Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: Η κυβέρνηση δύο λέξεις φοβάται, «λίστα Πέτσα»

Δεν θέλει έρευνα για τα 41 εκατ. ευρώ στα ΜΜΕ με αφορμή την πανδημία και πετάει τη μπάλα στις δημοσκοπήσεις. Άκομψο και άκαιρο να μιλήσουμε εν μέσω διεργασιών στο ΚΙΝΑΛ, προοπτική μας είναι προοδευτική κυβέρνηση. Απάντηση του κυβερνητικού εκπροσώπου.

Τσίπρας: Η κυβέρνηση δύο λέξεις φοβάται, «λίστα Πέτσα»

Η κυβέρνηση δεν έχει συνειδητοποιήσει τι έρχεται ούτε πώς ζει η πλειοψηφία των πολιτών, που ένα στα τρία νοικοκυριά δεν βγάζουν το μήνα, γι΄αυτό αρνείται να πάρει πραγματικά μέτρα για την ακρίβεια.

Αυτή την απάντηση έδωσε ο Αλέξης Τσίπρας στη διάρκεια τηλεοπτικής συνέντευξης (στον Άλφα), εστιάζοντας στην έκρηξη της τιμής στο ρεύμα και στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Ως εκ τούτου, επέμεινε στην πρόταση που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ για μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στα καύσιμα και στην αύξηση του κατώτατου μισθού, επικαλούμενος τα αντίστοιχα μέτρα που έχουν λάβει άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

“Η μείωση του ΕΦΚ θα ήταν πραγματική ανάσα διότι το πετρέλαιο θέρμανσης ακρίβυνε 40% άρα θα είχαμε μείωση 30%. Η κυβέρνηση το αρνείται λέγοντας ότι θα έχουμε έλλειμμα. Αλήθεια; Τώρα το θυμήθηκε το έλλειμμα; Όταν μειώνει τα κέρδη επιχειρήσεων και κλείνει εξοπλιστική συμφωνία 7 δισ. Ευρώ δεν θυμάται το έλλειμμα;”, τόνισε.

Σε ερώτηση για την Εξεταστική Επιτροπή που ζητάει το κόμμα του, απέδωσε τις παγίδες που προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση προκειμένου να αλλάξει η πρόταση και, άρα, το αντικείμενο διερεύνησης στον φόβο της.

“Η κυβέρνηση δύο λέξεις φοβάται, τις λέξεις ‘λίστα Πέτσα’. Γι΄αυτό στρέφει τη συζήτηση στις δημοσκοπήσεις, μόνο που εμείς δεν ζητάμε γενικώς και αορίστως έλεγχο του κρατικού χρήματος που πάει στις εταιρείες δημοσκοπήσεων: ζητάμε να διερευνηθεί η χρηματοδότηση μίας συγκεκριμένης εταιρείας, της Opinion Poll, την οποία έχει καταγγείλλει και η Φώφη Γεννηματά για παιχνίδια”, είπε.

Και πρόσθεσε: “ο Αυστριακός καγκελάριος κ. Κουρτς αναγκάσθηκε να παραιτηθεί μετά από καταγγελίες ότι διοχέτευσε ένα εκατ. ευρώ σε εταιρείες δημοσκόπησης και μέσα ενημέρωσης, εδώ που μέσω της λίστας Πέτσα δόθηκαν 41 εκατ. ευρώ σε μέσα ενημέρωσης δεν πρέπει να γίνει έρευνα; Με ποια κριτήρια δόθηκαν;”.

Ερωτηθείς για το τι θα κάνει μία δική του κυβέρνηση για την ελληνογαλλική συμφωνία, ο κ.Τσίπρας απάντησε:

  1. Πρώτον, θα διεκδικήσω από την Γαλλία να δηλώσει επισήμως ότι θα στηρίξει την Ελλάδα εάν απειληθεί η ΑΟΖ της από την Τουρκία, δεδομένου ότι προ ημερών το γαλλικό ΥΠΕΞ τοποθετήθηκε δημοσίως για το αντίθετο.
  2. Δεύτερον, θα διαπραγματευτώ αναπροσαρμογή στο πρόγραμμα για τις φρεγάτες διότι με αυτό που υπέγραψε ο κ.Μητσοτάκης δεν θα κατασκευαστεί τίποτα στην Ελλάδα, στα ελληνικά ναυπηγεία.
  3. Τρίτον, θα ξεκαθαρίσω ότι δεν έχουν καμία δουλειά Έλληνες στρατιώτες στο Σαχέλ της Αφρικής.

Για το χρόνο των εκλογών, επανέλαβε την θέση ότι “ένας πρωθυπουργός κάνει πρόωρες εκλογές είτε όταν είναι βέβαιος ότι θα τις κερδίσει είτε όταν θέλει να προλάβει την κατάρρευση. Ο κ.Μητσοτάκης μπαίνει στη δεύτερη φάση”.

Όπως αναμενόταν δε, απέφυγε να πάρει θέση για τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ, αν και “φωτογράφισε” την επιθυμία του να εκλεγεί υποψήφιος από τον λεγόμενο “κεντροαριστερό” χώρο του κόμματος.

"Τούτη την ώρα που οι διεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη θα ήταν άκαιρο και άκομψο να πάρω θέση. Θεωρώ χρήσιμο όμως να υπάρχει προοπτική προοδευτικής κυβέρνησης στη χώρα”, είπε.

Οικονόμου: Προσπαθούσε να βρει κάτι να πει, δεν τα κατάφερε

«Στη σημερινή τηλεοπτική συνέντευξη του κ. Τσίπρα ένα πράγμα ξεχώρισε, περισσότερο ακόμα και από την πρωτοφανή απουσία πρακτικών πολιτικών προτάσεων, η αδυναμία του να εκφέρει λόγο συγκροτημένο, με βάθος και τεκμηρίωση» τονίζει σε δήλωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου σχολιάζοντας τη συνέντευξη του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Alpha.

Επισημαίνει ότι «στο ζήτημα της πανδημίας ο κ. Τσίπρας, αφού υπέθαλψε για μήνες την συμπαράταξη στενών του συνεργατών με τον πυρήνα των αντιεμβολιαστών, συνέχισε την τακτική του να μηδενίζει και να απορρίπτει χωρίς να προτείνει το παραμικρό».

«Στα εθνικά μας θέματα θέλει μια Ελλάδα μικρή, φοβισμένη και περιθωριοποιημένη, εκτός δικτύου διεθνών συμμαχιών. Όσον αφορά στις δημοσκοπήσεις, σε μια οβιδιακή μεταμόρφωση και μετά όλο αυτό το θόρυβο που προκάλεσε με την πρόταση εξεταστικής επιτροπής, μάθαμε απόψε ότι δεν υιοθετεί τις απόψεις των στελεχών του κόμματός του για την υποτιθέμενη αναξιοπιστία τους» προσθέτει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος καταλήγει αναφέροντας ότι «ο κ. Τσίπρας μιλούσε πολλή ώρα, προσπαθώντας απεγνωσμένα να βρει κάτι να πει. Δεν τα κατάφερε».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v