Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η ακρίβεια καλπάζει και η κυβέρνηση «εύχεται» αντί να παρέμβει

Σφυροκόπημα για τις «ακραίες αυξήσεις» στο ρεύμα και την επιδείνωση των εργασιακών σχέσεων. Μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα α λα Ισπανία, αντί για ευχολόγια. «Θεία δίκη» από... την efood.

ΣΥΡΙΖΑ: Η ακρίβεια καλπάζει και η κυβέρνηση «εύχεται» αντί να παρέμβει

Σε ακρίβεια και εργασιακά θα παραμείνει επικεντρωμένη (πλην απροόπτου) η αξιωματική αντιπολίτευση, εκτιμώντας ότι, αφενός, η κυβέρνηση «προσφέρει άφθονο υλικό» και, αφετέρου, η προσπάθεια… «μισής ντουζίνας υπουργών» να αποδομήσουν τις προτάσεις του Αλέξη Τσίπρα από τη Θεσσαλονίκη, αποδεικνύει το άγχος του Μαξίμου για το «πέρασμά» τους στην κοινωνία.

Δεδομένου ότι αύριο ολοκληρώνεται η ανάρτηση των ειδοποιητηρίων για τον ΕΝΦΙΑ και αρχίζει νέο μπαράζ πληρωμών από τα νοικοκυριά (μαζί με τις δόσεις της εφορίας που τρέχουν ήδη) ενώ, την ίδια στιγμή, τα τιμολόγια ρεύματος προκαλούν «ηλεκτροσόκ» στα μικρά και μεσαία εισοδήματα, η ανάδειξη της κυβερνητικής απραξίας θα περάσει σε πρώτο πλάνο.

Ως απραξία εννοούν τις υπουργικές συστάσεις προς τους ιδιώτες παρόχους να απορροφήσουν τις αυξήσεις στο ρεύμα, αντί να υπάρξει παρέμβαση στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας για λήψη μέτρων και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα, όπως έκανε η Ισπανία.

Η τομεάρχης Οικονομίας Έφη Αχτσιόγλου τόνισε χθες ότι έχουν μείνει ανενόχλητα «τα καρτέλ στην ενέργεια, στην αγορά ρεύματος», επικαλούμενη τις καταγγελίες επιμελητηρίων και παραγωγικών φορέων. Επιπλέον, αναδεικνύεται η άρνηση της κυβέρνησης να μειώσει τον Ειδικό Φόρο Κατανάλωσης στην αγορά των καυσίμων (βενζίνη-πετρέλαιο κίνησης-πετρέλαιο θέρμανσης) για την πραγματική προστασία της κοινωνίας από το τσουνάμι των ανατιμήσεων.

Σύμφωνα με τα αρμόδια στελέχη του κόμματος, η κυβέρνηση δεν επιβάλλει τους κανόνες ανταγωνισμού, αλλά θα δώσει ένα επίδομα 150 εκατ. ευρώ στους αδύναμους καταναλωτές. «Τι να κάνει ένα τέτοιο επίδομα, όταν η επιβάρυνση από την αύξηση της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι την άνοιξη υπολογίζεται σε ένα δισ. ευρώ;», αναφέρουν.

Για τη δυνατότητα που έχει η κυβέρνηση να παρέμβει κεντρικά για τη συγκράτηση της τιμής ρεύματος διευκρινίζουν ότι σαφώς υπάρχει ένας βαθμός αύξησης που ισχύει σε όλο τον κόσμο, διότι «άνοιξαν» οι οικονομίες που είχαν «κλείσει» λόγω της πανδημίας. Από κει και πέρα όμως, στην Ελλάδα έχουμε ακραία φαινόμενα «και οι αυξήσεις στο ρεύμα είχαν αρχίσει νωρίτερα από το ‘άνοιγμα’ διότι στο χρηματιστήριο ενέργειας στήθηκαν καρτέλ και κερδοσκοπίες». Αναφέρουν δε, ως θετικό παράδειγμα την Ισπανία, όπου η εκεί κυβέρνηση πήρε τα δύο αναγκαία μέτρα: αύξηση του κατώτατου μισθού και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης.

«Θεία δίκη» από την efood

Αναφορικά με τις εξελίξεις που δρομολογεί στην εργασία ο νόμος Χατζηδάκη, η Κουμουνδούρου θεωρεί «πρωτοφανή και αισιόδοξη» τη διάσταση που πήρε η υπόθεση efood, καθώς στις αντιδράσεις πρωταγωνιστούν νέοι άνθρωποι. «Ο κ. Μητσοτάκης έδωσε στους νέους δωρεάν data και πριν προλάβει να κλείσει εβδομάδα από την ‘παροχή’, ήρθε αντιμέτωπος με το τσουνάμι των ντιλιβεράδων. Το λες και θεία δίκη. Έταξε περισσότερες και καλύτερες δουλειές αλλά προσπαθεί να πετύχει περισσότερους και πιο φτηνούς δούλους», σημειώνουν σκωπτικά.

Επ' αυτού, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αναδεικνύει τη χθεσινή διαβεβαίωση του κυβερνητικού εκπροσώπου κ. Οικονόμου ότι ο νόμος Χατζηδάκη δεν θα τροποποιηθεί («έμμεση πλην σαφής διαβεβαίωση αφού εξήρε το περιεχόμενό του συνολικά») και την επίμονη προσπάθεια του αρμόδιου υπουργού κ. Χατζηδάκη να αποδείξει ότι δεν φταίει ο νόμος του για την πρακτική της συγκεκριμένης εταιρείας.

«Το άρθρο 69 του νόμου Χατζηδάκη (ν.4808/21) θεσπίζει τεκμήριο ότι οι συμβάσεις εργασίας των παρόχων υπηρεσιών στις πλατφόρμες δεν είναι εξαρτημένης εργασίας. Αυτή είναι η ‘ρύθμιση’ που θέσπισε ο κ. Χατζηδάκης προς όφελος των επιχειρήσεων που λειτουργούν τις πλατφόρμες, διότι μέχρι να ψηφιστεί ο νέος εργασιακός νόμος ίσχυε το αντίστροφο τεκμήριο, δηλαδή ότι οι πάροχοι υπηρεσιών στις πλατφόρμες παρέχουν εξαρτημένη εργασία», ήταν η απάντηση της τομεάρχη Εργασίας Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου.

Το πολιτικό στίγμα το έδωσε ο εκπρόσωπος του κόμματος (σ.σ. πρώην επικεφαλής του ΣΔΟΕ και υφυπουργός Εργασίας) Νάσος Ηλιόπουλος: «Ο κ. Οικονόμου και ο κ. Χατζηδάκης καλό θα ήταν να σταματήσουν να πουλάνε τρέλα σχετικά με το θέμα της efood. Εμείς δεσμευόμαστε ότι μαζί με την κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη, θα κατοχυρώσουμε νομοθετικά τη μισθωτή σχέση των συγκεκριμένων εργαζομένων και τα δικαιώματα που αυτή περιλαμβάνει. Αν μπορεί, ας πράξει το ίδιο και η σημερινή κυβέρνηση».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v