Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Να μην πάρει η Τουρκία αυτό που θέλει χωρίς δεσμεύσεις

Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι δεν αξιοποιεί το momentum, «επειδή έχει σοβαρές αβαρίες στο εσωτερικό της ΝΔ». Προτείνει Χάγη με βάση διεθνές δίκαιο-σαφείς κόκκινες γραμμές.

Τσίπρας: Να μην πάρει η Τουρκία αυτό που θέλει χωρίς δεσμεύσεις

Την εκτίμηση ότι ο κ. Μητσοτάκης δεν θα αξιοποιήσει το momentum για ένα ουσιαστικό βήμα στο ελληνοτουρκικό, εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας, με αφορμή το χθεσινό τετ α τετ του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν.

Αντιθέτως, διέβλεψε πρόθεση του κ. Μητσοτάκη «να πετάξει το τενεκεδάκι παρακάτω στον δρόμο», επειδή έχει «πολύ σοβαρές αβαρίες» στο εσωτερικό του κόμματός του.

Αναπτύσσοντας το θέμα, στη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε χθες το βράδυ στον τηλεοπτικό σταθμό STAR, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξήγησε τι εννοεί ως momentum και τι θα έκανε ο ίδιος εάν ήταν πρωθυπουργός.

- Ως προς το πρώτο, είπε ότι η Τουρκία βρίσκεται στριμωγμένη από τις οικονομικές εξελίξεις στο εσωτερικό της και από την αλλαγή ηγεσίας στις ΗΠΑ.

- Για το δεύτερο τόνισε: «Δεν θα απέφευγα να θέσω επί της ουσίας τα μεγάλα ζητήματα και την προοπτική της επίλυσης της διαφοράς μας για την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ στη Χάγη, με βάση το διεθνές δίκαιο και με σαφείς κόκκινες γραμμές. Δηλαδή την κόκκινη γραμμή της Συνθήκης της Λωζάνης και το γεγονός ότι δεν μπορεί να μιλά κανείς για γκρίζες ζώνες».

Βάσει των παραπάνω, εκτίμησε ότι το μόνο που μπορεί να κερδίσει ο κ. Μητσοτάκης είναι ένα θερινό μορατόριουμ, ώστε να μην επαναληφθεί το περυσινό καλοκαίρι, «όπου έφθασαν να κάνουν έρευνες έξι μίλια έξω από τα νησιά μας» με το Oruc Reis και πλοία του τουρκικού στόλου. Αλλά, όπως πρόσθεσε, «δεν είναι μόνο αυτό το ζητούμενο».

Ο κ. Τσίπρας έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη συγκυρία και στην μεγάλη ευκαιρία που δίνεται στην ελληνική διπλωματία να την αξιοποιήσει. «Η Τουρκία ζητάει αυτή την ώρα μία αναθεώρηση της τελωνειακής σχέσης της με την ΕΕ. Αν την πάρει χωρίς δεσμεύσεις, τότε εμείς θα είμαστε οι χαμένοι. Η Τουρκία κερδίζει από συζητήσεις που δεν έχουν αποτέλεσμα, διότι παριστάνει στη διεθνή κοινότητα το καλό παιδί. Ότι συζητά καλόβουλα ενώ είναι αυτή που παραβιάζει διεθνείς συνθήκες, που έχει προκλητική συμπεριφορά, που κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου».

Για το… Euro-Μακεδονία

Αναφορικά με το πρόβλημα που δημιούργησε η εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας κατεβαίνοντας στο Euro με το σήμα «Μακεδονία», ο κ.Τσίπρας παρέπεμψε στη δυνατότητα που δίνει η Συμφωνία των Πρεσπών στην ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει.

«Ο κ. Δένδιας ορθώς διαμαρτυρήθηκε, αλλά το έκανε κατόπιν εορτής», είπε. Και εξήγησε: «Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία είναι ιδιωτικού δικαίου, ωστόσο θα μπορούσε να αλλάξει το σήμα εάν η ελληνική κυβέρνηση είχε προχωρήσει σε σχετική συμφωνία όπως προβλέπουν οι Πρέσπες. Δεν το έκανε. Εδώ δεν φέρνει τόσους μήνες προς κύρωση τα τρία μνημόνια συνεργασίας Ελλάδας-Βόρειας Μακεδονίας».

Υπενθύμισε, δε, ότι χωρίς τη Συμφωνία των Πρεσπών, όλοι (σ.σ. στην ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική διοργάνωση) θα αποκαλούσαν και θα εκφωνούσαν «Μακεδονία» τη γείτονα και όχι Βόρεια Μακεδονία, όπως κάνουν τώρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v