Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αχνό θετικό σήμα από την Αγκυρα βλέπει η Αθήνα

Συγκρατημένη αισιοδοξία, επιφυλάξεις και στάση αναμονής μετά την επίσκεψη Τσαβούσογλου. Η ανάγκη για «ήσυχο καλοκαίρι» και το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν. Παράλληλοι μονόλογοι αλλά χωρίς εντάσεις από τους δύο ΥΠΕΞ.

Αχνό θετικό σήμα από την Αγκυρα βλέπει η Αθήνα

Συγκρατημένη αισιοδοξία για αποκλιμάκωση της έντασης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις κατά το επόμενο διάστημα επικρατεί στην κυβέρνηση, με φόντο τη διήμερη επίσκεψη Τσαβούσογλου στη χώρα μας, αλλά και την επικείμενη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στις 14 Ιουνίου.

Παρά την ανησυχία που υπήρχε για ενδεχόμενο νέο γύρο αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο πλευρών, σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης Δένδια στην Άγκυρα, τελικά το κλίμα στις συναντήσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών στην πρωτεύουσα ήταν ήρεμο, χωρίς απρόοπτα και υψηλούς τόνους.

Αποτιμώντας τις εξελίξεις, η Αθήνα, μέσω κυβερνητικών πηγών, βλέπει ένα «αχνό θετικό σήμα» εκ μέρους της Άγκυρας, ωστόσο κρατά στάση αναμονής και επιφυλάξεις. «Μετά από μια δύσκολη φάση στις σχέσεις των δύο χωρών, δίνεται μια ευκαιρία να πάμε σε ένα πιο ήσυχο καλοκαίρι. Αυτό φαίνεται να το θέλουν αμφότερες, με δεδομένη την ανάγκη διάσωσης της τουριστικής σεζόν σε μια τόσο δύσκολη συγκυρία», αναφέρουν οι συγκεκριμένες πηγές, που εκτιμούν ότι η κατάσταση, μετά την ένταση από όσα «έπρεπε να ειπωθούν και ειπώθηκαν» στην Άγκυρα, φαίνεται πως εκτονώθηκε. Πάντως, προειδοποιούν ότι «αυτό μένει να επιβεβαιωθεί στην πράξη, επειδή έχουμε να κάνουμε με την Τουρκία και τον Ερντογάν, κανείς δεν μπορεί να είναι σίγουρος για οτιδήποτε».  

Η αίσθηση που υπάρχει στην ελληνική πλευρά είναι ότι οι προκλήσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στη Θράκη, όπου έκανε λόγο για «τουρκική μειονότητα», έγιναν κυρίως για «εσωτερική κατανάλωση», από τη στιγμή μάλιστα που στην ακριτική ελληνική γωνιά έχουν γίνει πολλά βήματα πέρα από τον σεβασμό των δικαιωμάτων της μουσουλμανικής μειονότητας και την ισότητα και ισονομία όλων των πολιτών. Παράλληλα, αποτυπώθηκε η βούληση και των δύο να μην υπάρξουν εντάσεις, ούτε φυσικά μεταξύ τους ρήξη, ενώ συμφωνήθηκε και η διακρατική συνεργασία σε θέματα χαμηλής πολιτικής.

Θετική ατζέντα

Κατά την επίσκεψή του στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου -όπως διέρρευσε- δόθηκε έμφαση στη θετική ατζέντα, ο κ. Τσαβούσογλου μετέφερε στον πρωθυπουργό μήνυμα-επιθυμία του Ταγίπ Ερντογάν για την ύπαρξη καλού κλίματος στις σχέσεις Ελλάδας και Τουρκίας, ενώ συμφωνήθηκε το ραντεβού των δύο ηγετών στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ σε δύο εβδομάδες να γίνει με άνεση χρόνου, αντιπροσωπείες και καθορισμένη ατζέντα. Υπενθυμίζεται ότι τις μέρες εκείνες θα πραγματοποιηθεί και η πρώτη συνάντηση του Τούρκου προέδρου με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, παράμετρος που θα πρέπει να συμπεριληφθεί στο συνολικό πλέγμα της στρατηγικής της Άγκυρας.

Κατά το τετ α τετ του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, σε δύο παράλληλους μονολόγους, ο καθένας τους ανέπτυξε τις θέσεις της χώρας του, χωρίς να υπάρξει οποιαδήποτε μετατόπιση προς την άλλη πλευρά. Ο κ. Δένδιας έκανε σαφές στον Τούρκο ΥΠΕΞ ότι σκοπός των επαφών ήταν να επιχειρηθεί μια διαδικασία πρώτης συνεννόησης και, αν αυτό καταστεί δυνατόν, σταδιακής ομαλοποίησης της κατάστασης σε βάθος χρόνου.

Η θέση της χώρας μας, όπως επαναλαμβάνουν διαρκώς στο Μέγαρο Μαξίμου, είναι υπέρ ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία, πάντα, στη βάση του Διεθνούς Δικαίου. Η τουρκική εμμονή στο «casus belli», αν η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο, χαρακτηρίζεται από τη χώρα μας ως απαράδεκτη, όπως επίσης και ο μη σεβασμός, εκ μέρους της Τουρκίας, της Σύμβασης του Ο.Η.Ε. για το Δίκαιο της Θάλασσας. Ο Νίκος Δένδιας χαρακτήρισε «απαράδεκτη» τη συνέχιση της επιθετικής ρητορικής, καθώς και «προκλητική και αδικαιολόγητη» την επίκληση ζητημάτων που άπτονται της Μουσουλμανικής Μειονότητας στη Θράκη. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v