Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και τα περιθώρια «προοδευτικής συνεργασίας»

Οι λεπτοί χειρισμοί από την Κουμουνδούρου μετά την αποχώρηση της Φ. Γεννηματά. Πώς αλλάζουν εκ νέου τα δεδομένα από την εμπλοκή του Γ. Παπανδρέου. Οι «win win» αναλύσεις και οι αποφάσεις που θα ληφθούν τον Φεβρουάριο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, οι εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ και τα περιθώρια «προοδευτικής συνεργασίας»

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον παρακολουθεί (και) η Κουμουνδούρου τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, καθώς πρόκειται για όμορο πολιτικό χώρο που θα κληθεί να παίξει ρόλο σε μία “προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας”, εάν ανοίξει τέτοιος δρόμος στις εθνικές εκλογές.

Δεν παρεμβαίνει ωστόσο υπέρ κανενός υποψηφίου για ευνόητους λόγους, καθώς η ανακοίνωση της Φώφης Γεννηματά για την κατάσταση της υγείας της και την απόσυρση της υποψηφιότητάς της άλλαξε τα δεδομένα και επιβάλλει ακόμα πιο λεπτούς χειρισμούς.

Σε αμιγώς πολιτικό επίπεδο, η παρέλαση υποψηφίων για την διαδοχή της κ. Γεννηματά έδωσε αρχικά την εντύπωση ότι το μικρό, πλην ρυθμιστικό, κόμμα θα αρχίσει να φυλλορροεί πριν καν ανοίξουν οι εσωκομματικές κάλπες στις 5 Δεκεμβρίου. Με την πρωτοβουλία, ωστόσο, που ανέλαβε (και επισήμως…) ο Γιώργος Παπανδρέου χθες, το ενδιαφέρον όλων των πλευρών τονώθηκε εκ νέου, καθώς το “παιχνίδι” άρχισε να παίζεται με νέους όρους.

Κι αυτό διότι τα σενάρια που τροφοδότησε η εμπλοκή του πρώην πρωθυπουργού και πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ είναι δύο:

  • Να δεχτεί, τελικά, να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ. Σ' αυτή την περίπτωση θεωρείται βέβαιο ότι θα αποσύρουν τις υποψηφιότητες τους ο Χάρης Καστανίδης, ο Παύλος Γερουλάνος και ο Παύλος Χρηστίδης, με αβέβαιη τη συμμετοχή στην κούρσα του Βασίλη Κεγκέρογλου. Σε αυτή την περίπτωση θα αναμετρηθούν στις εσωκομματικές κάλπες ο κ. Παπανδρέου, ο Ανδρέας Λοβέρδος και ο Νίκος Ανδρουλάκης, με τους οπαδούς του πρώην προέδρου να βλέπουν ότι “θα επικρατήσει άνετα ίσως και από τον πρώτο γύρο”.
  • Να δεχτούν όλοι οι υποψήφιοι αναβολή της εκλογικής διαδικασίας “όσο η κ. Γεννηματά θα δίνει τη δύσκολη μάχη ζωής”. Σ' αυτή την περίπτωση (όπως λένε οι υποστηρικτές του σεναρίου) ο κ. Παπανδρέου θα αναλάβει πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ και δεν θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος “αλλά ο εγγυητής της ενότητας”.

Μέχρι την ερχόμενη Πέμπτη που θα λήξει η προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων, μετά την εβδομαδιαία παράταση που δόθηκε, πολλές εναλλακτικές θα πέσουν στο τραπέζι και άλλα τόσα σενάρια θα εξυφανθούν.

Το ότι ο κ. Παπανδρέου “μπήκε στο παιχνίδι” με την πρόθεση του να συναντηθεί με τον γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη και τους έξι υποψήφιους για την ηγεσία, σημαίνει ότι - αν μη τι άλλο - δεν παρακολουθεί τις εξελίξεις ως θεατής. Οι διαχρονικοί φίλοι του επιμένουν ότι δεν έχει αποφασίσει εάν θα είναι και ο ίδιος υποψήφιος, ενώ οι (επίσης… διαχρονικοί) αντίπαλοί του διατείνονται ότι έχει πάρει την απόφαση, αλλά θέλει να την εμφανίσει ως αποτέλεσμα μεγάλης πίεσης (“παράκλησης”) από τα στελέχη και τη βάση.

Και οι δύο πλευρές υπενθυμίζουν ότι το κόμμα στηρίζεται …σε συνιστώσες, με εκείνη του ΠΑΣΟΚ να είναι η μεγαλύτερη, που σημαίνει ότι εάν η κ. Γεννηματά αποχωρήσει από την προεδρία του, θα πρέπει να κινηθεί διαδικασία κάλυψης και αυτού του κενού.

Εικόνα win win, στόχευση και συνέδριο

Αντικειμενικά, τα στελέχη και οι υποστηρικτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία τελούν εν αναμονή των εξελίξεων. Σύμφωνα με την πολιτική λογική που επικαλούνται, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν έχει να χάσει όποια κι αν είναι η ηγετική εξέλιξη στο ΚΙΝΑΛ:

  • Αν εκλεγεί ο κ. Λοβέρδος, θα στρίψει το τιμόνι προς τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη οπότε θα απελευθερωθούν οι εναπομείνασες κεντροαριστερές δυνάμεις να στραφούν στον ΣΥΡΙΖΑ.
  • Αν εκλεγεί κάποιος εκ των κεντροαριστερών υποψηφίων, “πόσο μάλλον ο κ. Παπανδρέου”, η συζήτηση για μετεκλογική σύμπραξη και προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας “θα μπει στις ράγες” - με την επισήμανση ότι αυτό θα συνέβαινε και εάν παρέμενε πρόεδρος η κ. Γεννηματά.

Η ανάγνωση αυτή δίνει εικόνα… win win, ωστόσο οι εξελίξεις δεν είναι ποτέ ευθύγραμμες. Σε κάθε περίπτωση η Κουμουνδούρου θα έχει χρόνο να τις σταθμίσει και να χαράξει προεκλογική ρότα (σ.σ. σε ό,τι αφορά τις συμμαχίες) καθώς όλα δείχνουν ότι δεν θα βιαστεί να συγκαλέσει το συνέδριο του κόμματος πριν από τον Φεβρουάριο. Μέχρι τότε θα έχει απαντηθεί και το ερώτημα “με ποιούς θα θελήσει να πάει και ποιους θα "αφήσει” το ΚΙΝΑΛ, δεδομένου ότι στα μέσα Δεκεμβρίου θα έχει αποκτήσει ηγεσία - είτε κανονική είτε μεταβατική, εάν υπάρξουν νέα απρόοπτα.

“Αυτό που δεν θα αλλάξει είναι η δική μας απεύθυνση στον αριστερό, προοδευτικό κόσμο της χώρας, για μετωπική εκλογική σύγκρουση με τη ΝΔ του κ.Μητσοτάκη και τη συγκρότηση κυβέρνησης συνεργασίας”, λένε τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

Επισημαίνοντας ότι ο δρόμος αυτός “είναι μονόδρομος”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v