Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσίπρας: «Ναι, μπορούμε» να πάμε σε προοδευτική κυβέρνηση την επομένη των εκλογών

Ξεκάθαρες κουβέντες και λύσεις για να φύγει το φαύλο και αυταρχικό καθεστώς που κυβερνά τη χώρα. «Ο κ.Μητσοτάκης αποδείχθηκε ένας φτηνός Βαλκάνιος Κουρτς και το Πρωθυπουργικό Γραφείο έγινε Ανώνυμη Εταιρεία».

Τσίπρας: «Ναι, μπορούμε» να πάμε σε προοδευτική κυβέρνηση την επομένη των εκλογών

“Ναι, μπορούμε. Να νικήσουμε κατά κράτος το κράτος του κ.Μητσοτάκη όποτε γίνουν εκλογές. Να γίνουμε όχι απλώς πρώτη δύναμη αλλά πρώτη και ισχυρή ώστε καθορίσουμε τις πολιτικές εξελίξεις”.

Με αυτά τα λόγια ο Αλέξης Τσίπρας απευθύνθηκε στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος του παρουσιάζοντας το περίγραμμα των εξελίξεων και δίνοντας το στίγμα του κεντρικού αντικειμένου που θα έχει το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, το οποίο θα γίνει 24-27 Φεβρουαρίου.

Χωρίς να αναφερθεί ευθέως στις εσωκομματικές διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ, ο κ.Τσίπρας στάθηκε στον στόχο για συγκρότηση προοδευτικής κυβέρνησης συνεργασίας, εκφράζοντας τη βεβαιότητα ότι την επομένη των εκλογών, “όποτε γίνουν”, η χώρα θα έχει προοδευτική διακυβέρνηση.

“Με την απλή αναλογικη ο κ. Mητσοτακης βλέπει ότι σιγά σιγά απομονώνεται διότι μπορεί να βρει συμμάχους μόνο από τα ακροδεξιά του και γι΄αυτό ξεκίνησε τα παιχνίδια”, είπε.

Και πρόσθεσε: “Εμείς δεν κάνουμε παιχνίδια. Λέμε ότι δεν θα είναι άγονες οι επόμενες εκλογές (σ.σ. με απλή αναλογική), ότι η κάλπη θα δώσει νέα προοδευτική κυβέρνηση από την επομένη το πρωί. Ξεκάθαρες κουβέντες, ξεκάθαρες λύσεις”.

Και, όπως επισήμανε, όχι σε τυχαίο περιβάλλον, αφού “οι ιδέες της Αριστεράς ξανάρχονται στο προσκήνιο. Το κοινωνικό κράτος, η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι πράσινες πολιτικές, δεν είναι πια ρομαντικές ιστορίες αλλά ανάγκη που εκτοπίζει της νεοφιλελεύθερες δοξασίες”.

Προς επίρρωση, αναφέρθηκε σε “χειροπιαστές πολιτικές” που ήδη επιλέγονται και εφαρμόζονται: “Το είδαμε στην Γερμανία με την ήττα του συντηρητικού κυβερνώντος κόμματος, στις ΗΠΑ με τη νίκη των Δημοκρατικών και την ενίσχυση της επιρροής της ριζοσπαστικής τους πτέρυγας (ήδη αυξήθηκε το κατώτατο ημερομίσθιο και η φορολογία των μεγάλων επιχειρήσεων), στην Ισπανία (με το 35ωρο, την αύξηση του κατώτατου μισθού, την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους), στην Πορτογαλία (με την αύξηση του κατώτατου μισθού, τη θωράκιση της δημόσιας υγείας, την παιδεία, τη στέγαση, τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων”.

Τρέμει την εγχώρια και διεθνή έρευνα

Το στοίχημα, ως εκ τούτου, είναι όλα αυτά να γίνουν “εικόνες από το δικό μας μέλλον”, αλλά, όπως τόνισε, βασική προϋπόθεση είναι να κερδηθεί η πρώτη μάχη που είναι η ενεργοποίηση κοινωνίας.

“Ενεργοποίηση απέναντι στις πολιτικές και πρακτικές του αυταρχικού και φαύλου καθεστώτος που κυβερνά σήμερα τον τόπο και:

- Έχει πετάξει λευκή πετσέτα στην πανδημία.

