Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: Το déjà vu της Θεσσαλονίκης και η «λευκή πετσέτα» της κυβέρνησης

Ο κίνδυνος για τα περίφημα «λοιπά νοσήματα» (πέραν Covid) μετά την παραδοχή Γκάγκα. Ανάγκη να ληφθούν άμεσα τέσσερα μέτρα, πριν χτυπήσουν «κόκκινο» κρούσματα και θάνατοι.

ΣΥΡΙΖΑ: Το déjà vu της Θεσσαλονίκης και η «λευκή πετσέτα» της κυβέρνησης

«Όταν γεμίσουν πάλι οι ΜΕΘ, δεν θα κινδυνεύουν μόνο οι ανεμβολίαστοι από τον κορωνοϊό αλλά όλοι όσοι έχουν ανάγκη εισαγωγής στην Εντατική από άλλες ασθένειες και από ατυχήματα. Την ευθύνη θα την έχει η κυβέρνηση, που παρακολουθεί τις εξελίξεις, παρότι τα επιδημιολογικά στοιχεία έχουν ήδη πάρει την ανηφόρα, ενώ τα μηνύματα από τις χθεσινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη είναι εξαιρετικά ανησυχητικά».

Αυτή τη θέση προβάλλει η αξιωματική αντιπολίτευση, εκτιμώντας ότι η «λευκή πετσέτα» που πέταξε η κυβέρνηση σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της πανδημίας οδηγεί σε πολύ επικίνδυνες καταστάσεις.

Αρμόδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι πριν από λίγες ημέρες, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα παραδέχθηκε ότι πέρυσι έμεναν εκτός χειρουργείων περιστατικά που δεν είχαν σχέση με την Covid, επειδή τα δημόσια νοσοκομεία είχαν γίνει μονοθεματικά: «Μπορούμε ως πολιτεία να πούμε ότι ο καρκινοπαθής που πρέπει να κάνει χειρουργείο δεν είναι επείγον, γιατί πιεζόμαστε από έναν άρρωστο που έχει λοίμωξη; Το κάναμε πέρυσι, που δεν είχαμε τίποτα στα χέρια μας», είπε, θέλοντας να ενισχύσει την εμβολιαστική καμπάνια.

Το ερώτημα συνεπώς που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στην κυβέρνηση είναι τι θα γίνει (και) φέτος, εάν τα νοσοκομεία και οι ΜΕΘ γεμίσουν πάλι με ασθενείς Covid; «Τα ψέματα τελείωσαν», τονίζει αρμόδια πηγή και απαριθμεί τα τέσσερα μέτρα που οφείλει αμέσως να πάρει η κυβέρνηση, δεδομένου ότι τα ημερήσια κρούσματα και οι θάνατοι συνεχώς αυξάνονται:

  • Επίταξη ιδιωτικών μονάδων στις «κόκκινες» περιοχές: το μέτρο θεωρείται επιτακτικά αναγκαίο, ώστε και οι ασθενείς με Covid να νοσηλεύονται αλλά και τα λεγόμενα «λοιπά περιστατικά» να μη μένουν σε αναμονή, όπως έγινε σε πολύ μεγάλο βαθμό κατά τα προηγούμενα κύματα της πανδημίας.
  • Πρόσληψη ιατρικού-νοσηλευτικού προσωπικού: εν προκειμένω, είναι νωπές ακόμα οι αποκαλύψεις/καταγγελίες ότι κλίνες ΜΕΘ που δόθηκαν στο ΕΣΥ ως δωρεές έμειναν εκτός λειτουργίας ελλείψει προσωπικού.
  • Η αξιωματική αντιπολίτευση κρατάει σταθερά ψηλά το γεγονός ότι η κυβέρνηση μείωσε τις δαπάνες για τη δημόσια υγεία κατά 900 εκατ. ευρώ στον νέο Προϋπολογισμό, τη στιγμή που όχι απλώς δεν τελειώσαμε με την πανδημία αλλά ο ίδιος ο κ. Τσιόδρας εμφανίστηκε για να σημάνει τον κίνδυνο και να προειδοποιήσει για δύσκολο χειμώνα.
  • Αποσυμφόρηση των μέσων μαζικής μεταφοράς (τα οποία παραμένουν «σαρδελοκούτια», ειδικά στις μεγάλες πόλεις) και των σχολικών αιθουσών. Ως προς το τελευταίο, ο εκπρόσωπος του κόμματος Νάσος Ηλιόπουλος χαρακτήρισε χθες αδιανόητο, ειδικά σ' αυτές τις συνθήκες, να προχωρά η κυβέρνηση σε συγχωνεύσεις σχολικών τμημάτων: «Αυτές τις μέρες σχεδόν 1.000 τμήματα συγχωνεύονται σε όλη την Ελλάδα, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται τάξεις με 28 και 29 μαθητές», κατήγγειλε.
  • Ειδική καμπάνια εμβολιασμού για να πεισθεί ένα τμήμα πολιτών «μη ψεκασμένων», που εξακολουθούν να φοβούνται για οποιονδήποτε λόγο. «Ας αξιοποιήσουν την εμπειρία άλλων χωρών όπως η Πορτογαλία, που έχει πετύχει στο εμβολιαστικό πρόγραμμα, ξεπερνώντας το ποσοστό ασφαλείας του 80%».

Ο «νόμος» των τοπικών ιερέων…

Ξεχωριστό κεφάλαιο στην κριτική που απευθύνει η αξιωματική αντιπολίτευση αφορά την αδυναμία/άρνηση της κυβέρνησης να αναμετρηθεί με παράγοντες που επιτείνουν το πρόβλημα. Ο λόγος για ιερείς που προσπερνούν ακόμα και την επίσημη θέση της Εκκλησίας και επιβάλλουν τους δικούς τους «νόμους» ως προς την τήρηση των μέτρων προστασίας.

Οι χθεσινές εικόνες από τη Θεσσαλονίκη ήταν ενδεικτικές: ιερείς προέτρεπαν τους πιστούς να μπουν στον ναό του Αγ. Δημητρίου χωρίς μάσκες, ενώ ένας εξ αυτών διαμαρτυρήθηκε στους αστυνομικούς που βρίσκονταν στην είσοδο του ναού για να εξασφαλίσουν την τήρηση των μέτρων. Όπως έδειξαν τα τηλεοπτικά πλάνα, οι αστυνομικοί απομακρύνθηκαν, χωρίς να υπάρξει κάποια κίνηση είτε από την Αστυνομία κεντρικά είτε από την Πολιτεία.

«Πάλι στην ατομική ευθύνη θα περιορισθεί η κυβέρνηση;», είναι το ρητορικό ερώτημα που θέτουν, κάνοντας λόγο για αρνητικό déjà vu.

Όπως επισημαίνουν, ακόμα και η προχθεσινή απόφαση να ακυρωθεί η μαθητική παρέλαση στη Θεσσαλονίκη αποδόθηκε στο εθνικό πένθος που έχει κηρυχτεί σήμερα, ημέρα κηδείας της Φώφης Γεννηματά, «προκειμένου, προφανώς, να μην αντιδράσουν οι φανατικοί οπαδοί των παρελάσεων».

Μόλις χθες, τελικά, με απόφαση των Περιφερειών Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης και Θεσσαλίας, ακυρώθηκαν οι τοπικές μαθητικές παρελάσεις με ευθεία επίκληση την αύξηση των κρουσμάτων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v