Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΚΙΝΑΛ: Πανδημία και καχυποψία βάζουν τρικλοποδιές στις εκλογές

Πώς θα επιδράσει το νέο μέτρο «μόνο εμβολιασμένοι στις κλειστές αίθουσες»; Η καταγγελία Παπανδρέου για προσπάθεια παρέμβασης «εξωθεσμικών κέντρων και παραγόντων της Δεξιάς». Πώς «φωτογράφισε» τον Α. Λοβέρδο.

ΚΙΝΑΛ: Πανδημία και καχυποψία βάζουν τρικλοποδιές στις εκλογές

Όταν ο Ανδρέας Λοβέρδος είπε «καλοδεχούμενοι όλοι να ψηφίσουν» στις εσωκομματικές κάλπες για τον νέο πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ, εννοούσε και ψηφοφόρους άλλων κομμάτων. Δεν πρόλαβαν καλά καλά να εκφραστούν οι διαφωνίες γι' αυτό το «προσκλητήριο» και προέκυψε άλλο ερώτημα: όταν λένε «όλοι» εννοούν… εμβολιασμένοι και ανεμβολίαστοι;

Το εν λόγω ερώτημα δεν το θέτει κάποιος υποψήφιος, αλλά η εξέλιξη του 4ου κύματος της πανδημίας και τα νέα μέτρα που τίθενται σε εφαρμογή. Κι αυτό διότι μπορεί να μεσολαβούν δύο εβδομάδες μέχρι τις 5 Δεκεμβρίου που θα ανοίξουν οι κάλπες για τον πρώτο γύρο των εκλογών, ουδείς όμως είναι σε θέση να γνωρίζει εάν τα μέτρα αυτά θα ισχύουν ακόμα ή -το χειρότερο- εάν θα έχουν αυστηροποιηθεί ακόμα περισσότερο.

Ο γενικός κανόνας «μόνο εμβολιασμένοι στις κλειστές αίθουσες» αγγίζει την εκλογική διαδικασία. Ορισμένα στελέχη εκτιμούν ότι εφόσον η παραμονή του ψηφοφόρου στον κλειστό χώρο θα διαρκέσει ελάχιστα λεπτά, «θα μπορούσε» να είναι αρκετό το αρνητικό rapid test για την προσέλευσή του.

Όμως, ποιος μπορεί να προσδιορίσει (πόσο μάλλον, να εγγυηθεί) το χρονικό διάστημα παραμονής στην αίθουσα; «Ο ΕΟΔΥ», απαντούν πηγές από τη Χαριλάου Τρικούπη. Για τον λόγο αυτό, αναμένεται να τεθεί το θέμα στον Οργανισμό και, αναλόγως της απάντησης, να ληφθούν οι αποφάσεις.

Σκέψεις για διενέργεια της εκλογικής διαδικασίας σε ανοικτό χώρο, έξω από τα 818 εκλογικά τμήματα (σ.σ. τόσα θα είναι πανελλαδικά), δεν «περπάτησαν» καν, καθώς δεν το επιτρέπουν οι καιρικές συνθήκες του Δεκεμβρίου. Για αναβολή των εκλογών «ούτε λόγος», απαντούν τόσο οι συνεργάτες των υποψηφίων όσο και επισήμως η Χαριλάου Τρικούπη. «Μία τέτοια εξέλιξη θα ήταν επιβεβλημένη μόνο σε περίπτωση γενικού lockdown, το οποίο όμως η κυβέρνηση αποκλείει κατηγορηματικά», λένε.

Παπανδρέου: «Στελέχη της ΝΔ παίρνουν τηλέφωνα…»

Πλην απροόπτου, ως προς τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας, ο «καβγάς» των τελευταίων ημερών αφορά τη σύνθεση του εκλογικού σώματος. Το «όλοι καλοδεχούμενοι» του κ. Λοβέρδου ερμηνεύτηκε ως απόδειξη της επιθυμίας του να προσέλθουν στις κάλπες κεντροδεξιοί ψηφοφόροι (κυρίως της ΝΔ) προκειμένου να τον ενισχύσουν εκλογικά και να του δώσουν την πρωτιά. Επικαλούνται προ τούτο (και) δημοσκοπικά ευρήματα, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Λοβέρδος βγαίνει πρώτος στις μετρήσεις όταν γίνονται σε μία διευρυμένη δεξαμενή ψηφοφόρων, αλλά χάνει την πρωτιά όταν το δείγμα περιορίζεται στους ψηφοφόρους του ΚΙΝΑΛ, προς όφελος του Νίκου Ανδρουλάκη και του Γιώργου Παπανδρέου.

