Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Χατζηδάκης: Δίνουμε δύναμη στους εργαζόμενους

«Για νέες δυνατότητες, ευκαιρίες και επιλογές», μίλησε ο υπ. Εργασίας παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου στην Πολιτική Επιτροπή της ΝΔ. Για «αποτυχημένες συνταγές» έκανε λόγο ο τομεάρχης Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ.

Χατζηδάκης: Δίνουμε δύναμη στους εργαζόμενους

Τα κεντρικά γραφεία της Νέας Δημοκρατίας στο Μοσχάτο επισκέφθηκε ο Αντιπρόεδρος του κόμματος και Υπουργός Εργασίας & Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κωστής Χατζηδάκης, όπου συμμετείχε σε διαδικτυακή συνάντηση εργασίας σχετικά με το σχέδιο νόμου για την Προστασία της Εργασίας. Η συνάντηση διοργανώθηκε με πρωτοβουλία του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργου Στεργίου στο πλαίσιο σειράς αντίστοιχων τηλεδιασκέψεων με τίτλο «Κρίσιμα νομοσχέδια κάνουν στάση στην Πειραιώς 62» και συμμετείχαν τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, οι Πρόεδροι των οργανώσεων από όλη την Ελλάδα, τα στελέχη των Γραμματειών του κόμματος καθώς και εκπρόσωποι εργαζομένων από τον ιδιωτικό τομέα και τις ΔΕΚΟ.

Κωστής Χατζηδάκης: Νέες δυνατότητες, ευκαιρίες και επιλογές

Όπως επισήμανε ο Υπουργός στην τοποθέτησή του «είναι ένα νομοσχέδιο που δίνει δύναμη στον εργαζόμενο, προσφέροντάς του νέες δυνατότητες, ευκαιρίες και επιλογές». Υπογράμμισε ότι «το νομοσχέδιο αποτελεί πρώτα από όλα παρέμβαση επικαιροποίησης της εργατικής νομοθεσίας που δεν έχει αλλάξει σε μεγάλο βαθμό από το 1982, όταν οι δομές της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας ήταν πολύ διαφορετικές από ό,τι σήμερα. Την ίδια στιγμή, επιχειρεί να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα της αγοράς εργασίας, όπως τα φαινόμενα υποδηλωμένης ή αδήλωτης εργασίας, απλήρωτων υπερωριών, εκμετάλλευσης των εργαζομένων, καθώς και τα φαινόμενα βίας και σεξουαλικής παρενόχλησης στην εργασία που έχουν έρθει με ένταση στο προσκήνιο.»

Mε μια αναλυτική παρουσίαση ο Υπουργός ανέπτυξε τις σημαντικότερες αλλαγές που φέρνει το νομοσχέδιο, οι οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν:

  • Εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας για τον έλεγχο και την πάταξη της «μαύρης»-υποδηλωμένης εργασίας και της εισφοροδιαφυγής.
  • Αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή.
  • Ενίσχυση στην πράξη της ισορροπίας επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, με ρυθμίσεις που εισάγονται για πρώτη φορά όπως η θέσπιση άδειας πατρότητας 14 ημερών, γονικής άδειας 4 μηνών για κάθε γονέα με επιδότηση από τον ΟΑΕΔ για 2 μήνες, δικαιώματος ευέλικτων ρυθμίσεων εργασίας για γονείς παιδιών έως 12 ετών.
  • Εισαγωγή μέτρων κατά της βίας και της παρενόχλησης στην εργασία. Η Ελλάδα γίνεται μια από τις πρώτες χώρες που κυρώνουν τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας για την καταπολέμηση της βίας και παρενόχλησης στο χώρο εργασίας
  • Παροχή περισσότερων επιλογών στους εργαζομένους να διαμορφώσουν το ωράριό τους με βάση τις ανάγκες τους.
  • Θέσπιση κανόνων για την τηλεργασία και «δικαιώματος αποσύνδεσης». Η Ελλάδα γίνεται η τρίτη χώρα στην ΕΕ μετά την Γαλλία και την Ιταλία που νομοθετεί την αναγνώριση του σχετικού δικαιώματος.
  • Βελτίωση των συνθηκών εργασίας των εργαζομένων σε delivery και κούριερ.
  • Διεύρυνση της λίστας των περιπτώσεων άκυρης απόλυσης.
  • Θέσπιση κανόνων για τη διαφάνεια και την αξιοπιστία του συνδικαλισμού μέσω της υποχρεωτικής εγγραφής συνδικάτων σε ηλεκτρονικό μητρώο ώστε να τελειώνουμε με τα σωματεία «σφραγίδες» και της διευκόλυνσης της συμμετοχής των εργαζομένων με πραγματικά αντιπροσωπευτικές διαδικασίες όπως η ηλεκτρονική ψηφοφορία.
  • Θέσπιση της ελάχιστης εγγυημένης υπηρεσίας (33%) σε κλάδους κοινής ωφελείας (π.χ. μέσα μαζικής μεταφοράς, αποκομιδή απορριμμάτων) κατά τη διάρκεια των απεργιών.

Καταλήγοντας τόνισε ότι «το νομοσχέδιο συνδυάζει την προστασία των εργαζομένων με την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν ως μοχλοί για την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας. Γιατί δεν υπάρχουν εργαζόμενοι χωρίς επιχειρήσεις. Αλλά ούτε και επιχειρήσεις με τους εργαζομένους “στα κεραμίδια”.»

