Πού στόχευσε με το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας

Με το βλέμμα στο στοίχημα των επόμενων εκλογών, που θα γίνουν με απλή αναλογική και στόχο μια προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, η τοποθέτηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η έμφαση στη μεσαία τάξη και οι προτάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Πού στόχευσε με το πακέτο μέτρων της ΔΕΘ ο Αλ. Τσίπρας

Το σχέδιο που παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας χθες από το Βελλίδειο για «μία Νέα Αρχή» της χώρας, περιελάμβανε «τολμηρές προτάσεις και μεταρρυθμίσεις», όπως διαβεβαίωναν οι συνεργάτες του τις τελευταίες ημέρες. Όπως σημειώνουν αρμόδια στελέχη, είναι «τολμηρές» διότι ισορροπούν ανάμεσα στις συνήθεις αριστερές προτάσεις που εξαντλούνταν σχεδόν στις λέξεις «κρατικοποίηση» ή «εθνικοποίηση» με ελάχιστα ανοίγματα σε ΣΔΙΤ.

Είναι ενδεικτικό ότι χθες μίλησε για επενδύσεις στην ενέργεια («κατανέμουμε το 1/2 των αδειών ΑΠΕ σε ενεργειακές κοινότητες»), ενώ για το τραπεζικό σύστημα αναφέρθηκε μεν στην «ανάγκη αναδιάταξης του», προτείνοντας όμως την επαναφορά μίας συστημικής τράπεζας σε δημόσια διοίκηση, έστω κι αν η ακριβής διατύπωση ήταν «μίας τουλάχιστον».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης απευθύνθηκε σε ένα ευρύτερο κοινό, αντί του στενού ακροατηρίου του ΣΥΡΙΖΑ, όχι επειδή αυτό επιτάσσει η συγκρότηση της Προοδευτικής Συμμαχίας, αλλά διότι το στοίχημα των επόμενων εκλογών, που θα γίνουν με απλή αναλογική, είναι να «βγάλουν» προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας.

Δεδομένου ότι η κρίσιμη εκλογική μάζα των μεσαίων στρωμάτων εμφανίζεται στα ποιοτικά στοιχεία όλων των δημοσκοπήσεων δυσαρεστημένη, ο κ. Τσίπρας εστίασε εκ νέου στη «μεσαία τάξη» με δεσμεύσεις που θα την κάνουν να απαγκιστρωθεί από «τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη» και να μετακινηθεί προς την προοπτική της προοδευτικής κυβέρνησης.

Για τον λόγο αυτό, εμφάνισε χθες το σχέδιο που παρουσίασε στον αντίποδα της κυβερνητικής λογικής: η εγχώρια παραγωγή θα στηριχτεί στη μεγάλη, στην μεσαία, στη μικρή επιχειρηματικότητα και όχι μόνο «στους λίγους μεγάλους φίλους και χορηγούς του κ. Μητσοτάκη».

«Βασική προϋπόθεση για τη νέα αρχή είναι να ξεφύγουμε από το ασφυκτικό πλαίσιο ενός ολιγαρχικού καπιταλισμού που επιβάλλει στη χώρα ο κ. Μητσοτάκης και οι χορηγοί του», είπε χαρακτηριστικά.

Ως ενδεικτικό παράδειγμα, μάλιστα, εμφάνισε την κατεύθυνση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης «σε λίγους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς καμία μέριμνα για εγχώρια προστιθέμενη αξία». Η δική του αντιπρόταση: Ο ανασχεδιασμός αυτής της κατεύθυνσης ώστε με τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης «να ενισχύσουμε την εγχώρια παραγωγή και να πετύχουμε τη μέγιστη δυνατή συμμετοχή της κοινωνίας».

Οι επιμέρους προτάσεις είναι ενδεικτικές:

  • Το 50% ΑΠΕ και εξοικονόμησης ενέργειας να προέρχεται από νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις (ΜμΕ). «Γι’ αυτό και κατανέμουμε το 1/2 των αδειών ΑΠΕ σε ενεργειακές κοινότητες, σε αυτοκατανάλωση νοικοκυριών και επιχειρήσεων, σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες».
  • Κεντρικό ρόλο σε αυτό το σχεδιασμό τόνωσης της εγχώριας παραγωγής και μεγαλύτερης συμμετοχής των παραγωγικών δυνάμεων, έχουν οι τράπεζες. «Που ως γνωστόν δεν δανείζουν τη συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων και έχουν ήδη μεταβιβάσει τα δάνεια τους σε funds που εκποιούν με σημαντικό περιθώριο κέρδους τις περιουσίες των υπερχρεωμένων ελληνικών επιχειρήσεων, συνήθως σε ξένους επενδυτές». Η πρόταση, εν προκειμένω, είναι η αναδιάταξη του Τραπεζικού τομέα, και η επαναφορά του χρηματοπιστωτικού συστήματος στον φυσικό του ρόλο, δηλαδή σε αυτόν του βασικού χρηματοδότη της οικονομίας. Μεταξύ άλλων, όπως είπε: Αξιοποιούμε τις μετοχές του δημοσίου και ανακτούμε μια τουλάχιστον συστημική τράπεζα σε δημόσιο μάνατζμεντ. Αναβαθμίζουμε το ρόλο της Αναπτυξιακής τράπεζας για να μπορεί πλέον: αφενός να αγοράζει μέσω της έκδοσης εγγυημένων ομολόγων μέρος των χρεών των βιώσιμων επιχειρήσεων, ώστε να τις διασώζει και, αφετέρου, να τις κατευθύνει σε περισσότερο παραγωγική λειτουργία εξασφαλίζοντας τους επιπλέον ρευστότητα.

