Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κούρσα για έξι με κεντρικό δίλημμα: «Κυβερνητική συμμαχία με ποιον;»

Η ρουκέτα Λοβέρδου στην «προοδευτική διακυβέρνηση» Παπανδρέου. Η «αντιδεξιά» στοίχιση και οι συμμαχίες για τον 2ο γύρο. Καμία απώλεια… στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ.

Κούρσα για έξι με κεντρικό δίλημμα: «Κυβερνητική συμμαχία με ποιον;»

Η σπουδή του Ανδρέα Λοβέρδου να συσπειρώσει υπέρ του το «αντιΣΥΡΙΖΑ» ακροατήριο του ΚΙΝΑΛ, υψώνοντας τείχος απέναντι στον Γιώργο Παπανδρέου, δίνει το πολιτικό διακύβευμα στη μάχη των υποψηφίων που, όπως όλοι προβλέπουν, θα είναι ιδιαίτερα σκληρή.

«Η δική μου υποψηφιότητα θα καταστρέψει κάθε σενάριο που μπροστά μου λανσάρεται ως δήθεν προοδευτική διακυβέρνηση ΚΙΝΑΛ-ΣΥΡΙΖΑ, ίσως και Βαρουφάκη», δήλωσε ο κ. Λοβέρδος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα «ύποπτη» τη σχετική συζήτηση.

(Με χιούμορ πάντως του απάντησε αμέσως ο Γιάνης Βαρουφάκης: «Επειδή ‘όσο ήσουν εσύ’ περάσανε κάτι μνημόνια και κάτι διαπομπεύσεις οροθετικών, μην ανησυχείς αδίκως, δεν υπάρχει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Το ΜέΡΑ25 μιλάει αποκλειστικά για προοδευτικό μέτωπο»).

Μόλις προχθές, κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, ο κ. Παπανδρέου μίλησε για «προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου», δείχνοντας να συμπλέει (σε θεωρητικό επίπεδο, τουλάχιστον) με τον στόχο για «προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας», που έχει θέσει εδώ και λίγους μήνες ο Αλέξης Τσίπρας.

«Ο Λοβέρδος είπε τι δεν θέλει για τη διακυβέρνηση της χώρας, αλλά δεν είπε τι θέλει», είναι το σχόλιο συνεργατών των συνυποψηφίων του, καθώς η δική τους πλευρά τον έχει κατατάξει στους «δυνάμει συμμάχους του κ. Μητσοτάκη». Εκτιμούν, δηλαδή, ότι εάν κερδίσει την προεδρία του ΚΙΝΑΛ, θα κινηθεί στη γραμμή της «κριτικής στήριξης» της κυβέρνησης προεκλογικά και του «εταίρου της μετεκλογικά».

Αυτό το τελευταίο το αποδίδουν στα περιθώρια που δίνει και η απλή αναλογική (για την πρώτη αναμέτρηση) και ο νέος εκλογικός νόμος (που ψηφίσθηκε το 2019), υπό την προϋπόθεση -και στις δύο περιπτώσεις- ότι η ΝΔ θα βγει πρώτη με μεγάλο ποσοστό και το ΚΙΝΑΛ θα εκπροσωπηθεί με άνεση στη νέα Βουλή.

Να σημειωθεί ότι ο κ. Παπανδρέου κατέθεσε χθες το απόγευμα επισήμως την υποψηφιότητά του και τις 84 υποστηρικτικές υπογραφές μελών της Κεντρικής Επιτροπής, λέγοντας ότι έχουν συλλεγεί ηλεκτρονικά και 20.000 υπογραφές μελών, οι οποίες θα παραδοθούν τις επόμενες ημέρες.

Οι διακριτοί ρόλοι και ο 2ος γύρος

Απέναντι στα παραπάνω, οι υπόλοιποι υποψήφιοι αναζητούν «περπατησιά», ώστε να μη γίνει... από τα αποδυτήρια «ντέρμπι Παπανδρέου - Λοβέρδου» η διαδικασία και μείνουν οι ίδιοι θεατές. Το βέβαιο είναι ότι τοποθετούνται απέναντι από φιλο-ΝΔ διαθέσεις και σχεδιασμούς, αφήνοντας ωστόσο να φανεί ότι δεν θεωρούν δεδομένη και άνευ όρων τη συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, «εάν χρειαστεί μετεκλογικά».

