Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πελώνη: Προσβλέπουμε να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης με την Τουρκία

Παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο χωρών σε διάφορα ζητήματα, Μητσοτάκης-Ερντογάν συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2021, δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος.

Πελώνη: Προσβλέπουμε να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης με την Τουρκία

«Κυριάκος Μητσοτάκης και Ταγίπ Ερντογάν συμφώνησαν ότι είναι θετικό το γεγονός ότι υπάρχει απευθείας επαφή ανάμεσά τους, ενώ, παρά τις διαμετρικά αντίθετες θέσεις των δύο χωρών σε διάφορα ζητήματα, συμφώνησαν ότι η ένταση του 2020 δεν πρέπει να επαναληφθεί το 2021». Αυτό τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, αναφερόμενη στη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στις Βρυξέλλες.

Επιπλέον, συνέχισε η κυρία Πελώνη, οι δύο «χαρακτήρισαν θετική την ενεργοποίηση όλων των υφιστάμενων διαύλων επικοινωνίας, ενώ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την προώθηση της θετικής ατζέντας επί 25 σημείων στα οποία εργάζονται ήδη οι υφυπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά και για τη συμφωνία Ελλάδας-Τουρκίας για αμοιβαία αναγνώριση των πιστοποιητικών εμβολιασμού κατά της Covid 19».

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επανέλαβε η κυβερνητική εκπρόσωπος, «υπογράμμισε ότι Ελλάδα και Τουρκία μπορούν να εργαστούν από κοινού για την αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού/Προσφυγικού ζητήματος και την καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης, με βάση την Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας. Υπό αυτό το πρίσμα, επεσήμανε ότι η επιστροφή στην Τουρκία 1.450 ατόμων, των οποίων η αίτηση ασύλου έχει απορριφθεί, θα είχε θετικό αντίκτυπο και στην Ε.Ε.

Σε ό,τι αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η λύση δύο κρατών που προτείνει η Τουρκία και η τουρκοκυπριακή πλευρά είναι επί της αρχής απορριπτέα, ενώ αντιβαίνει τόσο στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του Ο.Η.Ε. όσο και στο κοινοτικό κεκτημένο».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε η κυρία Πελώνη, «τόνισε ότι προσβλέπει σε πιο πυκνές επαφές σε όλα τα επίπεδα, συμπεριλαμβανομένου του ανώτατου, ώστε να χτιστούν γέφυρες εμπιστοσύνης που θα αποβούν προς όφελος των δύο χωρών. Οι διαφωνίες προφανώς παραμένουν, παρά τη θετική διάθεση που διαπιστώθηκε. Μένει να φανεί στην πράξη αν αυτή η διάθεση αποδειχθεί ένα ουσιαστικό βήμα για τη βελτίωση των σχέσεων».

Αναφορικά με την επιδημιολογική κατάσταση και τους εμβολιασμούς, η κυβερνητική εκπρόσωπος έκανε λόγο για «κοινή διαπίστωση ότι η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα μας εξακολουθεί να βελτιώνεται. Ο δείκτης θετικότητας την προηγούμενη εβδομάδα μειώθηκε στο 1,18% και ο μέσος κυλιόμενος αριθμός κρουσμάτων περιορίστηκε, για πρώτη φορά από τις αρχές του χρόνου, κάτω από τα 1.000 κρούσματα ανά ημέρα».

Χαρακτήρισε δε «προφανές πως για την προστασία της ζωής μας, για να διατηρήσουμε την ύφεση αυτή, για να αποτρέψουμε οποιαδήποτε νέα έξαρση και για να πετύχουμε ένα ασφαλές καλοκαίρι είναι ανάγκη να υπάρξει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη εμβολιαστική κάλυψη. Έχουν γίνει ήδη περισσότεροι από 6.938.000 εμβολιασμοί, έχουν κάνει τουλάχιστον την πρώτη δόση 4.274.000 συμπολίτες μας και έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους 2.831.000. Από αύριο Τετάρτη ανοίγει η πλατφόρμα για τα ραντεβού των συμπολιτών μας ηλικίας 18 έως 24 ετών και με το βήμα αυτό σηματοδοτείται η ολοκλήρωση της προτεραιοποίησης για τον ενήλικο πληθυσμό».

Σχετικά με το εμβόλιο της AstraZeneca, παρέπεμψε στην εξήγηση του επιστημονικού σκεπτικού από την κυρία Θεοδωρίδου και ζήτησε «να μην ξεχνάμε τη μεγάλη εικόνα και την καλή εικόνα που βρισκόμαστε σήμερα και είναι μια κατάκτηση όλων μας».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v