Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ραντεβού στους δρόμους «μέχρι να καταργήσουμε το νόμο Χατζηδάκη»

Ο Α. Τσίπρας επικεφαλής της συγκέντρωσης στην Αθήνα. «Η χώρα γίνεται ειδική οικονομική ζώνη, με μοντέλο ανατολικών και βαλκανικών χωρών». Ψηφίζεται ό,τι δεν κατάφερε η τρόικα, αλλά μετά τις εκλογές «ξεχάστε το».

ΣΥΡΙΖΑ: Ραντεβού στους δρόμους «μέχρι να καταργήσουμε το νόμο Χατζηδάκη»

“Ραντεβού στους δρόμους” δίνει σήμερα η προοδευτική αντιπολίτευση ανοίγοντας τον χορό των κινητοποιήσεων εναντίον του εργασιακού νομοσχεδίου που συζητείται ήδη στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα τεθεί επικεφαλής του μπλοκ του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ενώ όλα τα κόμματα “από τα αριστερά του κέντρου μέχρι την εντός και εκτός Βουλής Αριστερά” θα κάνουν πορεία στη Βουλή, μαζί με τους εργαζόμενους που θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ-Εργατικών Κέντρων για τη σημερινή 24ωρη απεργία και τη συγκέντρωση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πραγματοποιεί συναντήσεις με εργαζόμενους που εισέρχονται σε μεγάλη “επισφάλεια και ανασφάλεια” από το νομοσχέδιο Χατζηδάκη, καθώς η νομοθέτηση της ατομικής διαπραγμάτευσης (έναντι των συλλογικών) “επαναφέρει τις εργασιακές σχέσεις στις αρχές του προηγούμενου αιώνα”.

Η ανταλλαγή των υπερωριών με ρεπό (“όταν και όποτε το επιτρέψει ο εργοδότης”), η σπαστή εργασία στην μερική απασχόληση (κάποιες ώρες το πρωί και κάποιες το απόγευμα) που “συν τοις άλλοις απαγορεύει στον μερικώς απασχολούμενο να αναζητήσει συμπληρωματική εργασία για να ενισχύσει το χαμηλό εισόδημα του” και η κατάργηση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας (ΣΕΠΕ), καυτηριάζονται ιδιαίτερα ως “μνημεία κυνισμού” της κυβέρνησης.

Ειδικά για το τελευταίο, στελέχη του κόμματος σημειώνουν πως η ίδρυση Επιθεώρησης Εργασίας ως Ανεξάρτητης Αρχής απαλλάσσει τον (εκάστοτε) υπουργό Εργασίας από την υποχρέωση να “απολογείται” για όσα θα συμβαίνουν στους χώρους εργασίας. “Θα δηλώνει αναρμόδιος να παρέμβει στο έργο της Ανεξάρτητης Αρχής η οποία, με τη σειρά της, δεν θα ελέγχεται από κανέναν άλλον κυβερνητικό αρμόδιο”, τονίζουν.

«Ό,τι δεν κατάφερε η τρόικα»

Κατά την αξιωματική αντιπολίτευση, το «νομοσχέδιο Χατζηδάκη-Μητσοτάκη», όπως το αποκαλούν:

  • Καθιστά την Ελλάδα “ειδική οικονομική ζώνη”, υλοποιώντας ό,τι δεν κατάφερε η τρόικα τα πρώτα μνημονιακά χρόνια. Δηλαδή, φτηνά μεροκάματα, χαμηλούς μισθούς, ελαστική εργασία, απλήρωτες υπερωρίες και πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων. Όπως κατήγγειλαν οι ομιλητές του κόμματος χθες στη Βουλή, με το εν λόγω νομοσχέδιο η κυβέρνηση Μητσοτάκη αποδεικνύει ότι έχει ως πρότυπο το “εργατικό δίκαιο” των χωρών της ανατολικής Ευρώπη και των Βαλκανίων, που βρήκε εφαρμογή το “το δόγμα του σοκ”.
  • Eκπληρώνει όλες τις απαιτήσεις του ΣΕΒ και επιβάλλει “το ακραίο νεοφιλελεύθερο, θατσερικό, μοντέλο”. Η δέσμευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως διατυπώνεται σε κάθε ευκαιρία από όλα τα στελέχη του, είναι πως ο νόμος αυτός θα καταργηθεί αμέσως μετά τις εκλογές, όποτε γίνουν, εάν αναλάβει μία προοδευτική κυβέρνηση. Όπως έχουμε αναφέρει δε, αμέσως μετά την ψήφιση του (την ερχόμενη Πέμπτη, πλην απροόπτου) από την κυβερνητική πλειοψηφία, ο κ. Τσίπρας θα παρουσιάσει την πρόταση του κόμματος του για το εργασιακό. Στη λογική “αυτό που ψήφισε η ΝΔ ξεχάστε το, όταν αναλάβουμε τη διακυβέρνηση της χώρας θα τον ακυρώσουμε και στη θέση του θα φέρουμε αυτό που σας παρουσιάζουμε τώρα”. Με βασικά σημεία την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, την επαναθέσπιση του “8ωρου με αμοιβόμενες υπερωρίες σε χρήμα αντί ρεπό”, την επανασύσταση του ΣΕΠΕ και την άρση των συνδικαλιστικών απαγορεύσεων.

Παραβιάζεται (και) το Σύνταγμα

“Η οργή και η αγανάκτηση ξεχειλίζει στον κόσμο της εργασίας. Η συντριπτική πλειονότητα των φορέων, που τοποθετήθηκαν στην ακρόαση στη Βουλή, όσοι εκπροσωπούσαν τους εργαζόμενους, αλλά και οι μικρομεσαίοι, ο Δικηγορικός Σύλλογος εκφράστηκαν με πολύ αρνητικό τρόπο και απορριπτικά για το νομοσχέδιο”, τόνισε χθες η τομεάρχης Εργασίας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Μίλησε μάλιστα για αντισυνταγματική κατάργηση του ΣΕΠΕ: “υπάρχει παραβίαση του άρθρου 22 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει σαφώς ότι η προστασία της εργασίας είναι ευθύνη του κράτους”, είπε.

Θέτοντας ταυτόχρονα το ερώτημα πώς μπορεί, ακόμα κι αυτή η ψηφιακή κάρτα εργασίας, να λειτουργήσει στην πράξη, αφού δεν θα υπάρχει ένας αποτελεσματικός ελεγκτικός μηχανισμός.

“Πρόκειται για ένα νομοσχέδιο αντικοινωνικό, αντιδραστικό, αυταρχικό και αντιδημοκρατικό. Καταδικάζει τον κόσμο της εργασίας να δουλεύει περισσότερο και να αμείβεται λιγότερο. Καταδικάζει και τους ανέργους να μην μπορούν να ορθοποδήσουν και να βρουν νέες θέσεις εργασίας. Καταδικάζει τη συλλογική δράση, προστασία, και διεκδίκηση των εργαζομένων. Για όλους αυτούς τους λόγους, αυτό το νομοσχέδιο το καταψηφίζουμε και ζητάμε την απόσυρσή του ως απαράδεκτο”, κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v