Μητσοτάκης: Οικονομία και κοινωνία δεν ξανακλείνουν, είναι θέμα δικαιοσύνης

(upd) Το ΕΣΥ δεν θα γίνει μονομέτωπο, με αποκλειστική αναφορά στην Covid, δηλώνει ο πρωθυπουργός. Είμαστε 19οι-20οί στον εμβολιασμό, δεν μας ικανοποιεί αυτό. Δεν θα κάνουμε άλλους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς.

Μητσοτάκης: Οικονομία και κοινωνία δεν ξανακλείνουν, είναι θέμα δικαιοσύνης

Πού είδατε γραμμένο ότι η κυβέρνηση έχει σφυρίξει λήξη στην πανδημία; αναρωτήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απαντώντας στη Βουλή στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα για την πορεία της πανδημίας.

Κάνω τρεις συσκέψεις την εβδομάδα για το θέμα, επεσήμανε ο πρωθυπουργός. Ο επίλογος του κορωνοϊού μπορεί να γράφεται με μικρότερες ή μεγαλύτερες δυσκολίες, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ισχύουν τα ψέματα του ΣΥΡΙΖΑ, είπε.

«Τα πραγματικά δεδομένα δεν αφορούν φωτογραφία της στιγμής αλλά την εικόνα από την αρχή της πανδημίας», είπε. Παράλληλα, όμως, παραδέχτηκε την κακή εικόνα που καταγράφεται σε θανάτους τον τελευταίο μήνα.

Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι συνολικά από την αρχή της πανδημίας η χώρα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Δεν υπάρχει στοιχείο που να δείχνει ότι είχαμε υπερβάλλουσα θνητότητα πέραν της Covid-19, υποστήριξε. 

Σχεδόν στο σύνολό τους όσοι φεύγουν από τη ζωή είναι ανεμβολίαστοι, τόνισε ο πρωθυπουργός. 

«Όσο για τη δημόσια υγεία, αρκεί να ακουστεί μία πρόσφατη εκτίμηση των επιστημόνων. Αν οι ενήλικοι άνω των 60 είχαν εμβολιαστεί στο 95% αντί του 80%, που δυστυχώς είναι σήμερα, οι διασωληνωμένοι αντί για 360 θα ήταν λίγο παραπάνω από 50», συμπλήρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος σε στοιχεία από την πανδημία. «Το ίδιο ισχύει και για συμπολίτες μας μικρότερης ηλικίας. Χάσαμε τρεις συμπολίτες μας ανεμβολίαστους 28, 30 και 39 ετών. Τι άλλο πρέπει να πούμε για να πείσουμε ότι το εμβόλιο είναι ασφαλές και επιβεβλημένο;» είπε και συμπλήρωσε: «Η ίδια η ζωή δείχνει ξεκάθαρα ποιοι και πού κινδυνεύουν. Όσο πιο πολλοί είναι οι εμβολιασμένοι σε μια περιοχή τόσο λιγότερες οι νοσηλείες και οι απώλειες».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στη Βόρεια Ελλάδα, λέγοντας ότι έχει χαμηλά ποσοστά εμβολιασμού και έχει και περισσότερους αρρώστους και θανάτους. «Η Κρήτη κατάφερε και κάλυψε το χαμένο έδαφος» είπε και συμπλήρωσε: «Τα εμβόλια αποδεδειγμένα σώζουν ζωές. Χρέος όλων μας είναι να πείσουμε όσους διστάζουν να κάνουν αυτό το βήμα για το καλό τους και για το καλό των γύρω τους».

«Η θέση της κυβέρνησης είναι δεδομένη, η οικονομία και η κοινωνία δεν θα ξανακλείσουν. Το σύστημα υγείας δεν θα γίνει μονομέτωπο, με αποκλειστική αναφορά στην Covid. Είναι θέση αρχής. Είναι και ζήτημα δικαιοσύνης για τα 6,3 εκατομμύρια πολίτες που εμβολιάστηκαν και ανακτούν τις ελευθερίες που δικαιούνται. Η πολιτεία θα εξακολουθεί να φροντίζει όσους δεν εμβολιάστηκαν, διατηρώντας μέτρα προστασίας γι' αυτούς».

Η πολιτεία, ίσως με λάθη, επιτέλεσε το καθήκον της. Εσείς της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπηρετήσατε το δικό σας; αναρωτήθηκε, εξαιρώντας το πρώτο κύμα της πανδημίας. «Κάθε φορά που άνοιγαν τα σχολεία, ζητούσατε να κλείσουν και κάθε φορά που έκλειναν, ζητούσατε να ανοίξουν», υποστήριξε. Μίλησε για μπρος- πίσω στο ζήτημα τους τουρισμού και τις διαδηλώσεις για τις οποίες «αναλαμβάνατε την ευθύνη».

Στο θέμα των εμβολίων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στην αρχή είπε ότι δεν υπάρχουν και στη συνέχεια ότι «ξεστοκάρετε», υπονομεύοντας ένα από τα εμβόλια.

«Λέγατε για ένα "μαγικό φάρμακο" το οποίο δεν δίνουμε στους πολίτες». Ένα εξ αυτών, είπε, αφορούσε κτηνιατρικό φάρμακο που ο FDA καλούσε τους πολίτες να μην το πάρουν. 

