Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΙΝΑΛ: Το ανθρώπινο «σοκ» και τα ερωτήματα για την πορεία του κόμματος

Νέα δεδομένα στην ανάδειξη ηγεσίας και στον ρόλο του κόμματος επιφέρει η μάχη της Φώφης Γεννηματά για την υγεία της. Τα σενάρια για νέο υποψήφιο και ο ρόλος των «ιστορικών στελεχών».

ΚΙΝΑΛ: Το ανθρώπινο «σοκ» και τα ερωτήματα για την πορεία του κόμματος

Το μεγάλο σοκ που προκάλεσε στα στελέχη του ΚΙΝΑΛ (και όχι μόνο…) η δυσάρεστη είδηση για την υγεία της Φώφης Γεννηματά δεν άφησε περιθώρια συζητήσεων για το εάν και πότε θα συνεχιστεί η διαδικασία εκλογής νέας ηγεσίας. Μέχρι αργά το βράδυ το μούδιασμα ήταν εμφανές, με όλα τα στελέχη να προτάσσουν το ανθρώπινο στοιχείο, ενώ πολλοί δεν έκρυβαν και την ανησυχία τους για την ενότητα του χώρου.

Δεδομένου ότι οι εξελίξεις στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θα έχουν επίδραση συνολικά στο πολιτικό σκηνικό - προεκλογικά και, κυρίως, μετεκλογικά-, προβληματισμός υπάρχει τόσο στο κυβερνών κόμμα όσο και στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Φυσικά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας ανέδειξαν χθες μόνο το ανθρώπινο στοιχείο, καθώς επικοινώνησαν τηλεφωνικά με την ασθενή, εκφράζοντας τις ευχές τους να δώσει νικηφόρα και αυτή τη μάχη.

Οι κάλπες για την ανάδειξη προέδρου του κόμματος έχει αποφασιστεί να στηθούν στις 5 Δεκεμβρίου (πρώτος γύρος) και στις 12 Δεκεμβρίου (δεύτερος γύρος), ενώ την Παρασκευή επρόκειτο να λήξει η προθεσμία για την επίσημη κατάθεση υποψηφιοτήτων.

Από τη μια, συνεπώς, οι προθεσμίες πιέζουν για αποφάσεις και, από την άλλη (κι αυτό είναι το κυριότερο), η προσωπική μάχη που καλείται να δώσει η κα Γεννηματά θα είναι δύσκολη και μεγάλης διάρκειας. Το ανακοινωθέν του «Ευαγγελισμού», όπου νοσηλεύεται, προϊδεάζει για την κρισιμότητα καθώς κάνει λόγο για «υποτροπή της βασικής νόσου» από την οποία πάσχει, δηλαδή, του καρκίνου.

Η ίδια η κα Γεννηματά έκανε γνωστό ότι αποσύρεται από την εκλογική κούρσα («προέχει η μάχη για τη ζωή μου» φέρεται να είπε στους στενούς συνεργάτες της πριν δημοσιοποιήσει το πρόβλημα), ενώ κανείς από τους άλλους τρεις υποψήφιους δεν έδειξε σπουδή να ανοίξει θέμα «και τώρα, τι;».

Πρώτος ο Νίκος Ανδρουλάκης δήλωσε ότι αναστέλλει την προεκλογική του δραστηριότητα (σ.σ. όχι επ' αόριστον), ακολούθησε ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο οποίος δεν έπραξε μεν το ίδιο ωστόσο τόνισε ότι αυτή τη στιγμή στέκεται στο πλευρό της προέδρου ως φίλος και σύντροφος, ενώ ο Χάρης Καστανίδης έκανε γνωστό ότι αναβάλλει για σήμερα και αύριο τις δικές του προεκλογικές δραστηριότητες. Το ίδιο, περί ολιγοήμερης αναβολής των δραστηριοτήτων του, ανακοίνωσε νωρίς το πρωί σήμερα και ο κ. Λοβέρδος.

