Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από το «μέτωπο» για Εξεταστική

Η αξιοποίηση άρθρου του νέου Συντάγματος και τα «Ναι» από ΚΚΕ, Ελλ. Λύση, ΜέΡΑ25 και το «κατ' αρχάς ναι» του ΚΙΝΑΛ. Δεκτή η «ρελάνς» της ΝΔ για διεύρυνση της έρευνας «από το 2015 και μετά».

ΣΥΡΙΖΑ: Το Μαξίμου αιφνιδιάστηκε από το «μέτωπο» για Εξεταστική

Για αιφνιδιασμό του κυβερνώντος κόμματος από την πρόταση σύστασης Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής με αντικείμενο συγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις μέσων ενημέρωσης και εταιρειών δημοσκόπησης «α λα Κουρτς» κάνει λόγο ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία.

Αιφνιδιασμό όχι μόνο για την κατάθεση του αιτήματος αλλά -κυρίως- για την αποδοχή της από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Γεγονός που έκανε χθες το βράδυ ακόμα και «γαλάζιους» παράγοντες να εκφράζουν ανησυχία για συγκρότηση «αντικυβερνητικού μετώπου», τη στιγμή που, λόγω των οξυμένων προβλημάτων από την ακρίβεια και πανδημία, το Μαξίμου πόνταρε στη διατήρηση και ενίσχυση του περίφημου «αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου».

Το πρωί της Τρίτης μάλιστα η Κουμουνδούρου επιφύλαξε …άλλον έναν αιφνιδιασμό στο Μαξίμου, ανακοινώνοντας ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη χρονική διεύρυνση της έρευνας, απαντώντας έτσι στην “ρελάνς” που επιχειρούσε η ΝΔ να επεκταθεί η διερεύνηση από το 2015 και μετά.

Η Κουμουνδούρου αξιοποίησε το νέο άρθρο του Συντάγματος (όπως προέκυψε από την τελευταία Αναθεώρησή του), που επιτρέπει σε ένα κόμμα να περάσει πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή ακόμα και εάν λάβει λιγότερες ψήφους από όσους την καταψηφίσουν, υπό την προϋπόθεση ότι θα συγκεντρώσει τουλάχιστον 120 «ναι».

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, αλλά και από το ρεπορτάζ στα υπόλοιπα κόμματα, η αρχική πρόβλεψη των κυβερνητικών αρμοδίων ήταν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα κατόρθωνε να συγκεντρώσει τα 120 «ναι», επειδή πίστευαν ότι το ΚΚΕ και το ΜέΡΑ25 δεν θα συνδράμει την προσπάθεια. Ο αιφνιδιασμός λοιπόν προήλθε από τη σπουδή και των δύο αυτών κομμάτων να δηλώσουν ότι υπερψηφίζουν την πρόταση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάτι που είχε ήδη κάνει σαφές και η Ελληνική Λύση.

Το «κατ' αρχάς ναι, θα λάβουμε την τελική απόφαση στη συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής ομάδας» από το ΚΙΝΑΛ διέλυσε κάθε… «γαλάζια» προσδοκία ότι η πρόταση δεν θα είχε τύχη από την αρχή της κατάθεσής της. Τη δήλωση από πλευράς ΚΙΝΑΛ μάλιστα έκανε ο γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας Βασίλης Κεγκέρογλου.

Σημειώνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει 86 βουλευτές, το ΚΙΝΑΛ 22, το ΚΚΕ 15, η Ελλ. Λύση 10 και το ΜέΡΑ25, 8.

Επιχείρηση «σαμποτάζ»…

Στο σημείο αυτό, όπως σημειώνουν στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, άρχισε να εκδηλώνεται η προσπάθεια της ΝΔ να «σαμποτάρει» την εξέλιξη. Πώς; Με διαρροές ότι το κυβερνών κόμμα θα ζητήσει να διευρυνθεί η χρονική περίοδος διερεύνησης των χρηματικών ενισχύσεων σε μέσα ενημέρωσης και εταιρείες δημοσκοπήσεων «από το 2015 και μετά», ώστε να στραφεί η συζήτηση στον «νόμο Παππά» για τις τηλεοπτικές άδειες.

Κατά τις εν λόγω διαρροές, μάλιστα, το Σύνταγμα επιτρέπει τη «συγχώνευση» προτάσεων εφόσον αφορούν στο ίδιο αντικείμενο, μόνο που «τέτοιο άρθρο δεν υπάρχει στο Σύνταγμα». Όπερ, αυτό που περιμένουν να γίνει είναι να δρομολογήσει η ΝΔ «και ίσως τμήμα του ΚΙΝΑΛ» έναν καβγά γύρω από διαδικαστικές λεπτομέρειες και συνταγματικές ερμηνείες, ώστε η υπόθεση να παρεκτραπεί.

Ήδη η βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νάντια Γιαννακοπούλου (σ.σ. του «κλίματος Λοβέρδου» ως προς τα εσωτερικά του κόμματός της) δήλωσε χθες το βράδυ ότι η διερεύνηση πρέπει να απλωθεί «από το 2015 και μετά». Δεν αποκλείεται αυτή να είναι η βασική εισήγηση στο ΚΙΝΑΛ, αφού και ο κ. Κεγκέρογλου τη φωτογράφισε με τη φράση «όλα στο φως για τους πάντες και τα πάντα».