Ο Π. Πολάκης υπήρξε πρωτεργάτης του αντιεμβολιαστικού κινήματος. Εμβολιάστηκε με το ζόρι, όταν διαπίστωσε ότι δεν θα μπορεί να ασκεί τα καθήκοντά του ως γιατρού. «Πατούσατε σε δύο βάρκες».

O Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι δεν είπε ποτέ ούτε για ένα πράγμα ότι η κυβέρνηση έκανε καλά τη δουλειά της. 

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπάρχουν περιοχές με χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη: Ευρυτανία, Κιλκίς, Πέλλα, Δυτική Αττική, Πιερία, Φλώρινα, Ξάνθη, Δράμα, Φωκίδα. Μίλησε για συσχετισμό των διασωληνώσεων με τα ποσοστά εμβολιασμού.

Στείλαμε κινητά συνεργεία, αλλά τα αποτελέσματα δεν είναι ικανοποιητικά, παραδέχτηκε. Μόλις 206 γιατροί ανταποκρίθηκαν για να κάνουν εμβολιασμούς στα ιατρεία τους.

Τι προτείνετε για να καταφέρουμε να αυξήσουμε τους εμβολιασμούς; ρώτησε. Αναρωτήθηκε αν ήταν καλή ή κακή η επικοινωνιακή καμπάνια. 

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι μπορούμε να πείσουμε 500.000 έως 1 εκατομμύριο πολίτες να εμβολιαστούν, με πρώτη προτεραιότητα τις μεγάλες ηλικίες και δεύτερη, τους νέους.

Τέλος, επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι βλέπει σε κάθε δυσκολία μια ευκαιρία. 

Η δευτερολογία

Το γεγονός ότι το 12% των διασωληνωμένων είναι εμβολιασμένοι, είναι το βασικό επιχείρημα των αντιεμβολιαστών, υποστήριξε στη δευτερολογία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, υποστηρίζοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιστρέφει το επιχείρημα. Ο κίνδυνος εμβολιασμένου να νοσήσει είναι αντίστοιχος με αυτόν της γρίπης. Στη γρίπη δεν κλείναμε, υποστήριξε.

«Είμαστε 19οι-20οί στον εμβολιασμό. Δεν μας ικανοποιεί. Θα επιστρατεύσουμε κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας. Θα το κάνουμε με κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, θα αξιοποιήσουμε τους επιστήμονες, θα πάμε στις τοπικές κοινωνίες να πείσουμε τους πολίτες».

Παράλληλα, ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε ότι αντιλαμβάνεται ότι κάποια εκατομμύρια συμπολίτες μας επιλέγουν να μην εμβολιαστούν. «Δεν έχω τη δυνατότητα να υποχρεώσω όλους να εμβολιαστούν. Κάποιοι θα αναμετρηθούν με τις συνέπειες της επιλογής τους».

Σημείωσε δε ότι η κυβέρνηση δεν τιμωρεί αλλά προστατεύει όσους δεν  εμβολιάστηκαν, μη δίνοντάς τους πρόσβαση σε κλειστούς χώρους διασκέδασης. 

Ο πρωθυπουργός είπε ότι έγινε μεγάλη προσπάθεια στο σύστημα υγείας και πλέον έχουμε πολύ περισσότερες ΜΕΘ. Δεν θα στερήσουμε όμως ένα κρεβάτι νοσηλείας από ένα νέο που θα έχει ένα τροχαίο ή έναν ασθενή non Covid, σημείωσε, επαναλαμβάνοντας ότι το σύστημα υγείας δεν θα γίνει ξανά «μονοθεματικό».

Τα σχολεία και τα πανεπιστήμια άνοιξαν υποδειγματικά είπε, συμπληρώνοντας ότι κανείς δεν είπε στην Ελλάδα τέλος στους περιορισμούς. Ελεγχουμε την εστίαση, δεν είπαμε ποτέ πετάξτε τις μάσκες. Θέλετε πιο αυστηρά μέτρα ή θέλετε μεγαλύτερη απελευθέρωση; ρώτησε. «Εμείς επιλέξαμε τον μέσο δρόμο».

Δεν πρόκειται να επιβάλουμε άλλους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς, ξεκαθάρισε.

Τα μέσα ενημέρωσης

Επιλέξαμε να χρηματοδοτήσουμε όλα τα μέσα στην καμπάνια. Αν κάποια μέσα ξεφεύγουν και προβάλλουν θέσεις αντιεμβολιαστών, το ΕΣΡ επιβάλλει πρόστιμα.

Δεν είχα πρόθεση να μιλήσω για την Εξεταστική. Όταν το αντικείμενο είναι η «χειραγώγηση», δεν φαντάζομαι να διαφωνείτε ότι πρέπει να ξεκινήσουμε από το 2015, δήλωσε (ο Αλέξης Τσίπρας έγνεψε καταφατικά).

Πρότεινε ουδέτερη διατύπωση για την πρόταση, ώστε «να μη φωτογραφίζει ούτε τους μεν ούτε τους δε».

Εχουν γίνει καμιά 300αριά δημοσκοπήσεις από το 2016. Ολες έπεσαν μέσα στην πρόβλεψη των τελευταίων εκλογών, με εξαίρεση μία του Documento, είπε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v