρόνων.

Στο θέμα αναμένεται να αναφερθεί ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη που θα δώσει το μεσημέρι (1:30 μ.μ.) στο πλαίσιο του Φόρουμ των Δελφών, αν και η θεματολογία θα αφορά περισσότερο την ανάκαμψη μετά την πανδημία και τις προκλήσεις που καλείται να αντιμετωπίσει η ΕΕ.

Κατά την Κουμουνδούρου, το νομοσχέδιο που παρουσίασε χθες ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης «ήταν χειρότερο και από αυτό που περιμέναμε», αφού εκτός από την κατάργηση του 8ωρου και τη μονιμοποίηση των ατομικών συμβάσεων, καταργείται ουσιαστικά το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ). «Η μετατροπή του σε Ανεξάρτητη Αρχή αυτό ακριβώς σημαίνει», λένε αρμόδιες πηγές, παραπέμποντας στη λειτουργία Αρχών όπως το ΕΣΡ.

«Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επιδιώκει να επιβάλει όσα δεν τόλμησαν ούτε οι πιο σκληρές μνημονιακές κυβερνήσεις. Καταργεί το 8ωρο και μειώνει τους μισθούς, θεσπίζει τις ατομικές συμβάσεις και τις απλήρωτες υπερωρίες, καταλύει τις συλλογικές συμβάσεις και οδηγεί σε ανεξέλεγκτες απολύσεις», σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Σύμφωνα με στελέχη του, ο κ. Χατζηδάκης ισχυρίσθηκε ψευδώς χθες ότι υπάρχει ευρωπαϊκή οδηγία που ορίζει το ευέλικτο ωράριο εργασίας, με συνεννόηση εργοδότη-εργαζόμενου. «Η οδηγία υπάρχει αλλά αφορά εργαζόμενους γονείς και όχι το σύνολο των εργαζόμενων», αντιτείνουν.

«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει τη διάλυση των ελεγκτικών μηχανισμών και την ενθάρρυνση της παραβατικότητας στην αγορά εργασίας. Πραγματοποιεί μία επίθεση χωρίς προηγούμενο στις συνδικαλιστικές ελευθερίες και στο δικαίωμα της απεργίας και στοχεύει στον εκφοβισμό των εργαζομένων που διεκδικούν τα δικαιώματά τους», αναφέρει το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κατόπιν τούτων, προειδοποιεί όλες τις πλευρές ότι θα δώσει «τη μάχη στη Βουλή, στους χώρους δουλειάς και στην κοινωνία, ώστε να μην περάσει αυτό το αντεργατικό νομοσχέδιο-έκτρωμα».

Όλα «ανοίγουν» πλην... της Βουλής

Στο μεταξύ ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «σηκώνει» τη συνεχιζόμενη υπολειτουργία του Κοινοβουλίου... λόγω πανδημίας παρά το γεγονός ότι η μία μετά την άλλη ανοίγουν όλες οι δραστηριότητες, ενώ καταργείται και το sms για τις μετακινήσεις.

Η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Όλγα Γεροβασίλη έθεσε εκ νέου το θέμα χθες στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής: «Δεν κατανοώ τον λόγο για τον οποίο το Κοινοβούλιο υπολειτουργεί, τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει ήδη ανοίξει την οικονομία, τα σχολεία και ετοιμάζεται να ανοίξει και τον τουρισμό. Τον Δεκέμβριο είχατε προγραμματίσει τη δημιουργία εμβολιαστικού κέντρου, προκειμένου να μην υποβαθμισθεί περαιτέρω η Δημοκρατία, στο όνομα της πανδημίας. Όμως μετά τον καταχρηστικό και προνομιακό εμβολιασμό κυβερνητικών στελεχών και άλλων παραγόντων της Ν.Δ. εγκαταλείψατε το σχέδιο, εξαιτίας της κοινωνικής κατακραυγής», τόνισε.

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας απάντησε ότι δεν είναι ακόμη σε θέση να προχωρήσει σε διεύρυνση, καθώς περιμένει τις εισηγήσεις των ειδικών.

Όπως έγινε γνωστό δε, ο κ. Μητσοτάκης δεν εντάσσει στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» την Παρασκευή την ερώτηση που του έχει καταθέσει ο κ. Τσίπρας, ζητώντας αναστολή των αλλαγών για την εισαγωγή των υποψηφίων στα ΑΕΙ. Η απάντηση που δόθηκε στην κα Γεροβασίλη στη χθεσινή Διάσκεψη των Προέδρων (σ.σ. που, μεταξύ άλλων, ορίζει το πρόγραμμα των εργασιών της Βουλής) είναι πως η κυβέρνηση δεν έχει ασχοληθεί ακόμα με το αίτημα του κ. Τσίπρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v