Γιώργος Στεργίου: «Σύγκρουση δύο κόσμων: η πρόοδο και η ακινησία...

Ο Γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ Γιώργος Στεργίου σημείωσε ότι «για πρώτη ίσως φορά μετά τη μεταπολίτευση ένα κόμμα τηρεί ευλαβικά μέσα από το κυβερνητικό του έργο τις δεσμεύσεις που ανέλαβε προεκλογικά έναντι του ελληνικού λαού».

Τόνισε μάλιστα ότι «αυτό που συμβαίνει είναι η σύγκρουση δύο κόσμων, μεταξύ των εραστών της ακινησίας που δεν θέλουν να αλλάξει τίποτα και εκείνων που επιδιώκουν την πραγματική πρόοδο» και αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου υπογράμμισε ότι «πρόοδος είναι να διασφαλίσουμε την ισορροπία επαγγελματικής και προσωπικής ζωής των εργαζομένων, να παρέχουμε πραγματική προστασία από κακές εργοδοτικές πρακτικές αλλά και να έχουμε ισχυρές και αντιπροσωπευτικές συνδικαλιστικές οργανώσεις ασπίδα για τους εργαζόμενους και όχι κλειστά club προνομιούχων».

Τέλος, υπογράμμισε ότι «Όσους μύθους και αν κατασκευάσει η αριστερά δεν μπορεί να κρύψει την αλήθεια για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Οι προκλήσεις στην αγορά εργασίας δεν αντιμετωπίζονται με τα εργαλεία του ’80. Η εμμονή της στο παρελθόν λειτουργεί εις βάρος των εργαζομένων.»

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης ο Υπουργός απάντησε σε περισσότερες από 40 ερωτήσεις και απορίες που κατατέθηκαν από τους συμμετέχοντες. Τον συντονισμό της συνάντησης είχε ο Γραμματέας Εργαζομένων στον Ιδιωτικό και Δημόσιο Τομέα της ΝΔ Θεόδωρος Κόλλιας.

Χαρίτσης: Αδικες και αποτυχημένες συνταγές»

«Αντί για πανηγυρισμούς χρειάζεται σοβαρότητα και σχέδιο για να ανοίξει ο τουρισμός με υγειονομική ασφάλεια και οικονομική αποτελεσματικότητα» δήλωσε ο βουλευτής Μεσσηνίας και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Χαρίτσης, στον ρ/στ «Real fm 97.8». «Όλοι ευχόμαστε να πάει καλά αυτός ο κρίσιμος για την ελληνική οικονομία κλάδος, αλλά τα μηνύματα που εκπέμπει η κυβέρνηση δεν πείθουν για την ετοιμότητά της», πρόσθεσε, αναφερόμενος «στην θλιβερή συνέντευξη του υπουργού Τουρισμού στο BBC» και στο ότι «μέτρα και υγειονομικά πρωτόκολλα ανακοινώθηκαν στις 13 Μαΐου για να ανοίξει ο τουρισμός στις 14». «Είναι ο ΣΥΡΙΖΑ που εδώ και έναν χρόνο συνεχώς ζητά μέτρα στήριξης του κλάδου, τα οποία η κυβέρνηση παραπέμπει ξανά για τον Ιούνιο» ξεκαθάρισε ο ίδιος.

Ο Αλ. Χαρίτσης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «προσπαθεί να κάνει το μαύρο - άσπρο και στα εργασιακά, παραπληροφορώντας και διαστρεβλώνοντας την πραγματικότητα», όταν «είναι πλέον ξεκάθαρο ότι αυξάνονται οι επιτρεπόμενες υπερωρίες», «καταργείται το οκτάωρο και θεσπίζεται η 10ωρη απασχόλησή χωρίς πρόσθετη αμοιβή και μάλιστα με την θέσπιση ατομικής σύμβασης», ενώ «καταργείται και το Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας και μετατρέπεται σε ανεξάρτητη αρχή».

«Οι κατεστημένες αντιλήψεις για μείωση του κόστους εργασίας και οι λογικές εσωτερικής υποτίμησης έχουν καταρρεύσει διεθνώς» επισήμανε ο τομεάρχης Ανάπτυξης, φέρνοντας ως παράδειγμα, «τις ΗΠΑ, όπου ο πρόεδρος Μπάιντεν αυξάνει τον κατώτατο μισθό, εφαρμόζει για προστασία της εργασίας και επεκτατική πολική δημοσίων επενδύσεων» και «την Ισπανία, όπου καθιερώνεται η 4ημερη εργασία, με μειωμένο χρόνο και όχι με αύξηση των ωρών καθ’ υπόδειξη του εργοδότη».

«Αντίθετα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη μας γυρνάει πίσω σε κοινωνικά άδικες και οικονομικά αποτυχημένες συνταγές, που οδήγησαν στην κατάρρευση της οικονομίας μας 10 χρόνια πριν» υπογράμμισε ο Αλ. Χαρίτσης, αντιπαραβάλλοντας: «Οι δικές μας προτάσεις για την βιώσιμη επανεκκίνηση της της οικονομίας και την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης συντείνουν στην ανάγκη να μην υπάρξει μια απλά ονομαστική μεγέθυνση οικονομικών μεγεθών για τους λίγους, αλλά μια διατηρήσιμη, δίκαιη ανάπτυξη που θα αφορά τους εργαζόμενους, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και την νεολαία».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v