Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση τρέμει την Εξεταστική για τις «λίστες Πέτσα»

«Ναι» σε διερεύνηση για το κρατικό χρήμα στις εταιρείες δημοσκοπήσεων από το 2015 και μετά, αλλά δεν κάνει πίσω στα κριτήρια χρηματοδότησης των ΜΜΕ με αφορμή την πανδημία. «Επιχειρείται κόλπο με... δύο Εξεταστικές».

ΣΥΡΙΖΑ: Η κυβέρνηση τρέμει την Εξεταστική για τις «λίστες Πέτσα»

Την τακτική «αν δεν μπορείς να αποφύγεις μία εξέλιξη προσπάθησε να την ευτελίσεις» βλέπει η αξιωματική αντιπολίτευση πίσω από την προσπάθεια του κυβερνώντος κόμματος να προκαλέσει κομφούζιο γύρω από την (υπό σύσταση) Εξεταστική Επιτροπή, που έχει διπλό καυτό αντικείμενο: να διερευνήσει τα κριτήρια με τα οποία προωθήθηκε από την κυβέρνηση κρατικό χρήμα στα μέσα ενημέρωσης με αφορμή την πανδημία (41 εκατ. ευρώ με τις «λίστες Πέτσα 1 και 2») και σε εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία κατέθεσε την πρόταση, την οποία δήλωσαν (αμέσως!) ότι θα υπερψηφίσουν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, γεγονός που προκάλεσε εμφανή αμηχανία στο κυβερνών.

Όπως είναι γνωστό, το νέο Σύνταγμα δίνει πλέον τη δυνατότητα σε κόμμα της αντιπολίτευσης να καταθέσει αίτημα για Εξεταστική και να το «περάσει» στην Ολομέλεια ακόμα και με μειοψηφία, αρκεί να συγκεντρώσει τουλάχιστον 120 «ναι». Δυνατότητα που αξιοποίησε η αξιωματική αντιπολίτευση, αιφνιδιάζοντας την κυβέρνηση, καθώς όλα μαζί τα κόμματα (πλην ΝΔ) αριθμούν 142 βουλευτές.

Παρότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες περίπου από την ημέρα της κατάθεσης της πρότασης, η ΝΔ δεν έχει τοποθετηθεί επισήμως για τη δική της στάση. Οι πρώτες «γαλάζιες» διαρροές αφορούσαν διεύρυνση της χρονικής περιόδου διερεύνησης του θέματος, από το 2015 μέχρι σήμερα. Υποστηρίζοντας, μάλιστα, ότι ακόμα και αν ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν το θελήσει, μπορεί να γίνει «συγχώνευση» των διαφορετικών προτάσεων, ώστε τελικά να επικρατήσει αυτό που θέλει η κυβερνητική πλειοψηφία.

Η απάντηση ήρθε από τη γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος Όλγα Γεροβασίλη, στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής: «Το αίτημά μας έχει δύο σκέλη, την κρατική χρηματοδότηση των μέσων ενημέρωσης από τις "λίστες Πέτσα" και των εταιρειών δημοσκοπήσεων. Για το πρώτο σκέλος δεν μπορεί να γίνει επέκταση προς το παρελθόν, διότι οι "λίστες Πέτσα" εμφανίσθηκαν το 2020 με αφορμή την πανδημία. Για το δεύτερο σκέλος, δεν έχουμε πρόβλημα, ας διερευνηθεί η πορεία κρατικού χρήματος προς εταιρείες δημοσκοπήσεων… από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά».

Κατόπιν τούτων, οι πληροφορίες φέρουν το κυβερνών κόμμα να σκέφτεται να καταθέσει δική του πρόταση για Εξεταστική Επιτροπή που να «πιάνει» το θέμα των χρηματοδοτήσεων ΜΜΕ-δημοσκοπικών εταιρειών από το 2015 μέχρι σήμερα.

Δεδομένου ότι διαθέτει την πλειοψηφία, η πρόταση (σ.σ. εάν κατατεθεί) θα περάσει. Σε αυτή την περίπτωση, θα συσταθούν… δύο Εξεταστικές Επιτροπές για το ίδιο θέμα, που θα λειτουργούν παράλληλα με καταιγισμό αριθμών και διαδικαστικών λεπτομερειών.

«Αν αυτό δεν είναι ευτελισμός, τι είναι;» παρατηρούν στην αξιωματική αντιπολίτευση. Προσθέτουν δε, ότι σε μία τέτοια περίπτωση, η κυβέρνηση θα ακυρώσει στην πράξη τη νέα δυνατότητα που δίνει το Σύνταγμα στη μειοψηφία να καταθέτει τέτοιες προτάσεις -και, μάλιστα, μετά από πρωτοβουλία της ΝΔ.

«Αν είναι να ψηφίζεται σύσταση Εξεταστικής από την εκάστοτε μειοψηφία και μετά να φέρνει η εκάστοτε πλειοψηφία άλλη Εξεταστική για το ίδιο θέμα, τότε ποιος ο λόγος να υπάρχει αυτή η δυνατότητα;» το ερώτημα.

Σημειώνεται ότι από το ΚΙΝΑΛ διαδίδεται ότι θα ψηφίσουν και τις δύο προτάσεις, ωστόσο κανείς δεν είναι σε θέση να ξεκαθαρίσει το ζήτημα, λόγω του αναβρασμού που υπάρχει (και) στους βουλευτές του για τη διαδοχή της Φώφης Γεννηματά.

Το… νεύμα

Μόλις χθες, στη διάρκεια της «Ώρας του Πρωθυπουργού» (για την πορεία της πανδημίας), ο Κυριάκος Μητσοτάκης, απευθυνόμενος στον Αλέξη Τσίπρα, πρότεινε (για πρώτη φορά δημοσίως) τη χρονική διεύρυνση της διερεύνησης (2015-2021). Πρόσθεσε μάλιστα ότι από το νεύμα του κ. Τσίπρα κατάλαβε ότι υπάρχει συμφωνία. Αρμόδιες πηγές της αξιωματικής αντιπολίτευσης ωστόσο διευκρινίζουν κοφτά: η διερεύνηση για τις «λίστες Πέτσα 1 και 2» μένει ως έχει στην πρότασή μας, αλλά δεχόμαστε να επεκταθεί μέχρι το 2015 το θέμα με τις εταιρείες δημοσκοπήσεων.

Πλην άλλου απροόπτου, η απόφαση θα ληφθεί την Πέμπτη, στην τακτική Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v