- Αφήνει τη μέγγενη της ακρίβειας να πνίγει τη μεσαία τάξη και τα χαμηλά εισοδήματα, ξεπουλώντας, μάλιστα, τη ΔΕΗ την κρισιμότερη ώρα.

- Βάζει στο σημάδι τον κόσμο της εργασίας (καταργώντας το 8ωρο, επιβάλλοντας απλήρωτα 10ωρα και ιδιωτική επικουρική ασφάλιση, καταργώντας ουσιαστικά την Επιθεώρηση Εργασίας.

- Εξαπατά τη μεσαία τάξη που είχε κάνει σημαία πριν από τις εκλογές.

- Διαλύει την Παιδεία, πετάει 40.000 μαθητές εκτός πανεπιστημίων, στοιβάζει μαθητές στις αίθουσες εν μέσω πανδημίας, κάνει τιμωρητική αξιολόγηση, υποβαθμίζει πανεπιστημιακές σχολές.

- Μετατρέπει το κράτος σε μαγαζί, και το Πρωθυπουργικό Γραφείο σε Ανώνυμη Εταιρεία, με ψέμα, διαστρέβλωση θέσεων και μονοφωνική προπαγάνδα, βοηθούντων των χορηγών της.

Ιδιαίτερα σκληρός εμφανίστηκε απέναντι στον πρωθυπουργό: “Ο κ.Μητσοτάκης πλασαρίστηκε ως γόνος αλλά αποδείχθηκε ένας φτηνός Βαλκάνιος Κουρτς, που τρέμει στην ιδέα Εξεταστικής Επιτροπής για τις ‘λίστες Πέτσα’ και τα 40 εκ που δόθηκαν σε μέσα ενημέρωσης για να φιλοτεχνηθεί η εικόνα του Μωϋσή.
Όπως τρέμει και τη διεθνή έρευνα για τα Pandora papers δίνοντας γραμμή στους ευρωβουλευτές του να την καταψηφίσουν (σ.σ. στο Ευρωκοινοβούλιο, παρά την υπερψήφιση που αποφάσισε το ΕΛΚ στο οποίο ανήκει η ΝΔ).

Αυτό το φαύλο καθεστώς δεν αξίζει στον τόπο μας, στις δημοκρατικές παραδόσεις τους λαού μας. Μπορεί και πρέπει να ηττηθεί”.

Όχι συνέδριο μηχανισμών

Στο παραπάνω πλαίσιο ενέταξε, συνεπώς, το συνέδριο του Φεβρουαρίου και την πορεία προς αυτό, διότι, όπως είπε, “μετά τις αναβολές στην διεξαγωγή του λόγω της πανδημίας, έρχεται σε μία κρίσιμη συγκυρία και αποκτά ιδιαίτερη σημασία”.

Το μείζον, κατά τον κ.Τσίπρα, είναι να μην εξελιχθεί το συνέδριο ούτε σε αρένα μηχανισμών ούτε σε ομάδα χειροκροτητών, αλλά να αποδειχτεί αφετηρία του αγώνα και κινητήρια δύναμη δράσης.

Γι΄αυτό τον λόγο έδωσε έμφαση στην εξωστρεφή καμπάνια με τρίμηνη εξόρμηση ανά τη χώρα, ώστε όλα τα παραπάνω να γίνουν υπόθεση της κοινωνίας “και όχι μόνο των μελών μας”.

“Έχουμε αστείρευτες δυνάμεις, ναι μπορούμε να χαράξουμε τον οδικό χάρτη για κυβέρνηση Δημοκρατίας και Προόδου”, κατέληξε.

Οικονόμου: Λάσπη και ύβρεις από τον Αλέξη Τσίπρα

«Όλοι γνωρίζουν ότι ο κ. Τσίπρας υπήρξε ένας κακός πρωθυπουργός μιας καταστροφικής διακυβέρνησης, γεμάτης ψέματα και αυταπάτες. Σήμερα προσπαθεί να καλύψει το κενό πολιτικής με «λάσπη» και ύβρεις. Στην πορεία αυτή θα είναι μόνος του. Δική μας έγνοια είναι η Ελλάδα που αλλάζει, χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω», σχολιάζει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, μετά την επίθεση που εξαπέλυσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μιλώντας στην κεντρική επιτροπή του κόμματος. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v