Είναι ενδεικτική η προ ημερών καταγγελία του κ. Παπανδρέου για προσπάθεια παρέμβασης «εξωθεσμικών και άλλων κέντρων, και παραγόντων της Δεξιάς» στην εκλογική διαδικασία. Τονίζοντας με νόημα ότι «τον πρόεδρο του Κινήματος Αλλαγής θα τον εκλέξουν οι δημοκράτες προοδευτικοί πολίτες, οι φίλοι και τα μέλη της παράταξής μας και όχι οποιοσδήποτε άλλος».

Σε τηλεοπτική του συνέντευξη μάλιστα (Alpha) είπε ευθέως: «Ξέρω ότι στελέχη της Ν.Δ. παίρνουν τηλέφωνα για συγκεκριμένους υποψηφίους. Δεν θα πω ονόματα, αλλά είναι δεδομένο»…

Αλλά και ο κ. Ανδρουλάκης δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλω τον πρόεδρο της παράταξης να τον εκλέξουν άνθρωποι που πιστεύουν ιδεολογικά στον χώρο μας και όχι τρίτες δυνάμεις που ανήκουν κατά συνείδηση στη ΝΔ ή στον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν μπορεί όποιος περνάει απέξω να θέλει να επηρεάσει το ποιος εκλέγεται πρόεδρος της Δημοκρατικής Παράταξης».

Συνεργάτες του κ. Λοβέρδου, δε, απαντώντας εμμέσως στα παραπάνω, εξηγούν ότι με το «καλοδεχούμενοι όλοι» εννοεί τους πρώην ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ (ή του ΚΙΝΑΛ, πλέον) που εγκατέλειψαν το κόμμα την τελευταία δεκαετία και βρήκαν έκφραση είτε στη ΝΔ (οι κεντροδεξιοί) είτε στον ΣΥΡΙΖΑ (οι «αντιδεξιοί» κεντροαριστεροί). «Βεβαίως τους θέλουμε αυτούς τους ψηφοφόρους, υπό την προϋπόθεση ότι μετάνιωσαν για τη μετακίνησή τους στα άλλα κόμματα ή το ξανασκέφτονται. Άλλο αυτό και άλλο να προσέλθουν στις κάλπες μας οπαδοί κομμάτων να ψηφίσουν με ‘γραμμή’ έναν υποψήφιο», ο αντίλογος.

Όπως προκύπτει, η καχυποψία μεταξύ των τριών βασικών διεκδικητών της ηγεσίας περισσεύει. Αλλά και οι άλλοι τρεις υποψήφιοι, Παύλος Γερουλάνος, Χάρης Καστανίδης, Παύλος Χρηστίδης, σαφώς αντιδρούν στην οργανωμένη προσέλευση οπαδών/μελών άλλων κομμάτων, καθώς, όπως εκτιμούν υποστηρικτές τους, σε μία τέτοια περίπτωση θα μειωθούν ακόμα περισσότερο τα δικά τους ποσοστά, που κινούνται γύρο στο 6% για τον καθένα.

Η απουσία στο debate και το αντιστάθμισμα

Όσο για το περιβόητο debate, αποφασίσθηκε οριστικά να γίνει στις 29 Νοεμβρίου μεταξύ των πέντε, στο στούντιο της ΕΡΤ, καθώς ο κ. Παπανδρέου επέμεινε μέχρι τέλους στην άρνησή του να μετάσχει «σε πληκτικούς μονολόγους».

Το ρίσκο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού είναι μεγάλο, βεβαίως, καθώς οι αντίπαλοί του θα αναδείξουν την απουσία του από το πάνελ.

Κατά τις πληροφορίες πάντως ο κ. Παπανδρέου θα επιχειρήσει να αντισταθμίσει αυτή την απουσία με μία μεγάλη διαδικτυακή εκδήλωση, όπου οι συμμετέχοντες θα μπορούν να του απευθύνουν ερωτήματα.

Μένει να δούμε εάν αυτή η εκδήλωση θα γίνει πριν ή μετά το debate των πέντε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v