Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γεννηματά σε κυβέρνηση: Νομιμοποιείτε την εργασιακή ζούγκλα

Σφοδρή κριτική για το νέο εργασιακό νομοσχέδιο. Οι αναφορές της προέδρου του ΚΙΝΑΛ στα εμβόλια και στα εθνικά θέματα.

Γεννηματά σε κυβέρνηση: Νομιμοποιείτε την εργασιακή ζούγκλα

Εφ' όλης της ύλης επίθεση στην κυβέρνηση -με αιχμή του δόρατος τις αλλαγές στα εργασιακά- εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά. «Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας έχει βάλει τη συντηρητική της σφραγίδα σε όλους τους τομείς της κοινωνικής και οικονομικής ζωής», σημείωσε χαρακτηριστικά. Σε υψηλούς τόνους κατηγόρησε την κυβέρνηση πως με τις προωθούμενες αλλαγές νομιμοποιεί την εργασιακή ζούγκλα και ευνοούνται οι ασύδοτοι εργοδότες.

Ξεκινώντας την ομιλία της στην Ολομέλεια η πρόεδρος του Κινήματος αναφέρθηκε σε θέματα που σχετίζονται με την πανδημία. «Η κυβέρνησή σας, κύριε Μητσοτάκη, οφείλει να δώσει απαντήσεις. Δεν είναι Πόντιος Πιλάτος. Πρέπει σήμερα να εξηγήσετε, από αυτό το βήμα, στον ελληνικό λαό, γιατί και με ποια κριτήρια χορηγήθηκε το AstraZeneca στις συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και ποια είναι τα νέα επιστημονικά δεδομένα, με τα οποία η επιτροπή άλλαξε την εισήγησή της. Η ευθύνη είναι πάρα πολύ μεγάλη» σημείωσε.

Παράλληλα κάλεσε τον πρωθυπουργό να απαντήσει αν η απόφαση για τη χορήγηση του AstraZeneca είχε σχέση με το άνοιγμα των δραστηριοτήτων το τελευταίο διάστημα, που φαινόταν ότι ήταν επιτακτική ανάγκη για την κυβέρνηση. «Στον εμβολιασμό απαιτείται σχέση εμπιστοσύνης ανάμεσα στον πολίτη και την πολιτεία. Αυτή την εμπιστοσύνη την υπονομεύετε εσείς. Μην αναζητείτε αλλού υπεύθυνους. Έχετε μεγάλη ευθύνη γι' αυτό που συμβαίνει σήμερα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια αναφέρθηκε εκτενώς στις προωθούμενες αλλαγές στα εργασιακά, λέγοντας πως οι διατάξεις απαιτούν από τον εργαζόμενο να σκύψει το κεφάλι, να δεχθεί τα πάντα και να υποταχθεί. «Απέναντι σε αυτή την πολιτική, κάθε πολίτης που αισθάνεται προοδευτικός, δεν μπορεί να μείνει αμέτοχος και σιωπηλός. Κανείς δεν δικαιούται να σιωπήσει ή να κρυφτεί, μπροστά σε αυτές τις εξελίξεις», είπε.

Παράλληλα ανέφερε, «και αν σήμερα η κυβερνητική πλειοψηφία ψηφίσει αυτό το τερατούργημα, αποτελεί σαφή και αδιαπραγμάτευτη δέσμευσή μας η κατάργησή του, αμέσως όταν οι πολιτικοί συσχετισμοί το επιτρέψουν. Συσχετισμοί που αρχίζουν να αλλάζουν»

Σε υψηλούς τόνους η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής άσκησε έντονη κριτική στο εργασιακό νομοσχέδιο, λέγοντας πως:

- Αφαιρείται η συλλογική σύμβαση, ως προϋπόθεση για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας.
Διευκολύνονται οι απολύσεις, ακόμα και αυτές που κρίνονται παράνομες από το δικαστήριο.
- Η απεργία παρεμποδίζεται και η προστασία των συνδικαλιστικών στελεχών καταργείται.
- Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους, το ΣΕΠΕ αποδυναμώνονται πλήρως.

Παράλληλα η Φ. Γεννηματά αναφέρθηκε και στα εθνικά θέματα, λέγοντας «η έλλειψη εθνικής στρατηγικής δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τον αναθεωρητισμό και την επιθετικότητα της Τουρκίας. Η κυβέρνηση οφείλει να καταστήσει σαφές σε όλους, ότι για να δώσει θετική ψήφο σε μια θετική ατζέντα για την Τουρκία, θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένες υποχρεώσεις και δεσμεύσεις από αυτήν. Στη λογική ενός νέου Ελσίνκι. Κάτι που δεν γνωρίζουμε αν έπραξε ο κ. Μητσοτάκης στην πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Ερντογάν. Δεν μας αρκούν οι πομπώδεις διαρροές περί καλού κλίματος, που την επομένη ακυρώνονται με τα αεροπλάνα να αλωνίζουν και τις παραβιάσεις. Ζητήσαμε και ζητάμε να υπάρξει επίσημη ενημέρωση προς τα πολιτικά κόμματα για το περιεχόμενο της συνάντησης».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v