Αναφορικά με τα μέτρα ανακούφισης των εισοδημάτων από τα νέα «χτυπήματα» (πανδημία, ακρίβεια, κυβερνητικές επιλογές), ο κ. Τσίπρας επανέλαβε τις δεσμεύσεις που έχει αναγγείλει από την άνοιξη, δεδομένου ότι ακριβώς λόγω πανδημίας έχει χαλαρώσει το Σύμφωνο Σταθερότητας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.

Όπως είπε:

Για τα χρέη επιχειρήσεων και νοικοκυριών, έχουμε ήδη έτοιμες τις πρώτες παρεμβάσεις. Προχωρούμε σε διαγραφή μέρους του ιδιωτικού χρέους που δημιουργήθηκε στο διάστημα της πανδημίας για φυσικά πρόσωπα, επιχειρήσεις και αγρότες. Καταργούμε τον πτωχευτικό Κώδικα Μητσοτάκη που οδηγεί χιλιάδες νοικοκυριά, επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, σε πτώχευση. Θεσμοθετούμε μόνιμο ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους. Θεσμοθετούμε την προστασία της πρώτης κατοικίας και της αγροτικής γης.

Για το νέο κύμα ακρίβειας. Προχωράμε σε ριζική μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, κίνησης, καθώς και στη βενζίνη, στα κατώτατα όρια που προβλέπει η ΕΕ. Δηλαδή μείωση 20% για το πετρέλαιο κίνησης - μείωση 50% για βενζίνη - μείωση 93% (σχεδόν αναστολή) για το πετρέλαιο θέρμανσης.

Προχωρούμε σε ρύθμιση της αγοράς ενέργειας από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας και την Επιτροπή Ανταγωνισμού, ώστε να σταματήσει η κερδοσκοπία των καρτέλ και να μειωθούν τα τιμολόγια.
Επαναφέρουμε το κοινωνικό τιμολόγιο, μειώνουμε δραστικά τους λογαριασμούς της ΔΕΗ για τα λαϊκά νοικοκυριά. Επεκτείνουμε το επίδομα θέρμανσης, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα και στις ορεινές περιοχές, λόγω του πιο ψυχρού και μεγαλύτερου σε διάρκεια χειμώνα.

Για το φορολογικό σύστημα, προχωρούμε στην αντιμετώπιση των πολιτών, όχι με βάση την ιδιότητά τους αλλά ανάλογα με τα εισοδήματά τους, δίκαια και προοδευτικά. Καταργούμε την εισφορά αλληλεγγύης για όλους όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα έως 40.000 ευρώ. Για μισθωτούς, συνταξιούχους, δημοσίους υπαλλήλους, αγρότες, αυτοαπασχολούμενους. Για όλους, ανεξάρτητα από το πού προέρχεται το εισόδημά τους. Χωρίς αυθαίρετες και άδικες διακρίσεις. Και μειώνουμε προοδευτικά το συντελεστή για εισοδήματα έως 65.000 ευρώ. Καταργούμε το τέλος επιτηδεύματος για όλους ανεξαρτήτως επαγγέλματος.

Ειδικά για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, που στο περιβάλλον της κλιματικής κρίσης και της αύξησης των τιμών αντιμετωπίζει ζωτικής σημασίας προβλήματα: Χορηγούμε Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης σε όλους τους παραγωγούς που έχασαν το μέσο παραγωγής εισοδήματός τους από τις φωτιές. Ρυθμίζουμε τα χρέη που δημιουργήθηκαν μέσα στην κρίση και ιδιαίτερα στις πυρόπληκτες περιοχές. Χορηγούμε Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης στους κτηνοτρόφους ορεινών και νησιωτικών περιοχών για αγορά ζωοτροφών και γεωργικών εφοδίων. Χορηγούμε ειδική ενίσχυση για την αντιμετώπιση της αύξησης της τιμής του αγροτικού ηλεκτρικού ρεύματος. Επιστρέφουμε τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στους αγρότες για το πετρέλαιο κίνησης.
Λαμβάνουμε ειδικά μέτρα για την προστασία των εθνικών μας προϊόντων έναντι της νοθείας και των ελληνοποιήσεων.

Μαρίνα Μάνη [email protected]

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v