Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληραίνει η αντιπολίτευση με άξονα κοινωνία-οικονομία

Πέτυχε … τα sos στο νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ με την προ 1,5 μήνα (αναπάντητη) ερώτηση Τσίπρα στον πρωθυπουργό. «Ναι και όχι» στην υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών αλλά… σωσίβιο από τον Β. Κοντοζαμάνη. Μετά τη Μύκονο «Λέσβος και βλέπουμε», για τον πρόεδρο του κόμματος.

ΣΥΡΙΖΑ: Σκληραίνει η αντιπολίτευση με άξονα κοινωνία-οικονομία

Η ιδιωτικοποίηση των επικουρικών συντάξεων με μετακύλιση στους φορολογούμενους και χαμηλοσυνταξιούχους του υπέρογκου κόστους (άνω των 70 δισ. ευρώ συνολικά) από τη μετάβαση στο εν λόγω σύστημα, είναι το πεδίο δράσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης τις επόμενες ημέρες.

Με ανανέωση του “αγωνιστικού ραντεβού” για τον Σεπτέμβριο, καθώς το νομοσχέδιο των Χατζηδάκη-Τσακλόγλου κατατέθηκε μεν στη Βουλή …δύο ώρες μετά τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, ωστόσο η συζήτηση και ψήφιση θα γίνει στις αρχές του πρώτου φθινοπωρινού μήνα, καθώς η Βουλή θα διακόψει φέτος για θερινές διακοπές για ολόκληρο τον Αύγουστο.

Το ενδεχόμενο να μην επαναλειτουργήσει αυτή η Βουλή… ποτέ, δηλαδή να προκηρυχθούν εκλογές πριν από την 1η Σεπτεμβρίου, παραμένει “μη απίθανο” συνολικά για την αντιπολίτευση, αν και σαν σενάριο έχει “αδυνατίσει” λόγω της εξέλιξης της πανδημίας. Οπότε “με τις αντέννες τεντωμένες” οι βουλευτές και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία θα …διακτινιστούν σε νησιά και χωριά, συνδυάζοντας διακοπές και πολιτική δράση - όπως, τουλάχιστον, ορίζει ο κομματικός σχεδιασμός.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα συνεχίσει (μέχρι την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου) τις επισκέψεις του σε διάφορα σημεία της χώρας, ενώ μετά τη Μύκονο παίρνει σειρά, αύριο, η Λέσβος. Για την ηγεσία το 30μερο των διακοπών (σε ό,τι αφορά τη λειτουργία της Βουλής) θα αξιοποιηθεί για να κλείσει κενά στη “γραμμή” και να ανασυγκροτήσει τις δυνάμεις της εν όψει ¨των επερχόμενων”. Κι αυτό διότι όσο “διαβασμένος” αποδείχθηκε ο πολιτικός μηχανισμός στο θέμα των εισαγωγικών εξετάσεων στα ΑΕΙ, τόσο αμήχανος αποδείχθηκε με την περίφημη υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών.

Ο Αλέξης Τσίπρας αποδείχθηκε ότι είχε μελετήσει σωστά … τα sos στο νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, καθώς οι πηγές από τα πανεπιστημιακά ιδρύματα της χώρας είχαν “έγκαιρα και έγκυρα” ενημερώσει για την “σφαγή” που θα γινόταν με την έκδοση των αποτελεσμάτων. Δεν είναι τυχαία η κίνηση του κ. Τσίπρα να καταθέσει ερώτηση στον πρωθυπουργό πριν από ενάμιση μήνα, η οποία έμεινε αναπάντητη από τον κ. Μητσοτάκη, παρότι η κατάθεση έγινε…τρεις φορές.

Τόσο ο αρμόδιος τομεάρχης Παιδείας Νίκος Φίλης όσο και πολλοί βουλευτές ανέδειξαν, πολλάκις, το θέμα, ωστόσο άπαντες ήρθαν αντιμέτωποι με το κυβερνητικό αφήγημα: “δεν γίνεται να μπαίνουν στα Πανεπιστήμια μαθητές που έχουν πάρει μονοψήφιο βαθμό στα γραπτά τους”. Το αφήγημα κατέρρευσε όταν βγήκαν τα αποτελέσματα, αφού ουκ ολίγοι μαθητές που είχαν συγκεντρώσει ζηλευτό αριθμό μορίων (πάνω από 20.000!) έμειναν εκτός των Σχολών που είχαν δηλώσει, όπως της Αρχιτεκτονικής, επειδή “έπεσαν” κατά 0,3-0,5 μονάδες από την Ειδική Βάση Εισαγωγής στο ελεύθερο σχέδιο.

