Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Ημασταν η πιο έντιμη κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο

“Και ανάποδα να μας γυρίσετε, δεν θα πέσει κέρμα κάτω”. Διαρροές από ΝΔ-ΚΙΝΑΛ και “επιστράτευση Γεραπετρίτη, τα συν από την ψηφοφορία στη Βουλή για παραπομπή του Ν.Παππά. Προειδοποίηση για “το ψευδές πόθεν έσχες” του πρωθυπουργού

Τσίπρας: Ημασταν η πιο έντιμη κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο

Mε δύο “νίκες” έφυγε η αξιωματική αντιπολίτευση, σύμφωνα με πηγές της, από τη συζήτηση και ψηφοφορία στη Βουλή που αφορούσε την παραπομπή του Νίκου Παππά στο Ειδικό Δικαστήριο για τον χειρισμό των τηλεοπτικών αδειών.

- Η πρώτη αφορά το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, καθώς υπήρξαν δύο διαρροές από το κοινό “στρατόπεδο” ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, το οποίο είχε ταχθεί υπέρ της παραπομπής: η μία διαρροή κινήθηκε στο “όχι” (και προστέθηκε στις ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία) και η άλλη εκδηλώθηκε με “άκυρο” ψηφοδέλτιο.

Μέχρι αργά το βράδυ χθες υπήρξε υπόγειος “καυγάς” ανάμεσα σε ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την προέλευση των διαρροών, καθώς ο κυβερνητικός βουλευτής Θάνος Πλεύρης έλεγε “μην τις ψάχνετε στο δικό μας κόμμα”, ενώ κύκλοι της Χ.Τρικούπη διεμήνυαν …το ίδιο.

- Η δεύτερη χαρακτηρίζεται “προσωπική νίκη του Αλέξη Τσίπρα” καθώς, όπως σημειώνουν, με την εφ΄όλης της ύλης σκληρή ομιλία του “έσυρε” στη Βουλή τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη να απαντήσει εκ μέρους της κυβέρνησης.

Κι αυτό διότι ο κ.Μητσοτάκης και όλοι οι υπουργοί επέλεξαν να γίνει η χθεσινή συζήτηση με άδεια τα κυβερνητικά έδρανα επειδή, όπως είπαν, η εν λόγω διαδικασία είναι καθαρά κοινοβουλευτική και, άρα, δεν πρέπει να παρίστανται ο πρωθυπουργός και οι υπουργοί.

Είστε δειλός κύριε Μητσοτάκη γι΄αυτό απουσιάζετε σήμερα”, είπε (αρκετές φορές) ο κ.Τσίπρας, θέτοντας ζητήματα όχι μόνο για την παραπομπή του κ.Παππά, αλλά και για τη διαχείριση του νέου κύματος πανδημίας, ενώ εστίασε και στην κατηγορία περί ψευδούς πόθεν έσχες που υποβάλλει ο κ.Μητσοτάκης και η σύζυγος του. (σ.σ. Πρόκειται για δημοσίευμα της εφημερίδας Documento που δεν έχει απαντηθεί από τον πρωθυπουργό, όπως κατήγγειλε και χθες ο κ.Τσίπρας).

“Μας πήγανε πλημμέλημα επί διαταράξει…”

Για τρίτη φορά σε διάστημα λίγων ημερών ο κ.Τσίπρας ανέδειξε ιδιαίτερα το στοιχείο της εντιμότητας της κυβέρνησης του. “Και ανάποδα να μας γυρίσετε, κέρμα δεν θα πέσει κάτω, ήμασταν η πιο έντιμη κυβέρνηση που πέρασε από τον τόπο”, ήταν η χαρακτηριστική φράση.

Τονίζοντας ότι ακόμα και η ίδια η Προανακριτική επιτροπή απέσυρε την βασική (και κακουργηματική) κατηγορία προς τον κ.Παππά, της δωροληψίας, ενώ για την παραπομπή του στο Ειδικό Δικαστήριο έγινε επίκληση της πλημμεληματικού χαρακτήρα κατηγορίας περί παράβασης καθήκοντος.

(Τον τόνο, επ΄αυτού, έδωσε στη δική του ομιλία ο Παύλος Πολάκης, παραπέμποντας στον στίχο του γνωστού λαϊκού τραγουδιού “μας πήγανε πλημμέλημα επί διαταράξει μα όμως τα αρχεία μας τα βρήκανε εντάξει”…).

Ειδικά για το θέμα του πόθεν έσχες του κ.Μητσοτάκη, ο κ.Τσίπρας έκανε σαφές ότι το κόμμα του θα δώσει συνέχεια (σ.σ. γίνεται συζήτηση ακόμα και για μηνυτήρια αναφορά) λέγοντας χαρακτηριστικά: “Είναι όλοι ίσοι απέναντι στο νόμο σε αυτόν το τόπο; Όλοι εκτός από τον κ. Μητσοτάκη και την οικογένειά του; Δεν θα πω τίποτα άλλο για τον κ. Μητσοτάκη. Θα περιμένω να είναι εδώ και να με κοιτά στα μάτια”.

Δεν παρέλειψε, επίσης, να αναφερθεί στην “γκάφα” (;) της υφυπουργού Εργασίας Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία χθες το πρωί δήλωσε ότι όσοι υπάλληλοι στις δομές δεν εμβολιασθούν και τεθούν σε αναστολή εργασίας στη συνέχεια θα απολυθούν, ενώ αργότερα ανακάλεσε λέγοντας “έκανα λάθος”.

Για την αξιωματική αντιπολίτευση δεν πρόκειται περί “γκάφας”, καθώς εκτιμούν ότι η υφυπουργός λειτούργησε ως “λαγός”. Προς επίρρωση, παραπέμπουν στην αντίστοιχη (αλλά πιο προσεκτική) δήλωση που έκανε ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, την οποία ο ίδιος δεν ανακάλεσε φυσικά.

Στην Κρήτη

Να σημειωθεί ότι τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ υπέρ του εμβολιασμού (σ.σ. δύο εκκλήσεις έκανε στους πολίτες ο κ.Τσίπρας εσχάτως) και κατά της υποχρεωτικότητας για το σύνολο του πληθυσμού, με εξαίρεση τους υγειονομικούς, επιβεβαίωσε η χθεσινοβραδυνή συγκέντρωση αντιεμβολιαστών στο Σύνταγμα: με σημαίες, σταυρούς και εικόνες αγίων στα χέρια, κάθε άλλο σε …αριστερό κοινό παρέπεμπαν, ενώ σε πολλούς θύμισαν τα συλλαλητήρια εναντίον της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Σχόλια του τύπου “κύριε Μητσοτάκη ό,τι έσπειρες θερίζεις” ξεχώρισαν στα social media, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση επισημαίνει την αναιμική στήριξη που προσφέρει η Εκκλησία στην εμβολιαστική καμπάνια.

Για όλα τα παραπάνω (και πολλά ακόμα) θα μιλήσει απόψε και αύριο ο κ.Τσίπρας από την Κρήτη, όπου θα πραγματοποιήσει διήμερη περιοδεία σε Ηράκλειο, Ιεράπετρα και Άγιο Νικόλαο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v