Ταράζει πάλι τα νερά (και) του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Πολάκης

Επιμένει στην «προσωπική» ιατρική άποψη ότι τα εμβόλια κατά της Covid δεν είναι επαρκώς δοκιμασμένα. «Η θέση του κόμματος είναι υπέρ του εμβολιασμού και αυτή υπηρετούν στελέχη, βουλευτές και ο ίδιος ο πρόεδρος», η ανεπίσημη απάντηση.

Ταράζει πάλι τα νερά (και) του ΣΥΡΙΖΑ ο Π. Πολάκης

«Η επίσημη θέση του κόμματος είναι υπέρ του εμβολιασμού για την αντιμετώπιση της Covid και αυτή υπηρετούν στελέχη, βουλευτές και ο ίδιος ο πρόεδρος». Με τη φράση αυτή κομματικές πηγές πήραν ευθέως αποστάσεις από τον Παύλο Πολάκη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι δεν έχει κάνει ακόμα το εμβόλιο, διότι περιμένει να ολοκληρωθεί το φθινόπωρο η τρίτη φάση των δοκιμών.

Ο ίδιος, ως γιατρός, επικαλέσθηκε τις γνώσεις πάνω στο θέμα, πότε δηλαδή μπορεί να θεωρηθεί επαρκές το χρονικό διάστημα που δοκιμάζεται ένα εμβόλιο πριν δοθεί προς μαζική χρήση. Αυτήν ακριβώς την ιδιότητα, όμως, αξιοποίησε η κυβέρνηση για να κατηγορήσει τον βουλευτή ως οπαδό του αντιεμβολιασμού και να ζητήσει, πάλι, από τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση.

Η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη, μάλιστα, δήλωσε πως γίνεται πλέον φανερό πώς θα αντιμετώπιζε την πανδημία μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. «Αντί να ψάχνει διέξοδο διαφυγής, ας απαντήσει, αφού δεν είπε κουβέντα ο κ. Μητσοτάκης χθες, για το πρωτοφανές φιάσκο στη διαχείριση του εμβολίου της AstraZeneca», ήταν η επίσημη απάντηση της Κουμουνδούρου. Με την προσθήκη ότι η κυβέρνηση το οφείλει αυτό «όχι στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά στις σχεδόν 500.000 πολίτες που έκαναν την πρώτη δόση του συγκεκριμένου εμβολίου, για να το απαγορεύσουν μετά για τους κάτω των 60 ετών. Ό,τι έχει κάνει δηλαδή όλη η Ευρώπη εδώ και μήνες».

Ανεπισήμως, πάντως, τα στελέχη του κόμματος ήρθαν σε δύσκολη θέση, τόσο για την ουσία της δήλωσης του κ. Πολάκη όσο και για το timing που επέλεξε, δηλαδή την ημέρα που ψηφίσθηκε το εργασιακό νομοσχέδιο.
«Οι βουλευτές και τα στελέχη οφείλουν να μην ‘κλωτσάνε την καρδάρα’ με δημόσιες διαφοροποιήσεις από τις θέσεις του κόμματος. Όποιοι θέλουν να λειτουργούν ως ιδιώτες σχολιαστές, ας αναλάβουν και τις ευθύνες τους», είναι η κατακλείδα των (ανεπίσημων) επισημάνσεων.

«Προσωπικές μου απόψεις»

Από την πλευρά του, ο κ. Πολάκης, με αναρτήσεις του στα social media, επέμεινε στο δικαίωμα να θέτει ερωτήματα ως ιατρός. Επιλέγοντας να απαντήσει στην κυβέρνηση (και όχι, φυσικά, στο κόμμα του), σημείωσε χαρακτηριστικά: «Όσα λέω είναι οι προσωπικές επιστημονικές μου απόψεις και θέσεις. Έχω στηρίξει την κεντρική θέση του κόμματός μου σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας, διατύπωσα με σαφήνεια τη γνώμη μου σε ποιες ομάδες έπρεπε να γίνει ο εμβολιασμός με βάση και τα αποτελέσματα που αποδεικνύουν τα στοιχεία του ΕΟΔΥ. Να σταματήσει λοιπόν να ρωτά η ΝΔ τον ΣΥΡΙΖΑ διαρκώς για τις προσωπικές μου απόψεις. Εκτός και αν στη ΝΔ έχουν δημοκρατικό συγκεντρωτισμό ακόμη και για θέματα που αφορούν την επιστήμη…».

Νωρίτερα, απαντώντας στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ Άκη Σκέρτσο, παρέθεσε τις κινήσεις που θα έκανε εάν η πανδημία τον «έβρισκε» στο υπουργείο Υγείας -καθώς αυτό το ερώτημα του έθεσαν οι πολιτικοί του αντίπαλοι. «Αν ήμουν υπουργός, θα πρότεινα τον εμβολιασμό ΜΟΝΟ των άνω των 60-65 ετών και των ευπαθών ομάδων, με πλήρη γνώση και ενημέρωση πως πρόκειται για εμβόλια που συνεχίζεται η φάση 3 της μελέτης τους. Σε αυτές τις κατηγορίες το όφελος υπερτερεί κατά πολύ του κινδύνου. Δείτε τα νούμερα από τα στοιχεία των εισαγωγών, των διασωληνώσεων, των θανάτων, με βάση την ηλικιακή ομάδα που δημοσιεύει ο ΕΟΔΥ από την αρχή της πανδημίας, για να καταλάβετε πόσο δίκιο έχω σε αυτό που λέω».

Επ' ευκαιρία, ο κ. Πολάκης επανέφερε το αίτημα (που διατυπώνει εδώ και μήνες) για εισαγωγή και χορήγηση του φαρμάκου (μονοκλωνικά αντισώματα), που θα μείωνε «στο μισό» τους θανάτους από Covid, όπως υποστηρίζει.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v