Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι φάκελοι Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Οι προτεραιότητες του πρωθυπουργού κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Θα επιμείνει στο αποτύπωμα μιας Ελλάδας εξωστρεφούς, με ενισχυμένο διεθνή ρόλο. Τα ραντεβού και η… τύχη του τετ α τετ με Ερντογάν.

Οι φάκελοι Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

Στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού μεταφέρεται από σήμερα η προσπάθεια του Κυριάκου Μητσοτάκη να ενισχύσει τις διεθνείς συμμαχίες της Ελλάδας και να ενδυναμώσει περαιτέρω τον ρόλο της στην ανατολική Μεσόγειο. Ο πρωθυπουργός σήμερα το μεσημέρι θα ξεκινήσει το ταξίδι του για τη Νέα Υόρκη, όπου θα συμμετάσχει στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ με κεντρικό θέμα την κλιματική αλλαγή.  

Η ομιλία του είναι προγραμματισμένη για την Παρασκευή, ωστόσο κατά τη διάρκεια όλων των ημερών που θα παραμείνει στις ΗΠΑ, ο κ. Μητσοτάκης θα επιμείνει στο αποτύπωμα μιας Ελλάδας εξωστρεφούς, που θα πρωταγωνιστεί στην περιοχή της και στην Ευρώπη, η οποία αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για τα νέα στοιχήματα και τις νέες προκλήσεις της εποχής.

Σχετικά με το ενδεχόμενο συνάντησης με τον Ταγίπ Ερντογάν δεν υπάρχει καμία εξέλιξη και, αν δεν αλλάξει κάτι την τελευταία στιγμή, το συγκεκριμένο τετ α τετ (που δεν έχει ανακοινωθεί ποτέ επισήμως) δεν πρόκειται να πραγματοποιηθεί.

Πέραν τούτου, ωστόσο, αρκετοί και ενδιαφέροντες είναι οι φάκελοι στις αποσκευές του πρωθυπουργού:

1. Κλιματική αλλαγή και προστασία του περιβάλλοντος. Σε συνέχεια της Συνόδου των μεσογειακών χωρών στην Αθήνα κατά την περασμένη εβδομάδα, ο πρωθυπουργός αναμένεται να επισημάνει πως η περιβαλλοντική απειλή αφορά όλους και απαιτεί τον συντονισμό και τη συνεργασία όλων των χωρών. Άλλωστε, και με τη Διακήρυξη των Αθηνών που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο, αναδεικνύεται η βούληση των χωρών για κοινή δράση όσον αφορά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την προστασία της βιοποικιλότητας και των δασών, την ορθή διαχείριση και διατήρηση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, την ενίσχυση του πλαισίου προετοιμασίας και αντιμετώπισης φυσικών καταστροφών, καθώς και την ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας.

2. Προσέλκυση επενδύσεων. Αρκετές θα είναι οι συναντήσεις του κ. Μητσοτάκη με υποψήφιους επενδυτές στη χώρα μας. Ανάμεσά τους, με τον πρόεδρο της Microsoft Brad Smith, με τον οποίο έχει άριστη προσωπική σχέση, με τη χορηγία της εταιρείας για ψηφιακή ξενάγηση στην αρχαία Ολυμπία να βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά τη χθεσινή παρουσίαση του Εθνικού Στρατηγικού Σχεδίου Εξωστρέφειας, ο πρωθυπουργός υπογράμμισε δύο δείκτες που «δικαιώνουν την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση». Ο πρώτος αφορά στην αύξηση των εξαγωγών και ο δεύτερος, στην αύξηση των άμεσων ξένων επενδύσεων. «Η σημαντική αύξηση των εξαγωγών -εν μέσω πανδημίας- είναι ο καθρέφτης μιας ανταγωνιστικής οικονομίας. Και την ίδια στιγμή, οι ξένοι επενδυτές βλέπουν στην Ελλάδα μακροπρόθεσμες δυνατότητες δημιουργίας σημαντικών υπεραξιών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

3. Ομογένεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει επαφές με παράγοντες της ελληνικής διασποράς των ΗΠΑ. Μεταξύ άλλων, θα δώσει το παρών σε εκδήλωση στο University Club του Μανχάταν, το οποίο θα διοργανωθεί με τη χορηγία του The Hellenic Initiative. Παρόντες οι σημαίνοντες ομογενείς Αντριου Λιβέρης, πρόεδρος του The Hellenic Initiative, Τζίμι Κόκοτας, ύπατος πρόεδρος της AHEPA, Νίκος Μπορνόζης, πρόεδρος του Capital Link και Τάσος Παρδάλης, αντιπρόεδρος του HALC. Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον σχετικό εκλογικό νόμο που ψηφίστηκε από την παρούσα Βουλή, οι Έλληνες του εξωτερικού, υπό προϋποθέσεις, θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν στις ελληνικές εθνικές εκλογές από τον τόπο διαμονής τους, κάτι που προφανώς έχει στο μυαλό του και ο πρωθυπουργός, ενόψει των συγκεκριμένων επαφών του.

Παράλληλα, στο πλαίσιο της επιχείρησης ενδυνάμωσης των σχέσεων με άλλες χώρες της περιοχής της νοτιοανατολικής Μεσογείου, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλίου της Λιβύης Μοχάμεντ Μένφι, στον οποίο θα υπογραμμίσει και πάλι τη στήριξή του για τη «νέα Λιβύη» και την κυβέρνησή της, τρεις σχεδόν μήνες πριν από τις κρίσιμες εκλογές στη χώρα. Επίσης, θα μετάσχει στο δείπνο που οργανώνει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ για Ευρωπαίους και Αφρικανούς ηγέτες, θα συναντηθεί με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο και με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v