Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Ερωτηματικά και ευθύνες αλλά «θα τεθούν όταν πρέπει»

Α.Τσίπρας: Κύριο μέλημα τώρα να περιοριστεί η καταστροφή από τις πυρκαγιές που πλήττουν τη χώρα. Επικοινωνία Δρίτσα-Σπίρτζη με Ν. Παναγιωτόπουλο και Μ. Χρυσοχοϊδη. Ιδιαίτερη ανησυχία για τις στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

ΣΥΡΙΖΑ: Ερωτηματικά και ευθύνες αλλά «θα τεθούν όταν πρέπει»

Στη γραμμή “η απόδοση ευθυνών θα γίνει όταν πρέπει, τώρα προέχει η αντιμετώπιση της κατάστασης” κινήθηκε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης χθες, αποφεύγοντας την πολιτική αντιπαράθεση για τις πυρκαγιές στην Αττική, στην βόρεια Εύβοια και στη Μεσσηνία. Κι αυτό παρότι στην περιοχή της Βαρυμπόμπης επικρατούσε σχεδόν άπνοια (2-3 μποφόρ) αλλά ο έλεγχος χάθηκε από τα πρώτα λεπτά, ενώ κάτοικοι, δήμαρχοι και ρεπόρτερς μιλούσαν επί ώρες για ελλιπείς δυνάμεις πυρόσβεσης και μεγάλες καθυστερήσεις.

Το στίγμα της προσεκτικής στάσης το έδωσε το μεσημέρι ο Αλέξης Τσίπρας με μία λιτή ανάρτηση στα social media: "Τούτες τις δύσκολες ώρες κύριο μέλημα όλων μας να περιοριστεί η καταστροφή, μα πάνω από όλα η προστασία της ανθρώπινης ζωής. Εκφράζω τη συμπαράστασή μου στους πυροσβέστες που δίνουν τη μάχη με τη φωτιά και την αμέριστη αλληλεγγύη μου στους πολίτες που δοκιμάζονται”.

Στη συνέχεια οι αρμόδιοι τομεάρχες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θοδωρής Δρίτσας (Άμυνας) και Χρήστος Σπίρτζης (Προστασίας του Πολίτη) επικοινώνησαν με τους αντίστοιχους υπουργούς, ζητώντας ενημέρωση για την κατάσταση.

Ο κ. Δρίτσας, κατά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον υπουργό Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, επικέντρωσε την ανησυχία του στον κίνδυνο επέκτασης της πυρκαγιάς, που ξεκίνησε από την Βαρυμπόμπη, στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Τατοϊου.

“Σύμφωνα με την ενημέρωση που έλαβα, όντως στο Τατόι προέκυψε απειλή, οι φλόγες σε ορισμένα σημεία πέρασαν μέσα στο στρατόπεδο, κάποιες βοηθητικές εγκαταστάσεις επλήγησαν, αλλά η φωτιά γρήγορα κατασβήστηκε. Δεν επηρεάστηκαν ζωτικής σημασίας εγκαταστάσεις, ούτε απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές. Η συνολική αξιολόγηση θα γίνει αύριο (σ.σ. σήμερα) με το φως της ημέρας. Ήδη στην Αττική και στη Βοιωτία, αλλά και σε άλλα σημεία της χώρας, οι Υπηρεσίες έχουν τεθεί σε ενεργό επιφυλακή, τόσο για την προστασία των στρατοπέδων, όσο και για τη γενικότερη συνδρομή στην κατάσβεση των πυρκαγιών”, δήλωσε.

Έκανε γνωστό δε, ότι δήλωσε στον υπουργό “την αγωνία μας και τη διαθεσιμότητά μας”, ενώ απηύθυνε “μήνυμα στήριξης και αλληλεγγύης” στα στελέχη του Πυροσβεστικού Σώματος και της Αστυνομίας, καθώς και στους εθελοντές.

«Με 2-3 μποφόρ;»

Αργά το βράδυ, πάντως, τον πολιτικό τόνο τον έδωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος, λόγω των δηλώσεων Χρυσοχοϊδη-Χαρδαλιά. «Υπουργοί αυτοσυγχαίρονται την ώρα που η φωτιά καίει ανεξέλεγκτη κατοικημένες περιοχές», σημείωσε με ανάρτηση στα social media. Και πρόσθεσε: “Έχασαν τον έλεγχο με ανέμους 2 και 3 μποφόρ. Η σκέψη μας παραμένει στους δοκιμαζόμενους κατοίκους και σε όσους παλεύουν σήμερα κόντρα στην φωτιά”.

Στελέχη του κόμματος, που παρακολουθούν την εξέλιξη των πυρκαγιών, εγείρουν ερωτηματικά που, όπως λένε, θα απαντηθούν “όταν έλθει η ώρα”. Μεταξύ αυτών, γιατί πήρε αυτές τις διαστάσεις η πυρκαγιά στην Βαρυμπόμπη εφόσον ο άνεμος έπνεε με 2-3 μποφόρ.

Επίσης, γιατί στη Μεσσηνία και στην Αχαϊα “οι ανακοινώσεις ανέφεραν σβήσιμο της φωτιάς και στη συνέχεια είχαμε συνεχείς αναζωπυρώσεις”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v