Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Στροφή στην «επόμενη ημέρα» ενώ παραμένει ο πύρινος εφιάλτης

Σύσκεψη στο Μαξίμου, καταγραφή ζημιών στην Αττική και επαφές για τις πρώτες αποζημιώσεις. Υπουργικό Συμβούλιο αύριο, εντός της εβδομάδας συνέντευξη τύπου από Μητσοτάκη.

Κυβέρνηση: Στροφή στην «επόμενη ημέρα» ενώ παραμένει ο πύρινος εφιάλτης

Στην “επόμενη ημέρα” των πυρκαγιών, παρότι δεν έχουν σβήσει ακόμα σε Εύβοια και Πελοπόννησο, βιάζεται να μετατοπίσει το ενδιαφέρον η κυβέρνηση, ενώ σύσσωμη η αντιπολίτευση ζητά αφενός ανάληψη ευθυνών για την πύρινη τραγωδία και, αφετέρου, αναλυτική ενημέρωση εφ' όλης της ύλης.

Για σήμερα το πρωί ο σχεδιασμός περιλαμβάνει σύσκεψη στο Μαξίμου, του πρωθυπουργού και του επιτελείου του, ώστε, μεταξύ άλλων, να αποδειχθεί ότι “άπαντες είναι εδώ αφού οι θερινές άδειες έχουν ανασταλεί “ - τουλάχιστον προς το παρόν. Παράλληλα, έγινε γνωστό ότι: το απόγευμα θα μεταδοθούν δηλώσεις του πρωθυπουργού, αύριο θα γίνει υπουργικό συμβούλιο και εντός εβδομάδος ο πρωθυπουργός θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου.

Η σύσκεψη που προαναφέρθηκε ολοκληρώθηκε και σύμφωνα με πληροφορίες αύριο στο υπουργικό συμβούλιο θα ληφθούν οι αποφάσεις για τους πυρόπληκτους.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι από σήμερα θα αρχίσει αναλυτική καταγραφή των καταστροφών στην Αττική (στρέμματα, σπίτια, επιχειρήσεις κ.λπ.) ώστε να αρχίσει η εκπόνηση της πρώτης φάσης αποζημιώσεων, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει κάνει ένα πρώτο κύκλο συζητήσεων με το οικονομικό επιτελείο. Στη συνέχεια, αφού σβηστεί και η τελευταία εστία φωτιάς (και δεν ανάψουν άλλες) θα γίνει το ίδιο σε όλες τις περιοχές που επλήγησαν.

Η λεγόμενη “επόμενη ημέρα” θα περιλαμβάνει αποζημιώσεις, πλάνο αναδασώσεων και νέο πλαίσιο πυροπροστασίας, αφού αυτό που παρουσίασε πριν από ένα, μόλις, μήνα ο αρμόδιος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοϊδης αποδείχθηκε “επιεικώς ανεπαρκές”, όπως ομολογούν άπαντες.

Προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος, στοιχειώδης έστω, υπολογισμός των αποζημιώσεων, καθώς, πλην των σπιτιών και των επιχειρήσεων, οι κατεστραμμένες εκτάσεις αριθμούν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών και άλλων αγροτικών/κτηνοτροφικών δραστηριοτήτων. Κατά το Αστεροσκοπείο Αθηνών έχουν καεί (μέχρι στιγμής) 80.000 στρέμματα στην Αττική και 110.000 στρέμματα στην Πελοπόννησο, ανεβάζοντας το σύνολο των καμένων εκτάσεων στα 650.000 στρέμματα “τουλάχιστον”. Από αυτά το 34-37% αποτελούν δασικές εκτάσεις.

Εν τω μεταξύ, με καθυστέρηση σχεδόν ημερών η ΝΔ διέψευσε τα δημοσιεύματα περί εισηγήσεων στον πρωθυπουργό να κηρύξει τη χώρα σε κατάσταση πολιορκίας. Την διάψευση ανέλαβε το κόμμα (δια χειρός του εκπροσώπου του, Τάσου Γαϊτάνη) και όχι το Μαξίμου, προκειμένου να τονιστεί η “φαιδρότητα” των εν λόγω σεναρίων.

