Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εσωκομματικοί «τριγμοί» σε ΝΔ-ΚΙΝΑΛ από το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια

Μαίνεται η πολιτική σύγκρουση στη Βουλή. Διαφωνίες βουλευτών σε Ν.Δ. και ΚΙΝΑΛ. Ονομαστική ψηφοφορία ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Εσωκομματικοί «τριγμοί» σε ΝΔ-ΚΙΝΑΛ από το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια

Εσωκομματικές αντιδράσεις, σφοδρές πολιτικές συγκρούσεις και «θερμούς» διαλόγους στην Ολομέλεια προκαλεί το νομοσχέδιο για τη συνεπιμέλεια των τέκνων, που ψηφίζεται σήμερα. Ενστάσεις έχουν καταγράφει στο εσωτερικό της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και στο Κίνημα Αλλαγής. Ο ΣΥΡΙΖΑ «απαντά» με αίτημα ονομαστικής ψηφοφορίας, ωστόσο θα απέχει από τη διαδικασία καθώς κατηγορεί την κυβέρνηση πως έχει βάλει σε καραντίνα τη Βουλή.

Στη χθεσινή πρώτη ημέρα συζήτησης του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια η βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μ. Γιαννάκου σημείωσε χαρακτηριστικά «εγώ δεν μπορώ να το ψηφίσω». Λίγο αργότερα με συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου διαφώνησε και η ‘Ολγα Κεφαλογιάννη. Αλλά και ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Μ. Βολουδάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για τη λέξη «εξίσου» που περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο όσον αφορά στην άσκηση γονικής μέριμνας.

Την ίδια στιγμή διαφορετικές απόψεις υπάρχουν και στο εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής, με την πρόεδρο του κόμματος Φώφη Γεννηματά να ασκεί σήμερα στη Βουλή κριτική σε υψηλούς τόνους στις προωθούμενες ρυθμίσεις. Από την πλευρά του ο Ανδρέας Λοβέρδος βλέπει θετικά το νομοσχέδιο, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ακόμα δύο ή τρεις βουλευτές του κόμματος που είναι επίσης θετικά διακείμενοι (ένας εξ αυτών είναι ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος).

Ο ΣΥΡΙΖΑ - που είναι κατά του νομοσχεδίου- κατέθεσε αίτημα για ονομαστική ψηφοφορία στα άρθρα 7 (που προβλέπει ότι η γονική μέριμνα θα ασκείται «από κοινού και εξίσου» από τους δύο γονείς μετά το διαζύγιο) και 13 (για το 1/3 στον χρόνο που πρέπει να περνά το παιδί με τον γονέα με τον οποίο δεν διαμένει)

Ωστόσο η αξιωματική αντιπολίτευση θα απέχει από την ψηφοφορία, εφαρμόζοντας απόφαση που είχε πάρει πριν κατατεθεί το συγκεκριμένο νομοσχέδιο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής. Να σημειωθεί πως μετά από τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ να μην συμμετάσχει στην ψηφοφορία και οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής θα αποχωρήσουν από την ψηφοφορία.

Στο μεταξύ σήμερα «φούντωσε» η κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής και τα μέτρα που εφαρμόζονται. Για «κακοποίηση της Δημοκρατίας» μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας, καλώντας την κυβέρνηση να βάλει τώρα τέρμα στην «καραντίνα της Δημοκρατίας» και στο «lockdown της Βουλής».

«Η Βουλή θα συνεχίσει να εφαρμόζει τους υγειονομικούς κανόνες γιατί αυτό επιτάσσει το δημοκρατικό μας χρέος» απάντησε ο πρόεδρος της Βουλής Κώστας Τασούλας. «Η Βουλή ήδη έχει ανοίξει, ανοίγει σιγά- σιγά, αλλά ανοίγει προσεκτικά με βάση την υγειονομική κατάσταση και δεν υπάρχει περίπτωση να κάνουμε κάτι διαφορετικό» προσέθεσε.

Στα σφοδρά πυρά που εξαπέλυσε στις προωθούμενες ρυθμίσεις ο Αλέξης Τσίπρας απάντησε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κ. Τσιάρας. Όπως είπε «είναι κρίμα για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και για εσάς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που υιοθετείτε μια τέτοια διχαστική τακτική σε ένα ζήτημα που θα έπρεπε να μας ενώνει».

Την ίδια στιγμή κριτική από σύσσωμη την αντιπολίτευση δέχεται το νομοσχέδιο και κατά τη σημερινή δεύτερη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια. «Αυτό το νομοσχέδιο δεν αποτελεί μεταρρύθμιση. Απορρύθμιση θα γίνει. Θα οδηγήσει σε μεγαλύτερες -και δικαστικές- διενέξεις, από αυτές που υποτίθεται ότι προσπαθεί να επιλύσει» ανέφερε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά.

Για μια σειρά άρθρων και ρυθμίσεων που οδηγούν στην υπονόμευση και υπόσκαψη του διακηρυγμένου στόχου του νομοσχεδίου να εξασφαλίσει την κοινή γονική μέριμνα των παιδιών μετά τη λύση του γάμου ή της συμβίωσης των γονιών έκανε λόγο η Αλέκα Παπαρήγα από το ΚΚΕ.

Από το ΜεΡΑ 25 ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε «σήμερα γράφετε άλλη μια μαύρη σελίδα στα απομνημονεύματα της μαύρης κι άραχνης ιστορίας της παράταξης σας. Χωρίς να νοιάζεστε καν ότι το κόστος του ρεβανσισμού και της μισογυνικής αφροσύνης σας θα το πληρώσουν αθώες ψυχές παιδιών. Καληνύχτα σας κύριε υπουργέ».

«Είναι ένα αποτυχημένο νομοσχέδιο που διχάζει το λαό, αφού πρώτα η ΝΔ κατάφερε να διχάσει τους 158 βουλευτές της. Και ζητώ από τους βουλευτές της ΝΔ να προστατεύσουν τα ιερά και τα όσια της οικογένειας και την Ελλάδα» είπε από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v