Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Παταγώδης η αποτυχία της κυβέρνησης στην πανδημία

Έχουμε 6,5 εκατ. δόσεις εμβολίων αδιάθετες, 300 θανάτους την εβδομάδα, αρνητική πρωτιά στην Ευρώπη, τόνισε στη Βουλή ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Δώσατε χιλιάδες ευρώ σε “ψεκασμένα” μέσα ενημέρωσης να δίνουν συμβουλές κατά του εμβολιασμού

Τσίπρας: Παταγώδης η αποτυχία της κυβέρνησης στην πανδημία

Με την επισήμανση ότι η χώρα βρίσκεται «σε εξαιρετικά αρνητική καμπή» στην αντιμετώπιση της πανδημίας, με τους αρνητικούς δείκτες να αυξάνονται μετά τον Αύγουστο, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «έριξε λευκή πετσέτα» στο πρόβλημα και ενδιαφέρεται μόνο για την επικοινωνία.

Παρεμβαίνοντας στη συζήτηση που ο ίδιος προκάλεσε με ερώτηση στην “Ώρα του Πρωθυπουργού” (σ.σ. είχε αναβληθεί την Παρασκευή λόγω των πλημμυρών), έδωσε και μία γεύση από τη διερεύνηση της Εξεταστικής Επιτροπής (που θα συσταθεί, μετά από αίτημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και στήριξη όλων των κομμάτων της αντιπολίτευσης) για τη διασπάθιση του δημόσιου χρήματος με αφορμή την πανδημία.

“Βρήκατε την ευκαιρία για να φτιάξετε ένα καθεστώς στην ενημέρωση και στις απευθείας αναθέσεις, για να έχετε τον απόλυτο έλεγχο στην πολιτική ζωή. Ο κ. Κουρτς ήταν μαθητούδι μπροστά σας. Αλλά αυτά θα τα πούμε στην Εξεταστική Επιτροπή αναλυτικά” είπε.

Και πρόσθεσε: Δώσατε πάνω από 41 εκατ. ευρώ για πανδημία-εμβολιασμό. Το τραγικό αποτέλεσμα το βλέπουμε.

  • Χρηματοδοτήσατε τους ψεκασμένους να βγαίνουν σε κανάλια της περιφέρειας να λένε διάφορες ανοησίες, να διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις, κατά του εμβολιασμού.
  • Δώσατε 20.000 στο “Βεργίνα tv” με τον παρουσιαστή του να λέει ότι Σώρρος και Γκέιτς έχουν άλλα σχέδια πίσω από τα εμβόλια.
  • Δώσατε πολλές χιλιάδες ευρώ σε κανάλια που προβάλλουν νομικές συμβουλές κατά τη χρήσης μάσκας και του εμβολιασμού.
  • Δώσατε 16.000 ευρώ σε κανάλι της Θράκης για να λέει ότι σκοτώνουν 15.000 παιδιά για αδρενόχρωμα.
  • Και την ίδια στιγμή, μέσα από τον νέο Προϋπολογισμό, δίνετε 900 εκατ ευρώ λιγότερα στη δημόσια Υγεία”.

Κατά την πρωτομιλία του ο κ.Τσίπρας τόνισε

Ανοίγοντας τη συζήτηση που ο ίδιος προκάλεσε με ερώτηση στην «Ώρα του Πρωθυπουργού» (σ.σ. είχε αναβληθεί την Παρασκευή λόγω των πλημμυρών), ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης τόνισε:

- Είμαστε στη χειρότερη θέση στην Ευρώπη στον δείκτη ημερήσιοι θάνατοι ανά εκατομμύριο πληθυσμού, έχουμε ξεπεράσει χώρες με τα χειρότερα αποτελέσματα. Κάθε εβδομάδα 300 θάνατοι, αλλά η κυβέρνηση συμπεριφέρεται σαν να έχει τελειώσει η πανδημία, έχει σφυρίξει τη λήξη.

