Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Πάγωσαν» όλα και όλοι στο ΚΙΝΑΛ, ερωτήματα για την προεδρική διαδοχή

«Καμία συζήτηση πριν από την κηδεία της Φώφης Γεννηματά», διαμηνύουν οι υποψήφιοι. Οι πρώτες σκέψεις στελεχών για τυχόν μετάθεση των εκλογών στο νέο έτος. Πώς θα εκπροσωπείται το κόμμα στη Βουλή.

«Πάγωσαν» όλα και όλοι στο ΚΙΝΑΛ, ερωτήματα για την προεδρική διαδοχή

Οι διαδικασίες στο ΚΙΝΑΛ για την εκλογή ηγεσίας «πάγωσαν» μέχρι νεωτέρας. Όπως «πάγωσαν» υποψήφιοι, στελέχη, φίλοι αλλά και αντίπαλοι, στο άκουσμα του θανάτου της Φώφης Γεννηματά, μόλις δύο εβδομάδες μετά την εισαγωγή της στο νοσοκομείο και τη γνωστοποίηση της υποτροπής της νόσου από την οποία έπασχε, δηλαδή του καρκίνου.

Όλοι ήξεραν πόσο δύσκολη θα ήταν η μάχη που θα έδινε για τη ζωή της από εκείνη την ημέρα της εισαγωγής στον «Ευαγγελισμό», 12 Οκτωβρίου, αλλά κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το τέλος θα ερχόταν πριν καν βγει ο μήνας.

Οι στενοί συνεργάτες της άρχισαν να ενημερώνονται για το επερχόμενο τέλος από το βράδυ της Κυριακής, αλλά και πάλι, δεν πέρασαν παρά λίγα λεπτά από τη διαρροή περί επιδείνωσης, μέχρι την επίσημη ανακοίνωση του θανάτου.

Μετά το πρώτο σοκ και το μούδιασμα, άρχισαν κάποιες δειλές (και ανεπίσημες, φυσικά) συζητήσεις για το τι θα γίνει τώρα στο ΚΙΝΑΛ. Μέχρι χθες το πρωί, οι έξι υποψήφιοι για την προεδρία έδιναν την προεκλογική μάχη με την πρόεδρο εν ζωή. Πλέον, το κόμμα είναι «ορφανό» και τα πάντα έχουν αλλάξει.

Όλοι ξεκαθαρίζουν ότι δεν θα γίνει καμία συζήτηση για τα των εκλογών πριν από την κηδεία της Φώφης Γεννηματά, αύριο, αλλά και κανείς δεν θα πάρει την πρωτοβουλία αμέσως μετά. Ο προβληματισμός όμως υπάρχει και εκδηλώνεται από τα στελέχη, είτε ανήκουν στα επιτελεία των υποψηφίων είτε όχι.

Οι πρώτες δειλές σκέψεις που διατυπώθηκαν χθες το βράδυ αφορούν στην ακύρωση των εσωκομματικών εκλογών στις 5 Δεκεμβρίου και στη μετάθεσή τους «με το νέο έτος». Το επιχείρημα: «Προεκλογική μάχη χωρίς υψηλούς τόνους, κριτική και προσωπικές αναφορές δεν γίνεται. Πώς θα τρέξουν όλα αυτά με νωπό τον θάνατο της προέδρου μας; Και πώς θα στηθούν κάλπες πάνω στο μνημόσυνό της;».

Η σκέψη, εν προκειμένω, είναι να εκλεγεί άμεσα πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ώστε να υπάρχει επίσημη κοινοβουλευτική εκπροσώπηση και στο κόμμα να ασκεί καθήκοντα ο γραμματέας του (ο Μανώλης Χριστοδουλάκης) μέχρι να εκλεγεί νέος πρόεδρος.

Ο αντίλογος είναι ότι μία τέτοια διαδικασία θα οδηγήσει σε παραλυσία. «Να πάμε κανονικά στις εσωκομματικές εκλογές στις 5 Δεκεμβρίου ή, έστω, να υπάρξει αναβολή μίας εβδομάδας και μέχρι τότε την εκπροσώπηση στη Βουλή να την αναλάβει ο πρώτος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, ο Κώστας Σκανδαλίδης, ή και ο δεύτερος, ο Μιχάλης Κατρίνης, εάν χρειαστεί».

Ευρεία και αντιπροσωπευτική συζήτηση δεν μπορεί να γίνει αυτές τις ώρες, φυσικά, οπότε νεότερα αναμένονται προς το τέλος της εβδομάδας.

Τη Δευτέρα θα ορκιστεί βουλευτής η Τόνια Αντωνίου, ως πρώτη επιλαχούσα στο Νότιο Τομέα Αθηνών, όπου είχε εκλεγεί η Φώφη Γεννηματά.

Όπως γνωστοποιήθηκε νωρίς χθες το μεσημέρι, όλα τα κόμματα ανέστειλαν τις προγραμματισμένες κομματικές και πολιτικές εκδηλώσεις τους. Δεν θα λειτουργήσει αυτή την εβδομάδα ούτε η Βουλή\, αν και, λόγω παρελάσεων και αργίας της 28ης Οκτωβρίου, οι συνεδριάσεις θα σταματούσαν έτσι κι αλλιώς αύριο.

Η κηδεία της Φώφης Γεννηματά θα γίνει αύριο το μεσημέρι στις 2 μ.μ. από την Μητρόπολη, ενώ από τις 10 π.μ. η σορός της θα εκτεθεί σε λαϊκό προσκύνημα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v