Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Οχρίδα για το «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών» o Τσίπρας

Συζήτηση για τα Δυτικά Βαλκάνια με οικονομία-επιχειρηματική συνεργασία στο επίκεντρο και συμμετοχή από ΗΠΑ, ΕΕ, ΟΗΕ. Αύριο η τριήμερη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Στην Οχρίδα για το «Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών» o Τσίπρας

Στο πρώτο “Φόρουμ Διαλόγου των Πρεσπών” που διοργανώνει το υπουργείο Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας στην Οχρίδα θα παραστεί και θα μιλήσει απόψε ο Αλέξης Τσίπρας.

Το θέμα του Φόρουμ είναι “Δυτικά Βαλκάνια: το κομμάτι που λείπει για την ολοκλήρωση της Ευρώπης”, θα συμμετάσχουν περίπου 300 προσκεκλημένοι, από Σλοβενία, Μαυροβούνιο, Σερβία, Αλβανία, Κόσοβο, ενώ θα υπάρξει εκπροσώπηση από ΗΠΑ, ΟΗΕ, Ευρωπαϊκή Ένωση (ο Επίτροπος Προϋπολογισμού Γιοχάνες Χαν) και Τουρκία.

Η συζήτηση θα αφορά κυρίως την οικονομία, την επιχειρηματική συνεργασία, την κοινωνία των πολιτών, τα περιφερειακά μέσα ενημέρωσης και τη διαδικασία ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Πρόκειται για τους τομείς που “άνοιξαν” κυρίως μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι το Φόρουμ αυτό είναι η μεγαλύτερη διάσκεψη που έχει διοργανώσει η Βόρεια Μακεδονία, τόσο σε θεματολογία όσο και σε διεθνείς συμμετοχές.

Κατά την παρουσία του στη γείτονα ο κ. Τσίπρας θα έχει διμερείς συναντήσεις με τον Πρωθυπουργό της Βόρειας Μακεδονίας Ζόραν Ζάεφ, την Πρωθυπουργό της Σερβίας, Άνα Μπρνάμπιτς και τον βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδιο για Ευρωπαϊκά και Ευρασιατικά θέματα, Φίλιπ Ρίκερ.

Από αύριο η τριήμερη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη

Η παρουσία του στο Φόρουμ θα περιοριστεί στην σημερινή, πρώτη, ημέρα, καθώς αύριο αρχίζει η τριήμερη Πανελλαδική Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, όπου θα συζητηθεί και θα εγκριθεί το νέο πρόγραμμα του κόμματος.

Την έναρξη θα κάνει το βράδυ της Παρασκευής ο κ. Τσίπρας στο Κατράκειο Θέατρο στη Νίκαια, όπου θα μιλήσει και ο γραμματέας Δημήτρης Τζανακόπουλος. Η επιλογή του χώρου έγινε προκειμένου να αποκατασταθεί μία στοιχειώδης δια ζώσης συμμετοχή μετά από ένα χρόνο τηλεδιασκέψεων, λόγω των υγειονομικών περιοριστικών μέτρων.

Η δεύτερη ημέρα της Συνδιάσκεψης, πάντως, θα γίνει αποκλειστικά μέσω τηλεδιασκέψεων, καθώς από το πρωί του Σαββάτου μέχρι το απόγευμα οι συζητήσεις θα γίνονται παράλληλα στα έξι θεματικά “τραπέζια” για: Οικονομία, Περιβάλλον, Εργασία, Κοινωνικό Κράτος, Πολιτισμός, Kράτος-θεσμοί-δημοκρατία.

Το βράδυ του Σαββάτου η συζήτηση θα συνεχιστεί σε ολομέλεια (πάλι διαδικτυακά) ενώ την Κυριακή θα εγκριθεί το νέο πρόγραμμα του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v