Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΙΝΑΛ: Πιέσεις για «γεννηματικό» υποψήφιο και διαδικασία «από μηδενική βάση»

Οι συζητήσεις αφορούν τον Γ. Παπανδρέου, στο τραπέζι και το όνομα του Π. Ευθυμίου. Παρασκευή το deadline για την υποβολή των υποψηφιοτήτων, ανοικτή η ολιγοήμερη παράταση.

ΚΙΝΑΛ: Πιέσεις για «γεννηματικό» υποψήφιο και διαδικασία «από μηδενική βάση»

«Το παιχνίδι παίζεται γύρω από το αν θα υπάρξει ‘γεννηματικός’ υποψήφιος και εάν θα πρόκειται για τον Γιώργο Παπανδρέου».

Με τη φράση αυτή σημαντικά (και με ιστορία) στελέχη του πρώην ΠΑΣΟΚ, που ανήκουν στην ομάδα των λεγόμενων «γεννηματικών», έδιναν αργά τη νύχτα χθες το στίγμα των διεργασιών στα υψηλά κλιμάκια του ΚΙΝΑΛ, ενώ στο τραπέζι έπεσε και το όνομα του Πέτρου Ευθυμίου.

Όσο κι αν -σε πρώτη ανάγνωση- ακούγεται κυνικό να βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη τέτοιες συζητήσεις και αναζητήσεις, τις πυροδότησε, μοιραία, η απόφαση της Φώφης Γεννηματά να αποσύρει την υποψηφιότητά της για την ηγεσία του κόμματος, προκειμένου να δώσει μία μεγάλη μάχη για την υγεία της. Δεδομένου, δε, ότι η προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων λήγει την Παρασκευή, με την κατάθεση των τουλάχιστον 5.000 υπογραφών στήριξης ανά υποψήφιο, γίνεται αντιληπτό ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια του χρόνου.

Η «γεννηματική» ομάδα βρίσκεται, αυτή τη στιγμή, χωρίς υποψήφιο διεκδικητή της ηγεσίας. Το ερώτημα που θα πρέπει να απαντήσει σήμερα είναι εάν θα ανακοινώσει υποψήφιο (σ.σ. στη θέση της κας Γεννηματά) ή εάν τα μέλη και τα στελέχη που την ακολουθούν, θα κινηθούν σε έναν από τους άλλους τρεις υποψηφίους, τους Ανδρέα Λοβέρδο, Νίκο Ανδρουλάκη και Χάρη Καστανίδη -ή κανέναν.

Από προχθές το βράδυ ακούγεται το όνομα του γραμματέα του ΚΙΝΑΛ και στενού συνεργάτη της κας Γεννηματά. Σύμφωνα με πληροφορίες όμως, σε σύσκεψη της ομάδας που έγινε χθες το μεσημέρι ακούστηκαν άλλα δύο ονόματα ως «ικανά να ηγηθούν του κόμματος και να του δώσουν προοπτική»: του Γιώργου Παπανδρέου και του Πέτρου Ευθυμίου, πρώην βουλευτή και υπουργού του ΠΑΣΟΚ.

Για τον κ. Παπανδρέου ειπώθηκε ότι, πέραν της εμπειρίας που έχει συσσωρεύσει, μπορεί να απευθυνθεί στο λεγόμενο «παπανδρεϊκό ΠΑΣΟΚ», το οποίο σε μεγάλο μέρος του έχει μετακινηθεί στον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Ακούστηκε ωστόσο και το αντεπιχείρημα ότι «είναι πισωγύρισμα» (ή “déjà vu”, όπως ειπώθηκε) που θα επαναφέρει μνήμες από τους χειρισμούς στα πρώτα χρόνια της μνημονιακής καταιγίδας.

Για τον κ. Ευθυμίου το επιχείρημα ήταν πως αποτελεί ένα από τα λίγα στελέχη του χώρου «που μπορεί να σταθεί ανάμεσα στον Μητσοτάκη και τον Τσίπρα», αντιμετωπίζοντάς τους αποτελεσματικά και αντλώντας κοινό από τις παρυφές των κομμάτων τους.

Παράταση στις υποψηφιότητες;

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν υπήρξε καν διαδικασία επιλογής ενός εκ των δύο, καθώς το μείζον ερώτημα που τέθηκε, εάν «κατεβάσει» η ομάδα υποψήφιο, δεν απαντήθηκε. Θεωρείται ωστόσο εκ των ων ουκ άνευ ότι εάν υπάρξει κατάληξη σε πρόσωπο, όχι απλώς θα δοθεί παράταση στην υποβολή υποψηφιοτήτων αλλά «όλη η εκλογική διαδικασία θα ξεκινήσει από μηδενική βάση».

Αυτό το τελευταίο δεν φαίνεται να υιοθετείται από τους άλλους τρεις υποψηφίους, οι οποίοι εμφανίζονται να θέλουν λήξη υποψηφιοτήτων αύριο και εκλογές στις ημερομηνίες που έχουν καθοριστεί: την 5η Δεκεμβρίου για τον πρώτο γύρο και, αν χρειαστεί, τη 12η Δεκεμβρίου για τον δεύτερο γύρο. Από τα επιτελεία τους μάλιστα διαβεβαιώνουν ότι οι υπογραφές που θα καταθέσουν αύριο θα ξεπερνούν κατά πολύ τις μίνιμουμ 5.000, σε μία προσπάθεια (από τον καθένα τους) να κάνει «επίδειξη δύναμης».

Σύμφωνα με τον γραμματέα Επικοινωνίας του ΚΙΝΑΛ (και, επίσης, στενό «προεδρικό» συνεργάτη) Παναγιώτη Βλάχο, θα κατατεθούν και οι υπογραφές στήριξης της κας Γεννηματά, παρότι δεν θα είναι υποψήφια, «για συμβολικούς λόγους».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v