Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Αν ο κ. Μητσοτάκης πάει σε εκλογές θα διαπράξει ύβρι, εμείς είμαστε έτοιμοι

“It’s the economy, stupid” η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στον εκλογικό σχεδιασμό. “Το Μεσοπρόθεσμο δείχνει δημοσιονομική προσαρμογή α λα 2011”. Γιατί δεν ζητάει η αξιωματική αντιπολίτευση εκλογές.

Τσίπρας: Αν ο κ. Μητσοτάκης πάει σε εκλογές θα διαπράξει ύβρι, εμείς είμαστε έτοιμοι

Με τη φράση “η συγκέντρωση αυτή μοιάζει προεκλογική, ή μήπως είναι;” ο Αλέξης Τσίπρας έδειξε, για άλλη μια φορά, από την Κρήτη, την ετοιμότητα του κόμματος του για εκλογές, αλλά και τη βεβαιότητα ότι το Μαξίμου εξακολουθεί να “τις ψήνει” εάν το επιτρέψει η πανδημία.

“It’s the economy, stupid” είναι το επιχείρημα, το οποίο ενισχύεται από τις τελευταίες εξελίξεις. Δηλαδή, την “κίτρινη κάρτα” που έδειξε το Ecofin (και) στην ελληνική οικονομία, τις εντάσεις των Βρυξελλών στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο Τσακλόγλου, τα ευρωπαϊκά “ερωτηματικά” για τη διάχυση των πρώτων δισ. ευρώ απότ ο Ταμείο Ανάκαμψης και, κυρίως, την γερμανική προσήλωση για επιστροφή στα πλεονάσματα λιτότητας και στη σκληρή δημοσιονομική πολιτική μετά την περίπου διετή χαλάρωση λόγω πανδημίας.

Ο κ.Τσίπρας ήταν πολύ κατατοπιστικός επ΄αυτών στη διάρκεια της συνέντευξης που παραχώρησε στο “Κρήτη TV” με αφορμή την περιοδεία του στο νησί.

“Είδα το Μεσοπρόθεσμο που κατέθεσε η κυβέρνηση πριν από λίγες μέρες, στη Βουλή. Πρέπει να σας εκφράσω τη βαθύτατη ανησυχία μου διότι τι λέει η ελληνική κυβέρνηση; Λέει ότι από έλλειμμα 7% - διότι έλλειμμα 7% έχουμε το 2021 - θα πάμε το 2023 σε πλεόνασμα 2%. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Δημοσιονομική προσαρμογή 9 ποσοστιαίων μονάδων του ΑΕΠ. Είναι αντίστοιχη της δημοσιονομικής προσαρμογής που επιχειρήθηκε το 2011. Δεν βγαίνει”, είπε.

Κι αυτό διότι, όπως εξήγησε, μπορεί η κυβέρνηση να αποδίδει την ταχεία κάλυψη αυτών των εννέα μονάδων στην πρόβλεψη για “ανάπτυξη”, ωστόσο χωρίς νέα μέτρα λιτότητας δεν μπορούν να βγουν οι υπολογισμοί.
Πόσο μάλλον που το 2022 δεν θα υπάρχουν ούτε καν αυτά τα μέτρα στήριξης που δόθηκαν σε μικρομεσαίους επιχειρηματίες λόγω των lockdown ούτε τα επιδόματα για τις αναστολές εργασίας ούτε οι - όποιες - έκτακτες φοροελαφρύνσεις.

Αυτό σημαίνει ότι ο νέος προϋπολογισμός που θα καταθέσει η κυβέρνηση το φθινόπωρο (και θα ψηφίσει τον Δεκέμβριο) θα είναι αποκαλυπτικός των προθέσεών της και, μοιραία πια, θα ξεσηκώσει την κοινωνία, η οποία είναι γονατισμένη μετά την μνημονιακή καταιγίδα και τα πολύμηνα lockdown.

Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, άλλωστε, βλέπουν νέο μνημόνιο στον ορίζοντα, με βάση την προειδοποίηση των Βρυξελλών ότι θα μπορεί μία χώρα να καθυστερήσει την “επιστροφή” της στο Σύμφωνο Σταθερότητας υπό την προϋπόθεση ότι θα εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις “που θα συμφωνηθούν”.

Σχεδιασμοί, δηλαδή, που, όπως τονίζουν, αποκρύπτονται ή περνούν “στα ψιλά” των συστημικών μέσων ενημέρωσης, σε μία προσπάθεια να δίνεται ψευδής εικόνα της κατάστασης που θα επιτρέψει στον κ. Μητσοτάκη να προχωρήσει σε πρόωρες εκλογές το φθινόπωρο - εάν, πάντα, το επιστρέψει η πορεία της πανδημίας.

“Αναρωτιέμαι, ποιον κοροϊδεύουν; Μήπως τελικά στο μυαλό του κ. Μητσοτάκη είναι από την πρώτη στιγμή να αξιοποιήσει το κλίμα της παντοδυναμίας που έχει στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης για να διαμορφώσει μια τελείως διαφορετική εικόνα και πριν έρθει να σκάσει στα χέρια του αυτή η βραδυφλεγής βόμβα να οδηγήσει τη χώρα σε έκτακτες εκλογές;”, δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Τσίπρας.

Για τον λόγο αυτό, ο ίδιος αποφεύγει να ζητήσει ευθέως εκλογές. “Δεν θα δώσουμε το άλλοθι στον κ. Μητσοτάκη ότι εμείς, εν μέσω πανδημίας, απαιτούμε κάλπες και, άρα, αυτός αναγκάζεται να τις στήσει”, σημειώνουν αρμόδια κομματικά στελέχη.

“Αν η κυβέρνηση επιλέξει τον εκλογικό αιφνιδιασμό εν μέσω πανδημίας θα το πληρώσει πάρα πολύ ακριβά. Διότι ο ελληνικός λαός αντιλαμβάνεται στο τέλος της ημέρας πότε διαπράττεις μια τέτοια ύβρη, πότε δηλαδή έχεις την έγνοια σου και το μυαλό σου όχι στο πως θα σωθούν ανθρώπινες ζωές που τα έχεις κάνει θάλασσα - αλλά στο πώς θα κερδίσεις κάτι παραπάνω στην πολιτική αντιπαράθεση. Πότε έχεις στο μυαλό σου την πολιτική σκοπιμότητα”, ήταν η φράση του κ. Τσίπρα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v