Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Το «ναι» στη διπλή πρόσκληση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Στη Σύνοδό τους στις Βρυξέλλες και στη συνάντηση ηγετών στο Βερολίνο. Η ατζέντα του «νέου κοινωνικού συμβολαίου» απέναντι στο Σύμφωνο Σταθερότητας και στα πλεονάσματα λιτότητας. Η συνύπαρξη με τη Φ. Γεννηματά.

Τσίπρας: Το «ναι» στη διπλή πρόσκληση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές προσκαλούν τον Αλέξη Τσίπρα σε Σύνοδο τους. Παρότι το κόμμα του, ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, ανήκει σε άλλη ευρωπαϊκή οικογένεια, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, λαμβάνει την πρόσκληση από το 2016, ενόσω ήταν πρωθυπουργός, χωρίς να υπάρξει διακοπή μετά τις εκλογές του 2019.

Η νέα πρόσκληση είναι διπλή: το πρώτο σκέλος αφορά τη συμμετοχή του, ως παρατηρητής, στην προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) η οποία θα γίνει στις Βρυξέλλες την Πέμπτη εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Με το δεύτερο καλείται να μετάσχει και στη συνάντηση των ηγετών του PES που θα πραγματοποιηθεί την επόμενη ημέρα στο Βερολίνο.

Τις αποδέχθηκε και τις δύο, διευκρινίζοντας για πολλοστή φορά πως το κόμμα του δεν «φλερτάρει» με την ιδέα μεταπήδησης στη σοσιαλιστική ευρωομάδα αλλά, αντιθέτως, εργάζεται (σ.σ. και προσωπικά ο κ. Τσίπρας) ώστε να έρθουν «ακόμα πιο κοντά» οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές, η Ευρωπαϊκή Αριστερά και οι Πράσινοι.

Δεν είναι τυχαία η προβολή του αποτελέσματος που είχε η συνεργασία αυτών των τριών ομάδων στην υπερψήφιση, από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, της πρότασης για τις πατέντες των κορωνο-εμβολίων.

«Απέναντι» από το Σύμφωνο Σταθερότητας

Το αντικείμενο των ευρω-σοσιαλιστικών συζητήσεων το ερχόμενο διήμερο Πέμπτη-Παρασκευή είναι ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς αφορά την «μετά πανδημία» πολιτική που πρέπει να ασκηθεί από τις Βρυξέλλες, ώστε να μην πληρώσουν οι κοινωνίες «το μάρμαρο».

Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, το ζητούμενο για τις προοδευτικές δυνάμεις της Ευρώπης είναι να βρεθούν «απέναντι» από … την επιστροφή στον γύψο που προωθεί το συντηρητικό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) και οι αξιωματούχοι των κορυφαίων οργάνων.

Δηλαδή, την επιστροφή στη δημοσιονομική πειθαρχία και στα πλεονάσματα της λιτότητας από το 2023, με σημαία την πιστή εφαρμογή (μετά το διάλειμμα λόγω πανδημίας) του Συμφώνου Σταθερότητας. Οι τοποθετήσεις του επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ, για παράδειγμα, θεωρούνται αποκαλυπτικές των προθέσεών τους.

Στην αμέσως προηγούμενη πρωτοβουλία των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών που είχε γίνει στις αρχές Μαΐου μέσω τηλεδιάσκεψης (σ.σ. ημερίδα για το Μέλλον της Ευρώπης) ο κ. Τσίπρας είχε υπερτονίσει την ανάγκη “νέου κοινωνικού συμβολαίου”, προτείνοντας την αντικατάσταση του Συμφώνου Σταθερότητας με Σύμφωνο για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη και την Κοινωνική Συνοχή.

Σύμφωνα με συνεργάτες του, τη σχετική «ζύμωση» κάνει εδώ και καιρό με τους Ευρωπαίους συνομιλητές του από τις εν λόγω προοδευτικές ομάδες, ωστόσο οι δια ζώσης επαφές (που είχαν αντικατασταθεί με τηλεσυζητήσεις λόγω της πανδημίας) θα δώσουν νέα ώθηση στην προσπάθεια. «Οι διεθνείς επαφές είναι το ισχυρό χαρτί του Τσίπρα», λένε, εμφανίζοντας ως απόδειξη της επιρροής που έχει κινήσεις όπως εκείνη του γενικού διευθυντή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να συνομιλήσει μαζί του για τις πατέντες των εμβολίων.

Με το βλέμμα εντός…

Η κινητικότητα αυτή «βλέπει» και προς το εσωτερικό της χώρας, καθώς την πρόταση για προοδευτική κυβέρνηση την έχει διατυπώσει τόσο ο κ.Τσίπρας όσο (πλέον…) και κορυφαία στελέχη του κόμματος που δεν ανήκαν, μέχρι πρότινος, στους ένθερμους υποστηρικτές μίας τέτοιας προοπτικής.

Η απόλυτη σύμπλευση, για παράδειγμα, με την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ και την πλειοψηφία των στελεχών του στην αντίδραση για το εργασιακό νομοσχέδιο, εκτιμάται ότι έφερε «πιο κοντά» τις δυνάμεις του προοδευτικού χώρου και έθεσε τις διαχωριστικές γραμμές απέναντι «στη Δεξιά του κ. Μητσοτάκη».

Η δέσμευση, μάλιστα, ότι μία προοδευτική κυβέρνηση θα καταργήσει τον νόμο Χατζηδάκη ακούσθηκε κατ' αρχάς από τον Αλέξη Τσίπρα και, στη συνέχεια, από την Φώφη Γεννήματα. Εξέλιξη που δεν πέρασε απαρατήρητη, καθώς, συν τοις άλλοις, δυσκολεύει τα στελέχη του ΚΙΝΑΛ που φλερτάρουν με την ιδέα μίας κυβερνητικής συνεργασίας με τη ΝΔ και προσπαθούν να διατηρήσουν το περίφημο «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».

Να σημειωθεί ότι η κ. Γεννηματά δεν έσπευσε πάλι να διαμαρτυρηθεί, τουλάχιστον δημοσίως, στους Ευρωπαίους Σοσιαλιστές, στους οποίους ανήκει το ΚΙΝΑΛ, για τη νέα, διπλή, πρόσκληση που απηύθυναν στον κ.Τσίπρα.

Θα έχει ενδιαφέρον πάντως εάν “τα πουν” μεταξύ τους την Πέμπτη και την Παρασκευή, καθώς θα παραστούν και οι δύο στις διαδικασίες της σοσιαλ-ευρωομάδας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v