Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Τα «κόλπα» των πρωθυπουργικών εξαγγελιών

Στην τελική ευθεία η προετοιμασία για τη «ΔΕΘ του Τσίπρα» το Σαββατοκύριακο. Τα 1.200 ευρώ για την απόκτηση εμπειρίας και… το πιο γενναίο πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Το σύνολο των μέτρων Μητσοτάκη δεν είναι 3,4 δισ. ευρώ αλλά μόνο 404 εκατ.

ΣΥΡΙΖΑ: Τα «κόλπα» των πρωθυπουργικών εξαγγελιών

Στην παρατήρηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου «όταν κάποιος ανακοινώνει 3,4 δισ. ευρώ μέτρα και τα μισά περιλαμβάνονται στο ήδη ψηφισμένο μεσοπρόθεσμο, το λες και απατεωνιά», συμπυκνώνεται η κριτική της αξιωματικής αντιπολίτευσης στα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός με αφορμή τη ΔΕΘ.

Η αποτίμηση των μέτρων και, κυρίως, η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στη Θεσσαλονίκη το ερχόμενο Σαββατοκύριακο απασχόλησε τη σύσκεψη του Πολιτικού Κέντρου του κόμματος χθες, ενώ αύριο ή μεθαύριο θα συνεδριάσει και το Πολιτικό Συμβούλιο για τις τελευταίες λεπτομέρειες. Όπως προκύπτει, επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες ότι ο κ. Τσίπρας δεν θα ρίξει το βάρος της δικής του παρέμβασης στο «χρηματιστήριο» των μέτρων, αυξάνοντας ή μειώνοντας δηλαδή επιμέρους ποσά, παρότι θα αποδομήσει τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες.

Το μείζον, όπως λένε συνεργάτες του, είναι να αναδείξει τις διαφορές των «δύο κόσμων» που υπηρετεί η νεοφιλελεύθερη συντηρητική κυβέρνηση από τη μια και, από την άλλη, η αριστερή-προοδευτική: «Πού βρίσκεται η οικονομία και η κοινωνία μετά τη νέα κρίση που έφερε η πανδημία, πώς εννοεί η κυβέρνηση τη (“μη”) στήριξη ευάλωτων και μικρομεσαίων νοικοκυριών/επιχειρήσεων, τι προκρίνει ο ΣΥΡΙΖΑ και σε ποια κατεύθυνση».

Αναλύοντας ένα προς ένα τα μέτρα που παρουσίασε ο κ. Μητσοτάκης, τα αρμόδια στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία παρατηρούν, ως γενικό συμπέρασμα, ότι: Το άθροισμα των μέτρων είναι 3,443 δισ. Από αυτά, μόνο τα 404 εκατ. ευρώ είναι νέα μέτρα, καθώς τα 2,576 δισ. ισχύουν ήδη και τα 463 εκατ. είναι επεκτάσεις υφισταμένων.

Οι κυβερνητικές διαρροές που ανεβάζουν το τελικό ποσό στα 5 δισ. ευρώ οφείλονται στο γεγονός ότι στα 3,44 δισ. ευρώ αθροίζουν και τη φετινή αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης, αλλά και τη μείωση εισφορών, δηλ. άλλο 1,58 δισ. ευρώ. Συμπέρασμα; «Ο κ. Μητσοτάκης δεν εξήγγειλε καμία ουσιαστική παρέμβαση για την κοινωνική και οικονομική ανάταξη, πέρα από όσα ήδη εφαρμόζει και έχουν αποτύχει ή κάποια ελάχιστα νέα μέτρα που στο μεγαλύτερο μέρος τους θα ευνοήσουν λίγους και τα υψηλότερα εισοδήματα», τονίζουν.

Το «κόλπο» με τα 600+600 ευρώ

Η Κουμουνδούρου δημοσιοποίησε την ανά μέτρο αποδόμηση των εξαγγελιών, ενώ θα ρίξει ιδιαίτερο βάρος στο «πρωθυπουργικό επικοινωνιακό κόλπο» με το περίφημο «πρόγραμμα πρώτο ένσημο». Κι αυτό διότι πριν κλείσει 48ωρο από την ανακοίνωσή του, διευκρινίστηκε ότι η ενίσχυση με 1.200 ευρώ (600 στον εργοδότη και 600 στον εργαζόμενο) της εισόδου, για πρώτη φορά, στην αγορά εργασίας, θα αφορά όλο το εξάμηνο της επιδότησης. Δηλαδή, στην πράξη η ενίσχυση θα είναι 100+100 ευρώ μηνιαίως.

Επ' αυτού, μάλιστα, τόσο ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ όσο και το ΚΙΝΑΛ επισημαίνουν ότι την προηγούμενη εβδομάδα, μόλις, ο ΟΑΕΔ ανακοίνωσε πρόγραμμα επιδότησης για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας αξίας 550 ευρώ τον μήνα για εξάωρη απασχόληση. Δηλαδή, όπως σχολίασε δεικτικά το ΚΙΝΑΛ, «το πρόγραμμα του ΟΑΕΔ έχει μεγαλύτερη επιδότηση από το πρόγραμμα του κ. Μητσοτάκη».

«Απατεωνιά, επειδή…»

Στην καυστική, επίσης, παρέμβασή του (μέσω των social media) για τον ορισμό «της απατεωνιάς», ο κ.  Τσακαλώτος προσθέτει:

  • Όταν κάποιος λέει ότι μοιράζει δίκαια τον πλούτο και κάνει τεράστια δώρα σε όσους έχουν ακίνητη περιουσία 800.000 και δεν δίνει τίποτα σε όσους έχουν μέχρι 150.000, το λες και απατεωνιά.
  • Όταν κάποιος λέει ότι οι νέοι και οι νέες είναι προτεραιότητα και τους δίνει το 0.5% των μέτρων (100 ευρώ τον μήνα, για 6 μήνες, σε ελάχιστους), το λες και απατεωνιά. (σ.σ. Ο ίδιος, για την έμπρακτη στήριξη των νέων εργαζόμενων, προτάσσει, μεταξύ άλλων, και το επίδομα ενοικίου).
  • Όταν κάποιος κοροϊδεύει έτσι ανερυθρίαστα τους νέους και τις νέες και τους δίνει 50 gigabytes, μην παραξενευτεί αν τα χρησιμοποιήσουν για να του απαντήσουν κάπως… αθυρόστομα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v