Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Συναγερμός στο Μαξίμου: Το τέταρτο κύμα προλαβαίνει την ανοσία

Εβδομάδα αποφάσεων για λειτουργία εστίασης - διασκέδασης και για υποχρεωτικούς εμβολιασμούς. Ζητούμενο να μην φτάσει ξανά στα όριά του το ΕΣΥ. Στο κυβερνητικό στόχαστρο οι… επιφυλακτικοί.

Συναγερμός στο Μαξίμου: Το τέταρτο κύμα προλαβαίνει την ανοσία

Τα χθεσινά 2.327 νέα κρούσματα, οι 143 διασωληνωμένοι και οι 2 νέοι θάνατοι που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ επιβεβαίωσαν δύο πράγματα, τα οποία ήδη διαφαίνονταν από τις προηγούμενες μέρες. Αφενός ότι ο δείκτης διασποράς του ιού μεγαλώνει επικίνδυνα, με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι το τέταρτο κύμα βρίσκεται προ των πυλών (κατά κάποιους έχει ήδη ξεκινήσει). Αφετέρου ότι -προς ώρας τουλάχιστον- η νόσηση της συντριπτικής πλειοψηφίας των ασθενών είναι πιο ήπιας μορφής σε σχέση με τα προηγούμενα κύματα, λόγω εμβολιασμού των μεγαλύτερων και μετάλλαξης του ιού, αν και οι ειδικοί διαμηνύουν ότι τα όποια σχετικά συμπεράσματα είναι πρόωρα.

Στην Κυβέρνηση ανησυχούν για την πορεία της πανδημίας και σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζουν πως αυτή παραμένει εδώ, άγνωστο για πόσο ακόμα. «Θα πρέπει να μάθουμε να ζούμε με τον κορωνοϊό», σημειώνει στο Euro2day.gr συνομιλητής του Κυριάκου Μητσοτάκη, εκτιμώντας ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια ώστε να μην υπάρξουν νέα οριζόντια περιοριστικά μέτρα. Κάτι που μάλλον δεν θα συμβεί σε τοπικό επίπεδο, εφόσον διαπιστωθεί ανεξέλεγκτος αριθμός νέων μολύνσεων.

Είναι ένα από τα θέματα που έχουν συζητηθεί μεταξύ Μεγάρου Μαξίμου και επιστημόνων, στο πλαίσιο των προληπτικών ενεργειών για την αποτροπή μιας περαιτέρω μαζικής μετάδοσης του ιού. Έτσι, στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες του νέου μοντέλου υγειονομικής λειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και διασκέδασης, που θα ανακοινωθεί τα επόμενα 24ωρα. «Τα μέτρα τα οποία προσπαθούμε να λάβουμε, τα προσαρμόζουμε κάθε φορά με βάση την εξέλιξη των επιδημιολογικών δεδομένων και τις συστάσεις των ειδικών», δήλωσε χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας (στο Mega), ώστε να εξασφαλιστούν: 1. ότι τυχόν αύξηση των κρουσμάτων, δεν θα μεταφραστεί σε πίεση στο σύστημα υγείας και 2. ότι η οικονομική δραστηριότητα, που έχει αρχίσει να επανέρχεται στην κανονικότητα της, δεν θα διακοπεί με κάποιο απότομο πισωγύρισμα.

Υπό το πρίσμα αυτό, στο τραπέζι εξακολουθεί να βρίσκεται το ενδεχόμενο λειτουργίας των εσωτερικών χώρων μόνο για εμβολιασμένους. «Όσοι είναι ανεμβολίαστοι ή έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου, μπορούν να κάτσουν με την παρέα τους σε εξωτερικούς χώρους, δεν είναι απαραίτητο να πάνε σε εσωτερικό χώρο, καλοκαίρι είναι, δεν είναι και του θανατά να καθίσουν σε εξωτερικό χώρο», τόνισε σχετικά (στον ΑΝΤ1) ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης.

Ψηφιακή εφαρμογή

Εντός της εβδομάδας, εξάλλου, θα είναι έτοιμη από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης η ψηφιακή εφαρμογή για τα καταστήματα εστίασης, τα μπαρ και τα νυχτερινά κέντρα, που θα ελέγχει ποιοι είναι εμβολιασμένοι. Κεντρική ιδέα της εφαρμογής, όπως την προσδιόρισε ο Κυριάκος Πιερρακάκης (Mega), είναι να μπορεί να «διαβάζει» το Ευρωπαϊκό Πιστοποιητικό και θα περιλαμβάνει αποδεικτικό είτε του ότι έχει κάποιος εμβολιαστεί, είτε ότι έχει νοσήσει είτε ότι έχει αρνητικό pcr ή rapid test.

Έτοιμες προς ανακοίνωση είναι επίσης οι κατηγορίες των εργαζομένων που θα υποχρεωθούν να εμβολιαστούν, λόγω της ιδιαιτερότητας των θέσεών τους και στην προσπάθεια προστασίας της δημόσιας υγείας. Οι πληροφορίες λένε πως η αρχή θα γίνει από τους εργαζομένους στις δομές φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία, καθώς και από τους υγειονομικούς και, αργότερα, ανάλογα με την πορεία της πανδημίας θα ακολουθήσουν και άλλες επαγγελματικές ομάδες.

Το Μέγαρο Μαξίμου δεν αποκλείει αυστηρότερα ελεγκτικά μέτρα στις χερσαίες μετακινήσεις, όπως συμβαίνει με τα νησιά, αν και είναι σαφώς πιο δύσκολο να εφαρμοστούν στην πράξη. Από την άλλη, δεν εξετάζεται αυτή την ώρα η εκ νέου απαγόρευση της νυχτερινής κυκλοφορίας.

Το μείζον στοίχημα πάντως της κυβέρνησης αυτή τη στιγμή είναι να πειστούν να εμβολιαστούν όσοι δεν το έχουν κάνει ακόμα -και είναι πολλοί αυτοί. Στο στόχαστρο, όχι τόσο οι αρνητές που υπολογίζονται βάσει των δημοσκοπήσεων στο 12-13%, όσο οι επιφυλακτικοί, που δεν το αποκλείουν, αλλά και δεν το έχουν αποφασίσει ακόμα να εμβολιαστούν.

Στο πλαίσιο αυτό, έχει ξεκινήσει μια καμπάνια «πειθούς» του συγκεκριμένου κομματικού του πληθυσμού, με τη συμμετοχή της Τοπικής Αυτοδοίκησης, της Εκκλησίας και κατοίκων των… προβληματικών περιοχών οι οποίοι φέρονται να έχουν μεγάλη επιρροή στους συμπολίτες τους (γιατροί, δάσκαλοι, μέχρι και τοπικοί influencers). Παράλληλα, ψηλά στην κυβερνητική ρητορική έχουν ανέβει οι συνέπειες για τους ανεμβολίαστους. «Εάν υπάρξει τέταρτο κύμα, αυτό θα χτυπήσει τους ανεμβολίαστους, όχι την οικονομία», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Πέτσας, ενώ και ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ, Άκης Σκέρτσος (στα ΝΕΑ), επεσήμανε: «Το 99% των βαριών νοσηλειών και των θανάτων από Covid στις ηλικίες 60-80 ετών αφορά δυστυχώς σε ανεμβολίαστους πολίτες που είχαν τη δυνατότητα να εμβολιαστούν. Αλλά δεν το έπραξαν».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v