Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γ. Παπανδρέου: Ενα βήμα… πιο κοντά στην υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Φέρεται να ζητά υπογραφές από μέλη της Κ.Ε. αντί από τα απλά μέλη. Με την επιστροφή από την Κωνσταντινούπολη την Τετάρτη, αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση.

Γ. Παπανδρέου: Ενα βήμα… πιο κοντά στην υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

H απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ανακοινώσει υποψηφιότητα για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ θεωρείται ειλημμένη, παρότι οι συνεργάτες του επιμένουν στην απάντηση «τίποτα δεν έχει κριθεί».

Ο ίδιος ο πρώην πρωθυπουργός ολοκλήρωσε χθες τις επαφές του με τους υπόλοιπους υποψήφιους και αναχώρησε για την Κωνσταντινούπολη, προσκεκλημένος του τουρκικού ιδρύματος «σκέψης και σχεδιασμού πολιτικής» (Global Relations Forum), απ' όπου θα επιστρέψει το απόγευμα της Τετάρτης.

Μέχρι τότε -κατά τις πληροφορίες- θα έχει ολοκληρωθεί και η συλλογή των υπογραφών που απαιτούνται για να καταθέσει υποψηφιότητα.

Όμως, κατά τις ίδιες πληροφορίες, δεν θα μπει στη διαδικασία να συγκεντρώσει τις μίνιμουμ 5.000 υπογραφές από τα μέλη του κόμματος, αλλά επιλέγει την εναλλακτική που παρέχει στους υποψηφίους το «τελετουργικό»: να συγκεντρώσουν τουλάχιστον 45 υπογραφές από μέλη της Κεντρικής Επιτροπής.

«Αυτή είναι η μόνη δόκιμη οδός για έναν πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργό», λένε υποστηρικτές του, με την επισήμανση ότι οι υπογραφές θα είναι υπερδιπλάσιες (των 45), ώστε να αποδειχθεί ότι υπάρχει απαίτηση του στελεχιακού δυναμικού για την υποψηφιότητά του.

Όπως αναμενόταν, ο κ. Παπανδρέου αξιοποίησε τη χθεσινή επέτειο από την πρώτη εκλογική νίκη του ΠΑΣΟΚ (18 Οκτωβρίου 1981) για να απευθυνθεί συναισθηματικά στους πάλαι ποτέ ψηφοφόρους του Κινήματος.

«18 Οκτώβρη 1981, Ημέρα νίκης του Ελληνικού λαού και της Δημοκρατίας. 18 Οκτώβρη 2021, Αφετηρία νέων αγώνων για να οικοδομήσουμε μια προοδευτική προοπτική, να οδηγήσουμε με σιγουριά τη χώρα σε ένα μέλλον με μεγάλες προκλήσεις, αλλάζοντας οριστικά τη μοίρα του Ελληνικού λαού», ήταν η ανάρτησή του στα social media.

Aνάρτηση που ερμηνεύθηκε ως… μισή ανακοίνωση υποψηφιότητας ή στρώσιμο του εδάφους για την επίσημη απόφαση.

Τα πρώτα «βέλη»

Παρότι δεν έχει απαντηθεί το ερώτημα ποιος από τους άλλους έξι υποψηφίους θα αποσυρθεί από την κούρσα διαδοχής της Φώφης Γεννηματά, εάν ανακοινωθεί επισήμως η υποψηφιότητα Παπανδρέου, οι εκτιμήσεις αφορούν τον Χάρη Καστανίδη, τον Παύλο Χρηστίδη και τον Βασίλη Κεγκέρογλου. Οι Ανδρέας Λοβέρδος και Νίκος Ανδρουλάκης θα επιμείνουν σίγουρα στις δικές τους υποψηφιότητες, ενώ ανοικτό παραμένει το θέμα για τον Παύλο Γερουλάνο.

Ο κ. Λοβέρδος έδειξε χθες «εκνευρισμό» για την τροπή που πήρε η εκλογική αναμέτρηση: «Ο κ. Παπανδρέου, όπως ο κ. Βενιζέλος και ο κ. Σημίτης, πρέπει να βοηθήσουν την κυρία Γεννηματά, εγγυώμενοι όλοι μαζί οι πρώην αρχηγοί την ενότητα του κόμματος και τη σοβαρότητα των διαδικασιών. Άλλος ρόλος κατά τη δική μου γνώμη δεν υπάρχει», δήλωσε, κάνοντας σαφές ότι περιορίζει τον κ. Παπανδρέου στον ρόλο του «πρώην».

«Ως πρώην πρωθυπουργός, ο κ. Παπανδρέου είναι εγγυητής των διαδικασιών και της πορείας του κόμματος, όλα τα άλλα είναι υποθετικά σενάρια», ήρθε η απάντηση από τον κ. Γερουλάνο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v