Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι πολιτικοί αρχηγοί… παίρνουν τα όπλα τους στη μάχη της Βουλής

Απέναντι σε όλη την αντιπολίτευση θα βρεθεί ο πρωθυπουργός για το εργασιακό. Ποιες δεσμεύσεις θα αναλάβει ο Α. Τσίπρας. Αναφορά και στο «ξεστοκάρισμα», μετά τις εξελίξεις στο εμβόλιο της ΑstraΖeneca.

Οι πολιτικοί αρχηγοί… παίρνουν τα όπλα τους στη μάχη της Βουλής

Στα χέρια των πολιτικών αρχηγών περνούν σήμερα τα όπλα για «τη μάχη του εργασιακού», ενώ το βράδυ θα τεθεί σε ονομαστική ψηφοφορία το νομοσχέδιο του υπουργού Εργασίας.

Ο πρωθυπουργός θα βρεθεί απέναντι από όλους τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης, καθώς δεν υπήρξε ούτε ένα κόμμα (ακόμα και του Κυριάκου Βελόπουλου) να στηρίξει τις εργασιακές αλλαγές που προώθησε ο κ. Χατζηδάκης.

Την ονομαστική ψηφοφορία μάλιστα την ανακοίνωσε ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, προκειμένου, όπως είπε, «να υποχρεωθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει θέση για τα θετικά άρθρα του νομοσχεδίου», δηλαδή αυτό για την σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας και τις γονεϊκές άδειες.

Ο Αλέξης Τσίπρας, βεβαίως, θα εστιάσει στον «αντεργατικό πυρήνα του νομοσχεδίου» και θα δεσμευτεί, εκ νέου, ότι μία προοδευτική κυβέρνηση θα ακυρώσει αμέσως «τον νόμο Χατζηδάκη-Μητσοτάκη». Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι μέχρι τότε δεν θα δοθούν νέες μάχες για την ακύρωσή του είτε δικαστικά είτε «στους δρόμους».

Δεδομένου ότι την ίδια δέσμευση (για το καθήκον μίας προοδευτικής κυβέρνησης) έκανε προ ημερών και η Φώφη Γεννηματά, πυκνώνουν οι εκτιμήσεις ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη… έφερε πιο κοντά τα δύο κόμματα, με ό,τι αυτό μπορεί να προοιωνίζεται για την μετεκλογική «συμπεριφορά» τους -όποτε γίνουν οι εκλογές.

Το πώς θα κινηθούν οι πολιτικοί αρχηγοί σε λίγες ώρες (σ.σ. νωρίς το μεσημέρι, κατά τον σχεδιασμό) φάνηκε από τις κεντρικές τοποθετήσεις βουλευτών τους χθες, δεύτερη ημέρα της συζήτησης στη Βουλή. Άπαντες στηλίτευσαν «την επιστροφή στον εργασιακό μεσαίωνα», καθώς μίλησαν για την ουσιαστική κατάργηση του οκτάωρου και τις απλήρωτες υπερωρίες (σ.σ. θα ανταλλάσσονται με ρεπό), την αντικατάσταση των συλλογικών συμβάσεων με ατομικές, το σπαστό ωράριο (πρωί-απόγευμα) στη μερική απασχόληση, τον θεσμό της «αναγκαστικής άδειας» χωρίς αποδοχές και κρατήσεις, καθώς και τη μετατροπή του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας σε Ανεξάρτητη Αρχή, που επιτρέπει, πλέον, στον εκάστοτε υπουργό Εργασίας να μην «απολογείται» για τις συνθήκες στους εργασιακούς χώρους.

«Δεν έχουμε να κάνουμε απλώς μια σειρά αντεργατικών μέτρων, αλλά με ένα σχέδιο πολύ συγκροτημένο. Είναι το σχέδιο της υποτίμησης της εργασίας, είναι το σχέδιο της μείωσης του κόστους της εργασίας», τόνισε χθες από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η Έφη Αχτσιόγλου, επισημαίνοντας ότι «αυτή η κυβέρνηση νομοθετεί για τον σκληρό πυρήνα του ΣΕΒ».

«Το νομοσχέδιό σας προσβάλλει το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια γενικότερα και στην αξιοπρεπή διαβίωση του κάθε εργαζόμενου ειδικότερα», είπε ο Κώστας Σκανδαλίδης (ΚΙΝΑΛ), κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι προώθησε τις αλλαγές σε μία στιγμή που η κοινωνία δεν έχει συνέλθει από την πανδημία και τις καραντίνες.

Για «ένα εγκληματικό νομοσχέδιο, ένα τερατούργημα», μίλησε η Αλέκα Παπαρήγα (ΚΚΕ), τονίζοντας πως «πρέπει να μείνει στα χαρτιά».

«Πρόκειται για μια αδιανόητη αποδιάρθρωση των κοινωνικών και ατομικών δικαιωμάτων», είπε η Σοφία Σακοράφα (ΜέΡΑ25), θέτοντας το ερώτημα «μέχρι ποιον βαθμό θεωρεί η κυβέρνηση ότι έχει τη δυνατότητα και το δικαίωμα να υποτιμά τη νοημοσύνη όλων των υπολοίπων;».

Για «δολοφονικό έκτρωμα» έκανε λόγο ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Αντώνης Μυλωνάκης.

Και το… «ξεστοκάρισμα»

Kατά τις πληροφορίες, ο κ. Τσίπρας θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά και στο μεγάλο θέμα που ανέκυψε από το εμβόλιο της AstraZeneca. Κι αυτό διότι ενώ η Επιτροπή Εμβολιασμού του υπουργείου Υγείας το έδωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα ως μοναδική επιλογή για τις ηλικίες 30-44 ετών, προχθές προέβη σε «σύσταση» να μην το προτιμούν… αυτές ακριβώς οι ηλικίες.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε δεχθεί μεγάλη επίθεση από την κυβέρνηση (και τα φιλικά της μέσα ενημέρωσης), όταν είχε μιλήσει για «ξεστοκάρισμα» του συγκεκριμένου εμβολίου σε νεότερες ηλικίες (επειδή δεν το προτιμούσαν οι άνω των 60 ετών), ωστόσο εκτιμά ότι οι εξελίξεις τον δικαίωσαν.

Εντύπωση προκάλεσε δε, ότι για «δικαίωση Τσίπρα» μίλησαν και φανατικοί πολέμιοί του, όπως ο δημοσιογράφος Άρης Πορτοσάλτε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v