Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υπ. Μετανάστευσης: Διπλάσιες οι αναχωρήσεις σε σχέση με τις αφίξεις στο 5μηνο

"Πρόκειται για δύσκολο αλλά συγχρόνως και σημαντικό κεφάλαιο στην εθνική προσπάθεια για τη μείωση των επιπτώσεων του μεταναστευτικού", δήλωσε ο Νότης Μηταράκης.

Υπ. Μετανάστευσης: Διπλάσιες οι αναχωρήσεις σε σχέση με τις αφίξεις στο 5μηνο

Διπλάσιες καταγράφονται οι αναχωρήσεις αιτούντων ασύλου και μεταναστών από την χώρα μας σε σχέση με τον συνολικό αριθμό αφίξεων τους πρώτους πέντε μήνες του 2021, αναφέρει ανακοίνωση του υπ. Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου.

  • Αναχώρησαν 4.951 άτομα με προορισμό είτε την Ευρώπη είτε τρίτα κράτη μέσω των μηχανισμών αναγκαστικών απελάσεων και επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών.
  • Το ίδιο χρονικό διάστημα καταγράφηκαν 2.891 αφίξεις στα νησιά του Αιγαίου και το Φυλάκιο του Έβρου, αριθμός μειωμένος κατά 68% σε σχέση με τις αφίξεις του 2020 (9.421 αφίξεις).

Σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο του Μαΐου του 2021, μέχρι και τις 31.05 στα νησιά φιλοξενούνταν 10.289 αιτούντες άσυλο, αριθμός μειωμένος κατά 71% σε σχέση με τον Μάιο του 2020, ενώ στα ΚΥΤ των νησιών ζουν 8.901 άτομα. Συνολικά ο αριθμός των διαμενόντων σε όλη τη χώρα είναι μειωμένος κατά 42%, σε σχέση με το Απρίλιο του 2020.

Τον Μάιο του 2020 συνολικά σε όλες τις δομές που διαχειρίζεται ή έχει την εποπτεία το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου διέμεναν 92.463 αιτούντες άσυλο, ενώ πλέον (τον Μάιο του 2021) διαμένουν 53.705.

Οι ροές στις αφίξεις κατά το 1ο πεντάμηνο του 2021 παρουσιάζονται μειωμένες κατά 68% σε σχέση με το 1ο πεντάμηνο του 2020, ενώ οι εκκρεμότητες της Υπηρεσίας Ασύλου σε ένα χρόνο μειώθηκαν κατά 39%. Πλέον, οι εκκρεμείς αιτήσεις αγγίζουν τις 66.659 όταν τον Μάιο του 2020 η Υπηρεσία Ασύλου είχε να διαχειριστεί 108.492 εκκρεμείς αιτήσεις.

Σε ό,τι αφορά την νόμιμη μετανάστευση και ειδικά για την Μόνιμη άδεια διαμονής επενδυτή (Golden Visa), η κύρια χώρα προέλευσης των επενδυτών στη χώρα μας είναι οι υπήκοοι Κίνας, σε ποσοστό 71% και ακολουθούν, οι υπήκοοι Τουρκίας (6,2%) και Ρωσίας (5,5%).

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης, δήλωσε:

«Μετά την πολύ μεγάλη και διατηρήσιμη μείωση των μεταναστευτικών ροών και τη συνεχή και σταθερή μείωση του αριθμού των διαμενόντων άσυλο στα νησιά και την ενδοχώρα, σημαντικό κεφάλαιο της Εθνικής Στρατηγικής για τη Μετανάστευση 2020-2021 είναι αυτό των απελάσεων και επιστροφών. Προς το σκοπό αυτό, τις επόμενες ημέρες θα δημοσιευθεί σε δημόσια διαβούλευση και το νέο σχέδιο νόμου του Υπουργείου μας. Το τελευταίο 12μηνο, στην Ελλάδα, φεύγουν, πλέον περισσότεροι πολίτες τρίτων χωρών από ότι έρχονται, ενώ τους πρώτους πέντε μήνες του 2021 οι αναχωρήσεις πολιτών τρίτων χωρών είναι διπλάσιες από τις αφίξεις.