- Μετά τον Αύγουστο οι δείκτες στην Ελλάδα παίρνουν την ανηφόρα, ενώ στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι σταθεροποιημένοι.

- Τα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα, με αρνητικό ισοζύγιο σε αποχωρήσεις-προσλήψεις γιατρών, τα σχολεία άνοιξαν πάλι όπως έκλεισαν.

Ολα τα αβγά στο καλάθι του εμβολιασμού, αλλά εγκαταλείπεται και αυτός ο στόχος: η Ελλάδα μακράν η τελευταία από τον Νότο στην εμβολιαστική κάλυψη, εμείς συγκρινόμαστε με χώρες της ανατολικής Ευρώπης.

Πλήρως εμβολιασμένοι είναι κάτω από το 60% του συνολικού πληθυσμού.

Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας έπεισε τους πολίτες της να εμβολιαστούν (88%) -προφανώς έπεισε ο λόγος της. Κάτι φταίει εδώ. Μήπως ήταν λάθος η καμπάνια σας; Το κλίμα δεν ήταν εμβολιαστείτε για να σώσετε τη ζωή σας αλλά για να πάρετε 150 ευρώ ή data.

Από την πρώτη στιγμή κινηθήκατε με όρους επικοινωνίας και πολιτικής σκοπιμότητας. Όταν είδατε ότι χρειάζεται δουλειά και σχέδιο, ρίξατε λευκή πετσέτα. Κι αφού μπουκώσατε με λεφτά τα ΜΜΕ, είπατε δεν θα ασχοληθεί κανείς με αυτό.

Ο κ. Κύρτσος δήλωσε «πεθαίνουν 300 την εβδομάδα και κανείς δεν λέει τίποτα». Ευρωβουλευτής σας είναι, όχι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ.

- Την παραδοχή της αποτυχίας την κάνατε εσείς, ξηλώνοντας σύσσωμη την ηγεσία του υπουργείου Υγείας και του ΕΟΔΥ, μετακινώντας τον επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας. Ομάδα που κερδίζει όμως δεν την αλλάζεις. Κάνατε υπουργό Υγείας τον κ. Πλεύρη, με γνωστές τις απόψεις του παλαιότερα για τον εμβολιασμό. Το κάνατε για να κλείσετε το μάτι στους αντιεμβολιαστές που προέρχονται από τη μήτρα της ακροδεξιάς και να παρακάμψετε τους επιστήμονες.

- Τι απέγινε η επιτροπή Εμπειρογνωμόνων; Τους ρωτάτε, ακολουθείτε τις εισηγήσεις τους; Ποιος παίρνει τις αποφάσεις για τα μέτρα; Ποιος σχεδιάζει και υλοποιεί τη στρατηγική των εμβολιασμών;

Σήμερα έχουμε 6,5 εκατ. δόσεις αδιάθετες, την ώρα που η κυβέρνηση μιλά για πανδημία ανεμβολίαστων και αναπαράγει τη θεωρία της ατομικής ευθύνης: πότε θα μιλήσουμε για τη δική σας ευθύνη;

- Κανένας επιστήμονας στον πλανήτη δεν λέει ότι με το εμβόλιο τελειώσαμε. Το λέτε εσείς, για να πετάξετε από πάνω σας άλλες ευθύνες, κυρίως την ενίσχυση του εθνικού συστήματος υγείας.

Αφήσατε στην τύχη τους τις τοπικές πρωτοβάθμιες δομές Υγείας, ακριβώς επειδή έχετε σχέδιο να τις καταργήσετε. Μειώσατε συνολικά στον Προϋπολογισμό τους πόρους για την Υγεία.

Έχουμε 8.400 παραπάνω θανάτους μέσα στο 2020, πέραν των θυμάτων της Covid, σε σχέση με τον μέσο όρο της προηγούμενης πανδημίας. Υπερδιπλάσιοι στην Ελλάδα (45%), έναντι μόλις 20% στην υπόλοιπη Ευρώπη.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v