Ως εκ τούτου, μαθητές και γονείς βρέθηκαν “στα κάγκελα” καταγγέλλοντας δημοσίως ότι “κόπηκαν” σε ένα μάθημα που…είχε βγει από το ωρολόγιο πρόγραμμα (σ.σ. είχε ενταχθεί στην ενισχυτική διδασκαλία) και, κυρίως, που δεν το διδάχτηκαν ποτέ, αφού σχολεία και φροντιστήρια ήταν κλειστά λόγω lockdown. “Πώς να διδαχτείς ελεύθερο σχέδιο μέσω τηλεδιάσκεψης;”, είναι το βασικό ερώτημα που θέτουν οι μαθητές στις επιστολές τους προς την υπουργό Παιδεία, προτάσσοντας την πρωτιά τους στον αριθμό των μορίων που συγκέντρωσαν.

Η εξέλιξη αυτή δικαίωσε (όπως φάνηκε από τις δηλώσεις παιδιών και γονιών) το αίτημα που είχε διατυπώσει ο κ.Τσίπρας πριν από ενάμιση μήνα: το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ να μην ισχύσει από φέτος λόγω πανδημίας και ειδικών συνθηκών τηλεκπαίδευσης.

Η επιμονή της κ. Κεραμέως (“και του πρωθυπουργού”) στο νέο μέτρο, έδωσε νέο όπλο στον κ. Τσίπρα, ο οποίος σε συνάντηση με μαθητές αυτής της κατηγορίας δεσμεύθηκε “καθέτως και οριζοντίως” πως μία νέα προοδευτική κυβέρνηση θα ακυρώσει αμέσως το νέο σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια. Η έτερη δέσμευση, ότι οι μαθητές που “κόβονται” φέτος (ή περνούν σε Σχολές της περιφέρειας επιβαρύνοντας το ισχνό οικογενειακό βαλάντιο) θα μεταταγούν στις Σχολές προτίμησης τους. Η εν λόγω δέσμευση βεβαίως έχει αξία μόνο εάν γίνουν φέτος εκλογές και τις χάσει η ΝΔ, διότι αν διεξαχθούν σε ένα-δύο χρόνια θα είναι ερώτημα πώς θα υλοποιηθεί.

Αμηχανία στους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς

Στο έτερο, μείζον ζήτημα, των υποχρεωτικών εμβολιασμών, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ εμφανίστηκε αμήχανος. Τάχθηκε υπέρ της υποχρεωτικότητας για τους υγειονομικούς (από 1ης Σεπτεμβρίου) και όσους εργάζονται σε χώρους φιλοξενίας ευπαθών ομάδων (γηροκομεία κ.λπ.) και δήλωσε ότι θα υπερψηφίσει τη σχετική νομοθετική ρύθμιση, αλλά δεν αξιοποίησε τα στοιχεία που έδιναν οι ίδιοι οι υγειονομικοί (όπως η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ κ.Παγώνη και η ΠΟΕΔΗΝ) ότι οι γιατροί έχουν εμβολιαστεί κατά 97% και οι νοσηλευτές κατά 80%.
Η άρνηση του βουλευτή πρώην υπουργού, και γιατρού Παύλου Πολάκη να εμβολιαστεί αυτή τη χρονική στιγμή, ενέτεινε την αμηχανία. Ο ίδιος πάντως αναμένεται να κάνει το εμβόλιο στις αρχές του φθινοπώρου, όταν, όπως είχε πει, ολοκληρωθεί και ο τρίτος κύκλος δοκιμών τους.

Η σπουδή της κυβέρνησης, δια στόματος αναπληρωτή υπουργού Υγείας κ. Κοντοζαμάνη, να φέρει τροποποίηση στο παρά ένα της ψηφοφορίας, με την οποία η υποχρεωτικότητα θα επεκτείνεται και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες με μία απλή υπουργική υπογραφή , χωρίς την έγκριση της Βουλής, έβγαλε τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από το πρόβλημα. Όλη η αντιπολίτευση, πλην ΚΙΝΑΛ, αντέδρασε μιλώντας για “καθολική υποχρεωτικότητα από το παράθυρο” και καταψήφισε τη ρύθμιση. Αδυνατώντας, προς το παρόν, να εξηγήσει πειστικά πώς μπορεί να οριστεί η ”καθολικότητα των εμβολιασμών”, όπως προτείνει, άνευ των “ποινών” που θα την καταστήσουν νομικά υποχρεωτική. Έκανε ωστόσο διαχωρισμό ανάμεσα στους πολίτες που φοβούνται τα συγκεκριμένα εμβόλια και στους “φανατικούς αρνητές” γενικά των εμβολιασμών (για λόγους θρησκείας, προλήψεων και προκαταλήψεων) ζητώντας από την κυβέρνηση να ρίξει το βάρος στην ενημέρωση των πρώτων, χωρίς απειλές για απολύσεις και απλήρωτες διαθεσιμότητες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v