Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέα μέτρα κατά των ανεμβολίαστων στη φαρέτρα της κυβέρνησης

Κρίσιμες οι πρώτες μέρες του Δεκεμβρίου. Επιμένει το Μέγαρο Μαξίμου να μην εξετάζει την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών. Ξορκίζει το lockdown, αυξάνονται οι εμβολιασμοί.

Νέα μέτρα κατά των ανεμβολίαστων στη φαρέτρα της κυβέρνησης

Στη χθεσινή φράση του κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου ότι «δεν εξετάζεται κανένα ενδεχόμενο επιβολής lockdown, όπως δεν εξετάζεται και επέκταση επιπλέον μέτρων στους εμβολιασμένους», περιλαμβάνεται -άμεσα και έμμεσα- η περαιτέρω στρατηγική της κυβέρνησης όσον αφορά τη διαχείριση της πανδημίας.

Σύμφωνα με αυτήν, σε καμία περίπτωση δεν είναι στις προθέσεις της ένα νέο, δυσβάσταχτο οικονομικά, «λουκέτο» στη χώρα, ενώ υπάρχει η αισιοδοξία ότι μετά την πρώτη εβδομάδα του Δεκεμβρίου θα αρχίσουν να αποδίδουν τα μέτρα που άρχισαν να εφαρμόζονται από την περασμένη Δευτέρα, οδηγώντας σε σταδιακή αποκλιμάκωση του επιδημιολογικού φορτίου.

Ως εναλλακτική, εφόσον διαπιστωθεί ότι τα αποτελέσματα δεν είναι αυτά που θα ήθελαν, στην κυβέρνηση μελετούν τις επόμενες κινήσεις τους, οι οποίες θα αφορούν και πάλι τους ανεμβολίαστους. Σχετική απόφαση δεν έχει ακόμα ληφθεί, ωστόσο εισηγήσεις από τους ειδικούς και συζητήσεις στο στενό επιτελείο του πρωθυπουργού με το υπουργείο Υγείας ήδη βρίσκονται στο τραπέζι. Μεταξύ άλλων, συζητούνται μόνο για τους ανεμβολίαστους η επιστροφή του click away στο λιανεμπόριο, το take away στην εστίαση, καθώς και το rapid test στα σούπερ μάρκετ, μέτρα πάντως που -αν ληφθούν- θα έχουν σοβαρές επιπτώσεις, εκτός από τους ίδιους τους εμπλεκόμενους πολίτες που δεν έχουν εμβολιαστεί, και στους επιχειρηματίες.  

Πεποίθηση στο Μέγαρο Μαξίμου είναι ότι η κατάσταση, μετά την παρούσα έξαρση, θα ομαλοποιηθεί, έστω με αργά βήματα, όσο πλησιάζουν οι γιορτές των Χριστουγέννων και στο πλαίσιο αυτό επιμένει να μην εξετάζει την επέκταση της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες μετά τους υγειονομικούς και τους εργαζόμενους στις δομές φιλοξενίας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία.

Εμβολιαστική κάλυψη

Το μεγάλο ζητούμενο, σύμφωνα με συνεργάτη του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι η διεύρυνση της εμβολιαστικής κάλυψης, με την αλλαγή στάσης των πολιτών που παραμένουν διστακτικοί. Αυτή η τακτική, σύμφωνα με τον ίδιο, αρχίζει να αποδίδει, έτσι τον τελευταίο μήνα προγραμματίστηκαν περίπου 500.000 ραντεβού για πρώτη δόση, ενώ περισσότεροι από τους μισούς δικαιούχους της τρίτης δόσης είτε έχουν ήδη λάβει την ενισχυτική ανοσοποίηση είτε έχουν προγραμματίσει τον εμβολιασμό τους. Χθες πραγματοποιήθηκαν 17.873 εμβολιασμοί πρώτης δόσης και 57.057 τρίτης δόσης, ενώ οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί τουλάχιστον με μία δόση του εμβολίου προσεγγίζουν τα 7.000.000.

«Δεν νομίζω να πάμε σε συνολικό lockdown, ωστόσο, εάν δεν αποδώσουν τα μέτρα, δεν αποκλείεται η επιβολή τοπικών περιορισμών», δήλωσε χθες ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος. Το lockdown, εκτίμησε, «δεν είναι λύση, θα μεταφέρει το πρόβλημα της επίλυσης 1-2 μήνες πιο πίσω. Πρέπει να προχωρήσουν άμεσα οι εμβολιασμοί και η χορήγηση της τρίτης δόσης. Η επιστροφή στην κανονικότητα δεν είναι αυτό που ξέραμε πριν από το 2020. Ο ιός θα συνεχίσει να υπάρχει και θα πρέπει να κάνουμε συνεχώς αναμνηστικές δόσεις, το πιο πιθανό είναι οι ετήσιες δόσεις».

Με μελανά χρώματα περιέγραψε την κατάσταση και ο πνευμονολόγος Νικόλαος Καπραβέλος: «Οδηγούμαστε σε μία τραγωδία», σημείωσε και εξέφρασε τη γνώμη πως «πάμε σε μία πανδημία ανεμβολίαστων και σε αυτήν συμμετέχουν και οι εμβολιασμένοι». Για τα μέτρα που λαμβάνονται κι αυτά που ενδεχομένως να έρθουν, σχολίασε: «Δεν προλαβαίνουμε να χτίσουμε τείχος ανοσίας, ποτέ μη λες ποτέ, μπροστά μας είναι πιο περιοριστικά μέτρα».

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v