Δεδομένου ότι άπαντες διαβεβαιώνουν πως θα φτάσουν μέχρι την κάλπη (5 Δεκεμβρίου είναι ο πρώτος γύρος), έχει μεγάλη σημασία σε ποια πολιτική γραμμή πλεύσης θα κινηθούν μέχρι τέλους και, άρα, ποιον «μονομάχο» θα στηρίξουν στον δεύτερο γύρο (12 Δεκεμβρίου) όσοι μείνουν εκτός κούρσας.

Ο Χάρης Καστανίδης, για παράδειγμα, μίλησε χθες για την ανάγκη «επιστροφής της δημοκρατικής παράταξης ως πρωταγωνίστριας στην πολιτική ζωή», υπενθυμίζοντας ταυτόχρονα (με κάθε ευκαιρία) την πολεμική που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση Παπανδρέου για την είσοδο στο πρώτο μνημόνιο «που άνοιξε στο ΔΝΤ την πόρτα για την Ευρώπη». Συνόδευσε, δε, την υποψηφιότητά του με 8.393 υπογραφές μελών.

Από την πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη διαφαίνεται η προσπάθεια να μην παίξει με όρους πολιτικών συμμαχιών, αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, αλλά να εστιάσει στο πώς το ΚΙΝΑΛ θα γίνει το ΠΑΣΟΚ των μεγάλων ποσοστών και νικών. Προχώρησε μάλιστα σε επίδειξη εσωκομματικής δύναμης, καταθέτοντας 20.000 υπογραφές μελών.

Ο Παύλος Γερουλάνος (με 6.245 υπογραφές μελών) κινείται σε ανάλογη γραμμή («η προοδευτική παράταξη να γίνεται ξανά δύναμη ελπίδας»). Ο Παύλος Χρηστίδης (με 7.000 υπογραφές μελών) ποντάρει ιδιαίτερα στο νεαρό της ηλικίας του (30 ετών) και, ως στενός συνεργάτης της Φώφης Γεννηματά, δεν αναμένεται να αναπτύξει «φιλοδεξιές» βλέψεις.

Ο κ. Λοβέρδος κατέθεσε 6.200 υπογραφές μελών, ενώ ο Βασίλης Κεγκέρογλου απέσυρε, όπως αναμενόταν, την υποψηφιότητά του, επικαλούμενος τα νέα δεδομένα που προέκυψαν στην κούρσα διαδοχής, δηλαδή την υποψηφιότητα Παπανδρέου.

Καμία απώλεια στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Παρά τις πιέσεις, η Κουμουνδούρου αποφεύγει κάθε σχόλιο που θα μπορούσε να εκληφθεί ως παρέμβαση στις εσωκομματικές εκλογές στο ΚΙΝΑΛ. Το στοιχείο που έχει ενδιαφέρον είναι ότι κανένα από τα πρώην στελέχη του ΠΑΣΟΚ που εντάχθηκαν (με πρωταγωνιστικό ρόλο, κάποιοι) στο σχήμα ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν έδειξε τάσεις… επιστροφής στα πάτρια, λόγω υποψηφιότητας Παπανδρέου.

Από τη Ρεγγίνα Βάρτζελη, την πρώην στενή συνεργάτη του κ. Παπανδρέου μέχρι και το διάστημα που ήταν πρωθυπουργός, μέχρι και την πιο πρόσφατη προσχώρηση, τον Συμεών Κεδίκογλου, όλοι παρακολουθούν με ενδιαφέρον μεν τις εξελίξεις στο ΚΙΝΑΛ «αλλά ως εκεί». Και θα το αποδείξουν, λένε, στην τρίμηνη εξόρμηση ανά την επικράτεια που ξεκινά ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενόψει του συνεδρίου του, που θα γίνει στα τέλη Φεβρουαρίου.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v