Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αλ. Τσίπρας: 5+1 μέτρα για να μπει φρένο στην ακρίβεια

Συνάντηση στη Θεσσαλονίκη με παραγωγικούς φορείς ενόψει ΔΕΘ. «Εγκληματική η στρατηγική της κυβέρνησης περί αυτορρύθμισης της αγοράς. Μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο και πολύ δύσκολο χειμώνα».

Αλ. Τσίπρας: 5+1 μέτρα για να μπει φρένο στην ακρίβεια

Το νέο κύμα ακρίβειας ως αποτέλεσμα της αύξησης του ενεργειακού κόστους και της άρνησης της κυβέρνησης να παρέμβει, είτε για τη συγκράτηση των τιμών είτε για την ενίσχυση νοικοκυριών/μικρομεσαίων επιχειρήσεων, βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που είχε χθες στη Θεσσαλονίκη ο Αλέξης Τσίπρας, με εκπροσώπους των παραγωγικών φορέων, ενόψει της ΔΕΘ.

Από την πλευρά του πρότεινε:

  • Πρόγραμμα επιδότησης του ενεργειακού κόστους, με ιδιαίτερη έμφαση στους ενεργοβόρους τομείς.
  • Αναστολή φόρου κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.
  • Πάγωμα ειδικού φόρου κατανάλωσης για το αγροτικό πετρέλαιο.
  • Αναστολή φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης.
  • Σημαντική μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και στη βενζίνη.
  • Ειδικά για την ενίσχυση των πλέον ευάλωτων απέναντι σ' αυτό το τεράστιο κύμα αυξήσεων, πρότεινε να επεκταθούν τα επιδόματα που υπάρχουν σήμερα.

«Η κυβερνητική θέση ότι η αγορά μπορεί να αυτορρυθμιστεί είναι μια ανεύθυνη, αν όχι εγκληματική, στρατηγική. Το ενεργειακό κόστος έχει εκτοξευθεί», τόνισε. Επικαλέσθηκε προς τούτο το γεγονός ότι η Ελλάδα έχει τις υψηλότερες τιμές ρεύματος σε όλη την Ευρώπη εδώ και καιρό, που αποδεικνύει ότι υπάρχουν ευθύνες γι' αυτό.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέδωσε ευθύνες και στη διοίκηση της ΔΕH, επειδή, όπως είπε, δεν λειτουργεί υπέρ του δημόσιου συμφέροντος και ζήτησε να υπάρξει παρέμβαση. «Οταν η ΔEΗ συναγωνίζεται με ιδιώτες για το ποιος θα ανεβάσει περισσότερο τις τιμές ενέργειας στο χρηματιστήριο ενέργειας και δεν λειτουργεί σε όφελος του δημόσιου συμφέροντος, υπέρ του καταναλωτή, τότε υπάρχει πρόβλημα. Σημαίνει ότι τα golden boys που διορίστηκαν και πήραν τριπλάσιους και τετραπλάσιους μισθούς για να εξυγιάνουν την εταιρεία δεν κάνουν τη δουλειά τους καλά», είπε.

Ως εκ τούτου, κάλεσε την κυβέρνηση, ενόψει των μεγάλων αυξήσεων στο ρεύμα που θα φτάσουν το 50%, «να παρέμβει άμεσα σε αυτές τις εναρμονισμένες πρακτικές στις οποίες η ΔEΗ συμμετέχει και να υπάρξει ουσιαστική ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τη ΡΑΕ και την Αρχή Ανταγωνισμού, ώστε να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός και να μειωθούν τα τιμολόγια».

Μπαίνουμε σε φαύλο κύκλο

Αναφερόμενος συνολικά στην εικόνα της ελληνικής οικονομίας και την κατάσταση που διαμορφώνεται μετά και την πανδημία, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα που υπάρχουν πριν αυτά γίνουν ανυπέρβλητα. «Πριν ο φαύλος κύκλος συμπαρασύρει τόσο την αγοραστική δύναμη της πλειονότητας των πολιτών όσο και τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις», όπως σημείωσε.

Μίλησε, δε, για ένα εκρηκτικό μείγμα που διαμορφώνεται, δεδομένου ότι στα προβλήματα που υπήρχαν και συζητούσαν όλοι οι φορείς από πέρσι, όπως η υπερχρέωση των επιχειρήσεων και η έλλειψη ρευστότητας, τώρα προστίθενται «το αυξημένο χρέος που έχει κάθε νοικοκυριό, αλλά και το τρομακτικό κύμα ακρίβειας και ανατιμήσεων που δεν απειλεί μόνο την αγοραστική δύναμη των πολιτών αλλά και τη μικρομεσαία επιχείρηση, που αναγκάζεται να ακολουθήσει το κύμα ανατιμήσεων για να καλύψει τις τρομακτικές αυξήσεις».

Παρέπεμψε δε, στον γνωστό φαύλο κύκλο που ανοίγει όταν η αύξηση των τιμών φέρνει μείωση της ζήτησης, η οποία, με τη σειρά της, βαθαίνει την κρίση στην αγορά.

Ερχεται δύσκολος χειμώνας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επικαλέσθηκε πρόσφατες έρευνες, σύμφωνα με τις οποίες μία στις δύο εταιρείες δεν έχει ταμειακά διαθέσιμα για να βγάλει τον μήνα, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2021 η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων είχε μείωση του τζίρου. Κατά τις ίδιες έρευνες, ο ενεργός πληθυσμός μειώθηκε κατά 300.000 πολίτες, με αποτέλεσμα να διευρύνεται η γκρίζα ζώνη μεταξύ εργασίας και ανεργίας.

«Καταθέτω τον προβληματισμό μου για τον χειμώνα που έρχεται», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση που πανηγυρίζει για υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Το θέμα, όπως είπε, δεν είναι να ευημερούν μόνο οι αριθμοί, αλλά οι πολίτες και η πραγματική οικονομία!

«Μετά από ένα μεγάλο διάστημα όπου η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε συνθήκες εντατικής θεραπείας, θα έλεγε κανείς, μηχανικής υποστήριξης, αρχίζουμε σιγά σιγά, ενώ η πανδημία δεν έχει τελειώσει, να βιώνουμε τις μεγάλες δυσκολίες της αποσύνδεσης από τη μηχανική υποστήριξη» τόνισε.

Ταυτόχρονα επεσήμανε ότι μέσα σε αυτή την κατάσταση προστίθενται και οι επιπτώσεις από την απόφαση της κυβέρνησης να μη λάβει εμπροσθοβαρή μέτρα στην αρχή της πανδημίας, για να διατηρήσει μέρος τουλάχιστον της ζήτησης και της προσφοράς.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v