Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Έγκλημα εκ προμελέτης ο αποκλεισμός 20.000-30.000 νέων από τα πανεπιστήμια

Σε υψηλούς τόνους μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ για «ντίλερ συμφερόντων». Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση και για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει την πανδημία.

Τσίπρας: Έγκλημα εκ προμελέτης ο αποκλεισμός 20.000-30.000 νέων από τα πανεπιστήμια

Σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της σε θέματα Παιδείας αλλά και στον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την πανδημία εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. Μιλώντας στην Ολομέλεια αναφέρθηκε στο νέο σύστημα εισαγωγής στα πανεπιστήμια -με την καθιέρωση ελάχιστης βάσης εισαγωγής-, σημειώνοντας πως αποκλείονται από 20.000 και έως 30.000 μαθητές.

Πρόκειται για «πυρηνική βόμβα στα θεμέλια της ελληνικής κοινωνίας» σημείωσε και μίλησε για «εκ προμελέτης έγκλημα». Σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους υπογράμμισε, «είστε οι μεγαλύτεροι ντίλερ συμφερόντων που πέρασαν ποτέ από τη χώρα».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «σύμφωνα με υπολογισμούς σοβαρών αναλυτών, υποψήφιοι που έχουν συγκεντρώσει λιγότερα μόρια από άλλους θα είναι επιτυχόντες, ενώ υποψήφιοι με περισσότερα μόρια θα αποκλειστούν από τα πανεπιστήμια». Μάλιστα αναφέρθηκε στην επιστολή του νεαρού Διονύση, ο οποίος συγκέντρωσε 20.988 μόρια -1.838 δηλαδή περισσότερα από την περσινή βάση-, ωστόσο δεν μπορεί να εισαχθεί ούτε στο Μετσόβιο ούτε καν στη δεύτερη επιλογή του, λόγω της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής στο ειδικό μάθημα.

«Τι έχετε να απαντήσετε στον Διονύση, άριστο μαθητή; Τι έχετε να απαντήσετε σε χιλιάδες παιδιά σαν τον Διονύση; Μπορείτε να κοιτάξετε αυτούς τους μαθητές στα μάτια;» σημείωσε.

Απευθυνόμενος στην υπουργό Παιδείας σημείωσε: «Πάρτε πίσω αυτό το έκτρωμα. Μην εφαρμόσετε την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής τουλάχιστον για φέτος. Δώστε στις 20.000 μαθητές τη δυνατότητα να συμπληρώσουν μηχανογραφικά, όπως πέρσι και να καλυφθούν οι κενές θέσεις στα πανεπιστήμια. Μην προχωράτε στο έγκλημα απέναντι σε τόσες χιλιάδες νέους ανθρώπους και στις οικογένειές τους».

Σε υψηλούς τόνους άσκησε κριτική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στους κυβερνητικούς χειρισμούς στο «μέτωπο» της πανδημίας. Όπως είπε, «οι ευθύνες σας είναι εγκληματικές. Γιατί και πάλι βάλατε την επικοινωνία πάνω από την ουσία». Συνέχισε λέγοντας, «η Μύκονος έχει ποσοστό εμβολιασμού κοντά στο 95%. Και υποτίθεται ότι οι τουρίστες που φθάνουν στα νησιά περνάνε από ελέγχους». Για να προσθέσει, «πώς τα καταφέρατε λοιπόν πάλι να τινάξετε στον αέρα τόσο τη δημόσια υγεία όσο και τον πιο διεθνώς εμβληματικό τουριστικό προορισμό της χώρας μέσα στην καρδιά της τουριστικής σεζόν; Πώς καταφέρατε πάλι οι πανηγυρισμοί σας να καταλήξουν σε ακόμα ένα φιάσκο σε βάρος της δημόσιας υγείας αλλά σε βάρος εργαζομένων, επιχειρηματιών και τουριστών; Αυτό είναι το κανονικό καλοκαίρι που μας έταξε ο πρωθυπουργός;».

Βέλη εξαπέλυσε στην κυβέρνηση πως «διχάζει» τους πολίτες, λέγοντας πως «επιμένετε να μιλάτε για επιστροφή στην κανονικότητα μόνο για τους εμβολιασμένους. Με την άλλη μισή Ελλάδα τι θα κάνετε;». Όπως είπε, «προσπαθήστε να πείσετε τους πολίτες, όχι να τους εκβιάσετε. Θα έχετε τα αντίθετα αποτελέσματα. Και αφήστε τον διχασμό και τους διαχωρισμούς».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως «το εμβόλιο σώζει ζωές. Ο εμβολιασμός όλων μας είναι αναγκαίο όπλο απέναντι στη νόσο. Δεν πρέπει όμως να δίνετε την εντύπωση ακόμη και σε έναν εμβολιασμένο ότι δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο.Ότι μπορεί να συνωστίζεται και να διασκεδάζει χωρίς μάσκα σε κλειστούς χώρους. Είναι λάθος. Δείτε τα στοιχεία που παρουσίασε χθες το υπουργείο Υγείας της Βρετανίας. Ένα μεγάλο ποσοστό αυτών που νοσούν στα βρετανικά νοσοκομεία είναι εμβολιασμένοι. Σίγουρα αν δεν είχαν εμβολιαστεί θα είχαν έτσι κι αλλιώς χειρότερη τύχη. Και σίγουρα η πλειονότητα όσων εμβολιάζεται, αποφεύγει τη νόσηση. Ωστόσο μη δίνετε σήμα απόλυτης χαλάρωσης, όσο ο ιός είναι ανάμεσά μας. Και σταματήστε επιτέλους αυτή την ανοησία με τις απειλές και τον διχασμό».

Ολοκληρώνοντας την ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στους χειρισμούς της κυβέρνησης σε θέματα που σχετίζονται με την ενέργεια αλλά και με την προστασία του περιβάλλοντος. Απευθυνόμενος στην κυβερνητική πτέρυγα είπε, «με την ίδια προχειρότητα και ερασιτεχνισμό που αντιμετωπίζετε τη πανδημία, με την ίδια σκοπιμότητα να εξυπηρετήσετε ιδιωτικά συμφέροντα στην παιδεία, αντιμετωπίζετε και το θέμα της κλιματικής κρίσης και του περιβάλλοντος». Όπως είπε, «είστε μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τη δημόσια υγεία. Είστε μια κυβέρνηση επικίνδυνη για τη νέα γενιά και το μέλλον του τόπου. Είστε μια κυβέρνηση επικίνδυνη για το περιβάλλον και για τον φυσικό πλούτο της χώρας μας. Όσο πιο γρήγορα δοθεί εναλλακτική για τον τόπο τόσο το καλύτερο».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v