Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε νέα… δοκιμασία

Η διακήρυξη της Αθήνας και τα μηνύματα των εννέα ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής EUMED-9. Συναγερμός από το νέο μπαράζ προκλήσεων της Άγκυρας στο Αιγαίο. Οι όροι της ελληνικής πλευράς για το ενδεχόμενο ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν.

Ελληνοτουρκικές σχέσεις σε νέα… δοκιμασία

Το ήρεμο καλοκαίρι στις ελληνοτουρκικές σχέσεις δείχνει να αποτελεί παρελθόν και η Άγκυρα κλιμακώνει εκ νέου την ένταση στο Αιγαίο. Την ώρα που η συζήτηση για το ραντεβού Μητσοτάκη - Ερντογάν έχει κορυφωθεί, οι Τούρκοι επιστρέφουν στις -διαφόρων μορφών- προκλήσεις και μια νέα δοκιμασία στις σχέσεις των δύο χωρών φαίνεται να ξεκινά.

Έτσι, στις συνεχείς λεκτικές προκλήσεις του Ταγίπ Ερντογάν και των υπουργών του, ήρθαν να προστεθούν τα τελευταία 24ωρα μια σειρά επιχειρησιακών κινήσεων των γειτόνων, που έθεσαν σε συναγερμό τις Ένοπλες Δυνάμεις. Αρχικά, οι ενοχλήσεις δια ασυρμάτου του ερευνητικού Nautical Geo από την τουρκική φρεγάτα Oruc Reis κοντά στην Κρήτη, στη συνέχεια, το βράδυ της Κυριακής, τουρκική ακταιωρός στη θαλάσσια περιοχή στο Φαρμακονήσι έφτασε μια ανάσα από σκάφος του λιμενικού μας, το ερευνητικό σκάφος YUNUS-S πλέει γύρω από το Καστελόριζο, ενώ και από αέρος υπήρξε νέο μπαράζ παραβιάσεων από συνολικά 26 τουρκικά αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Στην κυβέρνηση παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις, τα αρμόδια υπουργεία βρίσκονται σε επαγρύπνηση και δεν είναι λίγοι αυτοί που συσχετίζουν τις εξελίξεις με την πολιτική διακήρυξη των εννέα ηγετών που μετείχαν στην 8η Σύνοδο Κορυφής EUMED-9 στην Αθήνα την περασμένη Παρασκευή και η οποία φέρεται να ενόχλησε σφόδρα την τουρκική πλευρά.

«Είναι καιρός η Τουρκία να εγκαταλείψει την επιθετική συμπεριφορά ειδικά στην Κύπρο, την Ελλάδα και γενικά στη Μεσόγειο», είχε τονίσει στη διάρκεια των κοινών δηλώσεων των ηγετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι «τα μεσογειακά κράτη της Ευρώπης στέλνουν το δικό τους μήνυμα».

Την ίδια στιγμή, τουρκικά αλιευτικά συνεχίζουν να ψαρεύουν εισβάλλοντας στα ελληνικά χωρικά ύδατα, αναγκάζοντας τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια να ζητήσει από την ελληνική Πρεσβεία στην Άγκυρα την πραγματοποίηση σχετικού διαβήματος διαμαρτυρίας.

«Η Τουρκία, δυστυχώς, συνεχίζει ακάθεκτη την παραβατική της συμπεριφορά. Η ελληνική πλευρά, προσηλωμένη στην προάσπιση των δικαιωμάτων της που απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο, δεν αφήνει καμία πρόκληση να μείνει αναπάντητη», αναφέρεται στην ανακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών.

Επίσημο αίτημα

Και όλα αυτά, ενώ το ενδεχόμενο τετ α τετ του κ. Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο στη Νέα Υόρκη δεν έχει μεν αποκλειστεί, ωστόσο θα πρέπει να αναδιαμορφωθεί το πρόγραμμά τους για να πραγματοποιηθεί. Και αυτό διότι ο πρωθυπουργός θα φτάσει στην αμερικανική μεγαλούπολη σχεδόν στις 5 το απόγευμα της Τετάρτης, ενώ ο Ταγίπ Ερντογάν είναι προγραμματισμένο να αναχωρήσει από αυτήν τρεις ώρες αργότερα, περίπου στις 8 το βράδυ.

Η ελληνική πλευρά, προκειμένου να διεξαχθεί η συνάντηση, θέτει ως όρο να καταγραφεί επίσημα αίτημα της Τουρκίας για τη συνάντηση, αλλά και να βρεθεί ο κατάλληλος χρόνος που εξυπηρετεί τους δύο ηγέτες για το τετ α τετ. «Εάν ο κ. Ερντογάν παρατείνει την παραμονή του στις ΗΠΑ, δεδομένου ότι ο πρωθυπουργός δεν θα είναι εκεί νωρίτερα, και υποβληθεί τέτοιο αίτημα, θα εξεταστεί διπλωματικά και νομίζω ότι θα απαντηθεί θετικά», ανέφερε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος αναφορικά με τις νέες προκλήσεις της Τουρκίας απάντησε: «Η στάση της χώρας μας είναι σταθερή και πάγια. Η Ελλάδα με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα αντιμετωπίζει τα ζητήματα αυτά. Πάντα οι απόψεις μας εδράζονται σε αυτά που ισχύουν με βάση το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Και πάντα η πολιτική μας είναι μια πολιτική με γρήγορα αντανακλαστικά, που επιτρέπει στη χώρα με ψυχραιμία και με αποφασιστικότητα να υπερασπίζεται τα δικαιώματά της, τα εθνικά της κυριαρχικά δικαιώματα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v