Για τη διατήρηση του θετικού ισοζυγίου, απαιτείται η πλήρης εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης ΕΕ - Τουρκίας που υποχρεώνει τη γείτονα χώρα να δέχεται την επιστροφή όσων δε δικαιούνται διεθνούς προστασίας. Η Ελλάδα θα συνεχίσει να εφαρμόζει μία αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική. Μία πολιτική που προστατεύει τα ευρωπαϊκά σύνορα, σέβεται το διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, προστατεύει τα ανθρώπινα δικαιώματα και συγχρόνως έχει ορατά θετικά αποτελέσματα για τους Έλληνες πολίτες”.

Αντικατάσταση Δελτίων Αιτούντος Διεθνή Προστασία (τριπτύχων) από τις νέες κάρτες ΠΓΑ Θεσσαλονίκης

Επίσης η Υπηρεσία Ασύλου ενημερώνει ότι από Πέμπτη 17.06.2021 ξεκινά η χορήγηση των νέων, Δ.Α.Δ.Π. με τη μορφή νέων καρτών που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά Δ.Α.Δ.Π (τρίπτυχα) που η ισχύς τους λήγει στις 30.06.2021.

Παρακαλούνται οι διαμένοντες σε διαμερίσματα του προγράμματος ESTIA Κεντρικής Μακεδονίας (περιοχή Θεσσαλονίκης) να αναζητήσουν την ώρα και την ημέρα του προγραμματισμένου τους ραντεβού στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://apps.migration.gov.gr/applicant-card-rv/search καταχωρώντας τον αριθμό της υπόθεσής τους.

Επισημαίνεται ότι μοναδικό σημείο εξυπηρέτησης θα είναι το Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης επί της οδού Πόντου 5 -περιοχή Λαχαναγοράς, 54628, Πρώην ακίνητο Β ΚΤΕΟ , ενώ – για την τήρηση των μέτρων προστασίας από τον Covid 19 – οι ενδιαφερόμενοι παρακαλούνται να προσέλθουν 10 λεπτά πριν από το προγραμματισμένο ραντεβού τους και όχι περισσότερο.

Υπενθυμίζεται ότι τα νέα Δ.Α.Δ.Π με τη μορφή της έξυπνης κάρτας που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά (τρίπτυχα), εκδίδονται με ενσωματωμένο μικροεπεξεργαστή και με ηλεκτρονική καταγραφή και ανανέωση. Θα περιλαμβάνουν επίσης μοναδικό αριθμό (UID), ο οποίος δεν είναι τροποποιήσιμος και σχετίζεται με δακτυλικό αποτύπωμα, ενώ οι αρμόδιες αρχές έκδοσης και χορήγησης Δ.Α.Δ.Π. τηρούν ηλεκτρονικό αρχείο.

Replacement of the papers issued to applicants for International Protection (triptych) by the new cards (Thessaloniki)

The Asylum Service informs that as from Thursday 17.06.2021, new cards will be issued and granted to applicants for international protection, that will replace the old (triptychs) whose validity expires on 30.06.2021.

Residents of apartments in the ESTIA program in Central Macedonia (Thessaloniki territory) are kindly requested to search for the time and day of their scheduled appointment at the electronic address https://apps.migration.gov.gr/applicant-card-rv/search by entering their case number

It is pointed out that the only service point will be the Asylum Office of Thessaloniki, Building of former «B KTEO», 5 Pontou Street – Lahanagora District, 54628 , while - for the observance of the protection measures by Covid 19 - the interested parties are requested to arrive 10 minutes before their scheduled appointment.

It is reminded that the new Ιnternational Protection Applicant's Card, in the form of the smart card that will replace the old ones (triptychs), are issued with a built-in microprocessor and with electronic registration and renewal. They will also include a unique number (UID), which is not modifiable and is related to a fingerprint, while the competent authorities of issuance and issuance will keep an electronic file.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v