Τα πιεστικά ερωτήματα

Από αργά το βράδυ άρχισαν οι πρώτες (ανεπίσημες, φυσικά) συζητήσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, ενώ τα ερωτήματα που αναμένεται να μπουν σε μία σειρά για απαντήσεις από σήμερα είναι:

  • Θα αναβληθεί για ένα μικρό, έστω, χρονικό διάστημα η εκλογική διαδικασία; Οι πρώτες απαντήσεις από συνεργάτες των υποψηφίων έδειξαν ότι δεν επιθυμούν αναβολή, προκειμένου να μη δοθεί εικόνα «χάους ή διάλυσης».
  • Εάν ναι, θα πρέπει να οριστεί προσωρινός πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, ώστε να μην υπάρξουν κενά στη δράση του στη Βουλή;
  • Θα ανατεθεί ένας τέτοιος ρόλος σε βουλευτές κύρους, όπως ο Γιώργος Παπανδρέου ή ο Κώστας Σκανδαλίδης; Ή θα ανατεθεί το εν λόγω καθήκον στον νυν γραμματέα της Κ.Ο. Βασίλη Κεγκέρογλου; Ο τελευταίος, πάντως, δήλωσε το πρωί ότι δεν χρειάζεται να βρεθεί λύση για τη βουλή, καθώς το κενό από την απουσία της προέδρου μπορεί να καλύψει τόσο ο ίδιος, λόγω του θεσμικού ρόλου του, όσο και ο κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος είναι πρώτος κοιβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι ο κ. Κεγκέρογλου τάχθηκε σήμερα υπέρ του ολιγοήμερου παγώματος των διαδικασιών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας.

Με την αποχώρηση της κας Γεννηματά από την κούρσα διαδοχής, οι υποψήφιοι θα μείνουν μόνο τρεις ή θα εμφανιστεί και νέο πρόσωπο για να καλύψει το κενό της; Πόσο μάλλον που η νυν πρόεδρος εμφανιζόταν «φαβορί» για συμμετοχή στον δεύτερο γύρο, με ό,τι αυτό θα σήμαινε για τις συσπειρώσεις υπέρ της από το κομματικό κοινό που βρίσκεται «απέναντι» από τον κ. Λοβέρδο.

Η κα Γεννηματά, στην ανακοίνωση-βόμβα που δημοσιοποίησε χθες, τονίζει ότι «ως πρόεδρος, μέχρι την ανάδειξη νέας ηγεσίας αλλά και ως βουλευτής μετά, προτεραιότητά μου παραμένει η ενότητα και η προοπτική της παράταξης». Η «ουδετερότητα» ωστόσο θα εξαρτηθεί από το εάν οι «προεδρικοί» του κόμματος πάρουν θέση υπέρ κάποιου (ή κάποιων) εκ των υποψηφίων. Κυρίως, εάν αναδείξουν υποψήφιο στη θέση της σημερινής προέδρου.

Σημειώνεται ότι η κάθε υποψηφιότητα πρέπει να συνοδεύεται από τις υπογραφές 5.000 μελών του κόμματος (σ.σ. επρόκειτο να κατατεθούν την Παρασκευή στην Επιτροπή που έχει αναλάβει την εκλογική διαδικασία), οπότε ένα ερώτημα είναι πού θα κατευθυνθούν όλοι όσοι έχουν στηρίξει δια της υπογραφής τους την υποψηφιότητα Γεννηματά.

Κάποιες πρώτες, δειλές αναφορές στα ονόματα του κ. Παπανδρέου ή του Πάνου Γερουλάνου θεωρήθηκαν βιαστικές καθώς, όπως λένε οι γνωρίζοντες, «πρέπει να σταθμιστούν πολλά δεδομένα».

Από αργά το βράδυ οι επιτελείς των υποψηφίων και -κυρίως- τα λεγόμενα «ιστορικά στελέχη» της παράταξης (σ.σ. του πρώην ΠΑΣΟΚ που παρέμειναν στο ΚΙΝΑΛ) άρχισαν ανεπισήμως ανταλλαγή απόψεων για τα παραπάνω ερωτήματα -και όχι μόνο.

Κι όπως συμβαίνει πάντα στον χώρο, τα βλέμματα έχουν στραφεί πάλι στον Κώστα Λαλιώτη.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v