Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα αδύνατα σημεία των δημοσκοπήσεων εστιάζει η κυβέρνηση

Νέοι, ακρίβεια και εργασιακά το τρίπτυχο της «κακής βαθμολογίας» από τους πολίτες. Ικανοποίηση για άμυνα και διπλωματία, ψηφιακό κράτος, επενδύσεις και μεταναστευτικό. Ποια η στρατηγική του Μεγάρου Μαξίμου.

Στα αδύνατα σημεία των δημοσκοπήσεων εστιάζει η κυβέρνηση

Τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων και δη τα ποιοτικά στοιχεία τους βρίσκονται διαρκώς στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον μελετά ενδελεχώς τόσο τις δημοσιοποιημένες όσο και τις μυστικές έρευνες από τις οποίες προκύπτουν χρήσιμα συμπεράσματα και διαμορφώνεται αντίστοιχα η στρατηγική που θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα.

Αυτό που λένε συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι ότι οι ζημιές που προκλήθηκαν στην εικόνα της κυβέρνησης από τις πυρκαγιές του Αυγούστου και όσα συνέβησαν με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό έχουν μετριαστεί. Αντίθετα, προβληματική χαρακτηρίζουν πλέον την εικόνα του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος -κατά τους ίδιους- «είχε πρόσκαιρα οφέλη μετά τη ΔΕΘ, τα οποία γρήγορα… ξεφούσκωσαν, ειδικά μετά την καταψήφιση της συμφωνίας με τη Γαλλία».

Σύμφωνα με την εικόνα που έχουν στο επιτελείο του Πρωθυπουργού, καλός είναι ο βαθμός που παίρνει η Κυβέρνηση από τους πολίτες στην άμυνα και τη διπλωματία, στο ψηφιακό κράτος, τις επενδύσεις και το μεταναστευτικό. Αντίθετα, όπως αναγνωρίζουν, απαιτείται  μεγαλύτερη προσπάθεια στους νέους, τα εργασιακά και το κοινωνικό πρόσωπο, με αιχμή του δόρατος το πρόβλημα στα νοικοκυριά εξαιτίας των ανατιμήσεων σε προϊόντα και υπηρεσίες.

Σε αυτά τα πεδία θέλει να δώσει έμφαση το Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να αντιστραφεί το κλίμα και να βελτιωθούν ακόμα περισσότερο οι γενικές επιδόσεις και η αποδοχή της Κυβέρνησης.

Για τη νέα γενιά, το πρόβλημα, τονίζουν πηγές της Κυβέρνησης, δεν έχει να κάνει συγκεκριμένα με τη Νέα Δημοκρατία, αλλά ευρύτερα με το πολιτικό σύστημα και μάλιστα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Φέρουν, ως παράδειγμα, τις πρόσφατες γερμανικές εκλογές στα οποίες τόσο οι σοσιαλδημοκράτες όσο και οι χριστιανοδημοκράτες είχαν επίσης σοβαρά προβλήματα στην προσέγγιση των νέων ψηφοφόρων. Ανεργία και χαμηλοί μισθοί για τη συντριπτική πλειοψηφία όσων έχουν εργασία είναι τα μείζονα ζητήματα στα οποία επικεντρώνεται η κυβερνητική πολιτική. Τις επόμενες μέρες είναι προγραμματισμένο να παρουσιαστεί ο σχεδιασμός για τη στήριξη των νέων που προανήγγειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ και αμέσως μετά αυτός θα πραγματοποιήσει περιοδείες σε διάφορες περιοχές της χώρας. Σκοπός του, να συζητήσει με νέους ώστε να ενσωματώσει κάποιες από τις προτάσεις και τις ιδέες τους στο τελικό σχέδιο που θα καταρτιστεί μέχρι την άνοιξη.

«Οι νέοι μας μεγάλωσαν βιώνοντας μόνο κρίσεις. Από την οικονομική κατάρρευση, το φλερτ με τη χρεοκοπία μέχρι την πανδημία και την κλιματική κρίση, που αφορά πρώτα και πάνω από όλα τη νέα γενιά» ανέφερε ο πρωθυπουργός στη Θεσσαλονίκη και ανακοίνωσε το εθνικό σχέδιο δράσης για τη νεολαία (ενίσχυση νέων εργαζόμενων για έξι μήνες, αύξηση των επιδοτούμενων νέων θέσεων εργασίας, επέκταση του στεγαστικού επιδόματος, μηδενισμό για τους νέους των τελών κινητής τηλεφωνίας κ.α.).

«Δείγματα γραφής»

Όσον αφορά τα εργασιακά, όπως λένε στην Κυβέρνηση, «προεκλογικά είχε δημιουργηθεί και μια εικόνα -ψευδής όπως αποδείχθηκε- ότι με την εκλογή της Νέας Δημοκρατίας έρχεται λαίλαπα για κοινωνία και εργαζόμενους. Η εικόνα αυτή δεν επιβεβαιώθηκε, αλλά αντίθετα υπήρξαν σαφή δείγματα γραφής», σημειώνουν, αναφέροντας χαρακτηριστικά τα 40 περίπου δις ευρώ που δόθηκαν για τη στήριξη πολιτών και επιχειρήσεων στην πανδημία. Η πρόοδος, όπως τη χαρακτηρίζουν, στο πεδίο αυτό «επιβεβαιώνεται και από τα τελευταία στοιχεία για την ανεργία, η οποία τον Αύγουστο μειώθηκε στο 13,9%». Στοιχεία που θα επιχειρήσουν στην Κυβέρνηση να επικοινωνήσουν περισσότερο για να βελτιωθεί η εικόνα της στα μάτια των πολιτών.

Πολύ σοβαρό δείχνει, ταυτόχρονα, το πρόβλημα με την ακρίβεια. Στη Σύνοδο Κορυφής την Πέμπτη και την Παρασκευή όλοι οι εταίροι αναγνώρισαν τη σοβαρότητα του θέματος, ωστόσο για μία ακόμη φορά δεν υπήρξε μεγάλη ομοψυχία ανάμεσα στους 27. Οι καταναλωτές έχουν αρχίσει να διαπιστώνουν στην πράξη τις ανατιμήσεις στην ενέργεια και στα βασικά προϊόντα. Για την ενέργεια, το μισό δις ευρώ που θα δοθεί βάσει του κυβερνητικού σχεδιασμού ίσως χρειαστεί νέα αναθεώρηση, με βάση και τα δημοσιονομικά της χώρας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, υπογράμμισε την αναγκαιότητα οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης «να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, προκειμένου να μην μεταφερθούν η ενεργειακή κρίση και οι ανατιμήσεις στα νοικοκυριά, κάτι όμως που -προς ώρας- δεν δείχνει να οδηγεί την Ε.Ε. σε άμεσες, αποτελεσματικές αποφάσεις.

Για την ακρίβεια στα προϊόντα, πέραν των ελέγχων στην αγορά, ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, εκτίμησε ότι θα «αρχίσει πτωτική πορεία στις τιμές των προϊόντων από τα Χριστούγεννα και μετά» υποστηρίζοντας ότι ήδη έχει αρχίσει μια πτώση σε ορισμένες πρώτες ύλες σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «η Ελλάδα κατόρθωσε να έχει το μήνα Σεπτέμβριο τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό σε ολόκληρη την Ευρώπη. Ήμασταν 1,9 % όταν η Γερμανία και η Ισπανία είχαν 4%. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι θα υπάρχουν αυξήσεις όταν υπάρχουν σε όλο τον κόσμο», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v