Στην επιχειρούμενη “ρελάνς” ωστόσο η Κουμουνδούρου απάντησε… με δική της “ρελάνς”, ανακοινώνοντας το πρωί της Τρίτης ότι δεν έχει κανένα πρόβλημα με τη χρονική διεύρυνση της έρευνας. “Καλοδεχούμενη κάθε διερεύνηση. Ας ψηφίσουν, λοιπόν, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και οι βουλευτές της συμπολίτευσης, εκτός των βουλευτών της αντιπολίτευσης. Και ας αποφασίσει η Επιτροπή που θα συσταθεί να διερευνήσει τυχόν χειραγώγηση ΜΜΕ και δημοσκοπήσεων με κρατικό χρήμα, χωρίς χρονικούς περιορισμούς”, τόνισε επισήμως.

Δεν είναι τυχαία η ανάρτηση που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας στα social media εν μέσω όλων αυτών: «Καταθέσαμε πρόταση Εξεταστικής Επιτροπής για να διερευνηθούν όλες οι περιπτώσεις χειραγώγησης της κοινής γνώμης με σπατάλη του δημόσιου χρήματος. Από λίστα Πέτσα έως εταιρείες δημοσκοπήσεων των οποίων ιδιοκτήτες χρηματοδοτούνται από το Δημόσιο. Η ΝΔ έχει την πλειοψηφία. Όμως θα το αντέξει;».

Συνεργάτες του πάντως σημειώνουν ότι:

  • Η πρόταση δεν αφορά σύσταση Εξεταστικής γενικώς και αορίστως για μέσα ενημέρωσης και εταιρείες δημοσκοπήσεων, αλλά συγκεκριμένες ενέργειες: λίστα Πέτσα 1 και 2, χρηματοδότηση της Enterprise Greece για τη διεθνή καμπάνια προβολής της κυβέρνησης, καθώς και χρηματοδότηση, με δημόσιο χρήμα, του ιδιοκτήτη της δημοσκοπικής εταιρείας Opinion Poll, τα αποτελέσματα της οποίας έχει αρνηθεί να ελέγξει η κυβερνητική πλειοψηφία στο πλαίσιο της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής.
  • Την Opinion Poll κατήγγειλε προ ημερών και η Φώφη Γεννηματά για παρέμβαση στη διαδικασία εκλογής ηγεσίας στο ΚΙΝΑΛ.
  • Τα περί «νόμου Παππά» και… βοσκοτοπίων εξετάστηκαν από άλλη Εξεταστική Επιτροπή, η οποία κατέληξε στις αρχές καλοκαιριού σε πόρισμα (σ.σ. με την κατηγορία να μετατρέπεται σε πλημμέλημα) και εκκρεμεί απόφαση της Δικαιοσύνης. «Θα το ξαναπιάσουμε από την αρχή για να μη διερευνηθούν οι λίστες Πέτσα;» ρωτούν σκωπτικά.

ΚΚΕ: Θα επαναφέρει «τα τελευταία 10 χρόνια»;

Σημειώνεται ότι το ΚΚΕ στην ανακοίνωσή του, με την οποία δηλώνει «ναι» στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για την Εξεταστική, υπενθυμίζει ότι πέρυσι, πάνω στην πρώτη καραντίνα, είχε καταθέσει τροπολογία υπέρ της δωρεάν προβολής μηνυμάτων για τη δημόσια υγεία από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ είχε ζητήσει έρευνα για το πώς ξοδεύτηκαν τα χρήματα του ελληνικού λαού τα τελευταία τουλάχιστον δέκα χρόνια, στο πλαίσιο της κρατικής διαφήμισης. Δεν θεωρείται απίθανο, συνεπώς, να την επαναφέρει φέτος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα υπερψηφίσει, τελικά, την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Μένει να φανεί εάν θα κάνει και η αξιωματική αντιπολίτευση… τη ρελάνς να δεχτεί δεκαετή διεύρυνση, δεδομένου ότι η χρονική περίοδος από το 2011 περιλαμβάνει (και) την πτώση της κυβέρνησης Παπανδρέου, την κυβέρνηση Παπαδήμου, το δεύτερο μνημόνιο, τις εκλογές του 2012 και του 2015 καθώς και το δημοψήφισμα.

Αίσθηση, επίσης, προκάλεσε η αποδοχή της πρότασης ΣΥΡΙΖΑ από το ΜέΡΑ25, δεδομένου ότι όπως τονίζεται στην επίσημη ανακοίνωση, έχει αντιταχθεί σε Εξεταστικές Επιτροπές για ποινικά ζητήματα στα οποία εμπλέκονται πολιτικοί, διότι η Βουλή δεν πρέπει να μετατρέπεται σε Δικαστήριο.

«Αντιθέτως, το ΜέΡΑ25 είναι υπέρ της εξεταστικής διερεύνησης από τη Βουλή κάθε μείζονος πολιτικού ζητήματος, όπως παλαιότερα ο Φάκελος της Κύπρου και τώρα ο Φάκελος των Μνημονίων. Σε αυτή τη βάση, το ΜέΡΑ25 συμφωνεί να ανοίξει ο Φάκελος των ελεγχόμενων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και των χειραγωγημένων δημοσκοπήσεων», καταλήγει η ανακοίνωση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v