Γιατί δεν πετούν εναέρια μέσα…

Από την άλλη, η “ομίχλη” γύρω από την επάρκεια και επιχειρησιακή ετοιμότητα των εναέριων μέσων πυρόσβεσης παραμένει. Ο κ. Χαρδαλιάς δεν απάντησε (προφορικώς ή γραπτώς) στο επίσημο ερώτημα που απηύθυνε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ (“πόσα πετούν, πότε, σε ποιες περιοχές”) και, αντιθέτως, επιβεβαίωσε εμμέσως πλην σαφώς ότι… ορθώς οι κάτοικοι και οι ρεπόρτερ καταγγέλλουν εδώ και πέντε ημέρες την απουσία πτητικών μέσων.

Όπως είπε ο κ.Χαρδαλιάς χθες, απαιτούνται τρεις προϋποθέσεις για να πραγματοποιήσουν τα εναέρια μέσα ρίψεις νερού: να έχει διασφαλιστεί πώς θα πάνε (στις περιοχές που καίγονται), πού θα ρίξουν νερό και πώς θα φύγουν. “Αν μια από αυτές τις προϋποθέσεις δεν πληρείται, δεν πραγματοποιούνται ρίψεις”, τόνισε, αιτιολογώντας έτσι την αραιή παρουσία τους πάνω από τα μέτωπα.

Στο θέμα αυτό επέμεινε και χθες η αξιωματική αντιπολίτευση, με τον Αλέξη Τσίπρα να πιέζει την κυβέρνηση να δώσει απαντήσεις. “Για έκτη συνεχόμενη ημέρα η βόρεια Εύβοια καίγεται. Αυτοδιοίκηση και πολίτες κραυγάζουν ότι είναι απελπιστικά μόνοι, δεν επιχειρούν επαρκείς εναέριες και χερσαίες δυνάμεις, ενώ μοναδική μέριμνα είναι οι εκκενώσεις. Υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης; Ως πότε θα συνεχίζεται αυτό το δράμα;”, τόνισε σε παρέμβασή του μέσω των social media.

“Η χώρα καίγεται και οι υπουργοί κρύβονται”

Επιπλέον, η Κουμουνδούρου στηλίτευσε εκ νέου την επιλογή της κυβέρνησης να μην γίνονται ενημερώσεις παρουσία δημοσιογράφων (σ.σ. ο κ.Χαρδαλιάς κάνει τις παρεμβάσεις δύο φορές ημερησίως αλλά χωρίς να απαντά σε δημοσιογραφικές ερωτήσεις) παρότι η κυβερνητική εκπρόσωπος έχει επιστρέψει από τη θερινή της άδεια.

Η ίδια η Αριστοτελία Πελώνη διέψευσε σε οργισμένο τόνο χθες ότι βρίσκεται ακόμα σε διακοπές, ωστόσο περιορίστηκε να τονίσει ότι “είναι κεντρική επιλογή” τις ενημερώσεις να τις κάνει μόνο ο κ. Χαρδαλιάς. Δεν διευκρίνισε όμως πότε θα αλλάξει αυτή η “κεντρική επιλογή”.

“Χαιρετίζω την επανεμφάνιση της κυβερνητικής εκπροσώπου που μας ενημέρωσε ότι δεν θα μας ενημερώσει για τίποτα. Δεν έχει ξαναγίνει αυτό!", ήταν το σκωπτικό σχόλιο του εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Νάσου Ηλιόπουλου. Με την επισήμανση: "Η χώρα καίγεται και οι υπουργοί κρύβονται απορρίπτοντας ακόμα και το ενδεχόμενο ερωτήσεων από τους δημοσιογράφους”.

Όπως αναφέρουν άλλωστε πηγές του κόμματος, η “κεντρική επιλογή, δηλαδή η πρωθυπουργική”, οφείλεται στην αδυναμία της κυβέρνησης να δώσει απαντήσεις για όλα τα ζητήματα που αφορούν την διαχείριση των πυρκαγιών. “Όπως να εξηγήσουν, για παράδειγμα, γιατί δεν αντιμετωπίστηκαν εγκαίρως οι εστίες στη Βαρυμπόμπη, στη βόρεια Εύβοια και στη Μεσσηνία, παρότι τις δύο πρώτες ημέρες οι άνεμοι δεν ξεπέρασαν τα 2-3 μποφόρ”.

Είναι προφανές ότι η αγωνία όλων εντείνεται λόγω του νέου κύματος καύσωνα που θα επικρατεί από σήμερα με ταυτόχρονη άνοδο των μποφόρ (μελτέμια). Συνδυασμός που προκαλεί φόβους τόσο για αναζωπυρώσεις όσο και για νέες εστίες φωτιάς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v