Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μητσοτάκης για την «κόντρα» με Μέρκελ: Δημοσιογραφικές υπερβολές…

Δεν υπάρχει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για περισσότερους περιορισμούς λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα, απάντησε για τα προνόμια εμβολιασμένων. Ικανοποίηση για τις αποφάσεις που αφορούν την Τουρκία.

Μητσοτάκης για την «κόντρα» με Μέρκελ: Δημοσιογραφικές υπερβολές…

Για δημοσιογραφικές υπερβολές μίλησε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής, αναφορικά με τις πληροφορίες που μετέδωσαν διεθνή πρακτορεία για αντιπαράθεση με την καγκελάριο Μέρκελ, αναφορικά με την απόφαση της Ελλάδας να δέχεται εμβολιασμένους με ρωσικά και κινεζικά εμβόλια, που δεν αναγνωρίζει η Ευρώπη.

«Πράγματι η κα Μέρκελ σε μια φράση της αναφέρθηκε στο ότι υπάρχουν ευρωπαϊκές χώρες που δέχονται το Sputnik, όπως η Ελλάδα, και άλλες που δεν το δέχονται». Όπως είπε, «είμαστε υποχρεωμένοι να δεχτούμε τα εμβόλια που δέχεται η Ευρώπη και δικαίωμα να δεχτούμε και άλλα. Φαντάζομαι, αν η Γερμανία είχε ουσιαστικές αντιρρήσεις, θα τις είχε εκφράσει πριν συμφωνήσουμε για το πλαίσιο».

Δεν υπάρχει πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για επιβολή περισσότερων περιορισμών λόγω της μετάλλαξης Δέλτα, υποστήριξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι αυτό δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να είμαστε προσεκτικοί.

Να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί

Οποιος πολίτης άνω των 18 ετών επιθυμεί, μπορεί πια να εμβολιαστεί με το σκεύασμα της επιλογής του, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Η μετάλλαξη Δέλτα μέχρι το τέλος Αυγούστου θα είναι κυρίαρχη, σύμφωνα με το ECDC, δήλωσε, αλλά τόνισε ότι απάντηση δεν είναι ο περιορισμός στις μετακινήσεις αλλά η επιτάχυνση των εμβολιασμών.

Πρέπει να γίνει συστηματική προσπάθεια να επιταχυνθούν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα, τόσο στους νέους όσο και στις μεγαλύτερες ηλικίες. «Σχεδόν όλοι οι συμπολίτες μας που είναι σήμερα στα νοσοκομεία δεν είχαν εμβολιαστεί», τόνισε.

Αναφορικά με την πορεία της ευρωπαϊκής οικονομίας, οι προβλέψεις είναι θετικές, δήλωσε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έχει ανάλογη άποψη για την ελληνική. Εκτίμησε ότι σύντομα θα υπάρξουν οι εκταμιεύσεις του Ταμείου Ανάπτυξης. «Είμαι αισιόδοξος για την ικανότητα της χώρας μας να απορροφήσει αυτούς τους πόρους», δήλωσε.

Τα προνόμια

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κίνητρα προς τους εμβολιασμένους, ζήτησε «λίγη υπομονή μέχρι την επόμενη εβδομάδα». Εχουμε φτάσει σε επίπεδο που αυτοί που θέλουν να εμβολιαστούν, μπορούν να το κάνουν. Ετσι έχουμε φτάσει στο σημείο να προσεγγίσουμε πιο έξυπνα το θέμα, συμπλήρωσε.

Τα lockdown

Είναι απολύτως εφικτός στόχος να μην έχουμε ξανά lockdown, δήλωσε, αλλά αυτό εξαρτάται από τον καθένα μας. Η κυβέρνηση έκανε ό,τι έπρεπε να κάνει. Ζητώ από όλους να δουν τα στοιχεία, για να καταλάβουν ότι το εμβόλιο είναι και αποτελεσματικό και ασφαλές. Αντιλαμβάνομαι ότι κάποιοι είναι «αρνητές», αλλά δεν είναι πολλοί. Εχω μεγαλύτερο πρόβλημα με αυτούς που περιμένουν να κάνουν το εμβόλιο οι άλλοι.

Θα πρέπει να ελέγχουμε τοπικές εξάρσεις, σημείωσε και επανέλαβε ότι απέναντι στις μεταλλάξεις υπάρχει μόνο μια απάντηση, ο εμβολιασμός.

Η Τουρκία

Τα Συμπεράσματα ικανοποιούν πλήρως τις ελληνικές θέσεις, υποστήριξε ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε ότι η χώρα μας δεν είναι αντίθετη στη συνεργασία και τη χρηματοδότηση της Τουρκίας για το προσφυγικό, με όρο να μην υπάρχει εργαλειοποίηση προσφύγων και να γίνονται δεκτές οι επιστροφές όσων δεν έλαβαν άσυλο από την Ελλάδα στην Τουρκία. Πρακτικά οι εξελίξεις επιβεβαίωσαν όσα είχε μεταδώσει το Euro2day.gr.

Δεν νοείται λύση στο Κυπριακό έξω από το πλαίσιο των αποφάσεων του ΟΗΕ, επανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v