Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εξεταστική Επιτροπή για τις «λίστες Πέτσα» χωρίς τον... κ. Πέτσα στους μάρτυρες

Η κυβερνητική πλειοψηφία απέρριψε το αίτημα σύσσωμης της αντιπολίτευσης να κληθούν πολιτικά πρόσωπα που είχαν την ευθύνη της καμπάνιας για την πανδημία στα ΜΜΕ. Εντονες αντιδράσεις.

Εξεταστική Επιτροπή για τις «λίστες Πέτσα» χωρίς τον... κ. Πέτσα στους μάρτυρες

Δεν θα κληθούν πολιτικά πρόσωπα στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά τη διαφημιστική καμπάνια στα μέσα ενημέρωσης για την πανδημία («λίστες Πέτσα») και την εταιρεία δημοσκοπήσεων Opinion Poll.

Και, μάλιστα, ο κατάλογος των μαρτύρων θα είναι «κλειστός», χωρίς δυνατότητα να προστίθενται άλλοι, ανάλογα με την πορεία της διερεύνησης, σε αντίθεση με τους «ανοικτούς» καταλόγους προηγούμενων Εξεταστικών ή Προανακριτικών Επιτροπών.

Aυτή την απόφαση πήρε η κυβερνητική πλειοψηφία στην Επιτροπή, παρότι όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης ζήτησαν να προσέλθουν ως μάρτυρες πολιτικά πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της καμπάνιας, με πρώτον τον τότε κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα.

Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ειδικότερα, ζήτησαν να καταθέσουν στην επιτροπή οι υπουργοί που είχαν (και έχουν) την πολιτική ευθύνη για τα ποσά διαφημιστικής καμπάνιας για την Covid-19, ύψους 42 εκατομμύριων ευρώ, τα οποία διατέθηκαν σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και τα κριτήρια με βάση τα οποία έγινε η κατανομή.

Μεταξύ αυτών, πλην του κ. Πέτσα, ο Βασίλης Κικίλιας (ως πρώην υπουργός Υγείας) και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης ως αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών.

Υπερασπίζοντας το σχετικό αίτημα οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία υπέβαλαν κατάλογο 40 μαρτύρων (με τον κ. Πέτσα μέσα), ενώ οι βουλευτές της ΝΔ αντέδρασαν κάνοντας λόγο για «απόπειρα στοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων».

Η αξιωματική αντιπολίτευση ανταπάντησε με την κατηγορία ότι η κυβερνητική πλειοψηφία «στήνει παραμηχανισμό απόκρυψης της αλήθειας».

 

Είναι ενδεικτικό ότι και η βουλευτής του ΚΚΕ, Μαρία Κομνηνάκα, χαρακτήρισε την απόφαση της ΝΔ «απαράδεκτη μεθόδευση, με στόχο να συγκαλύψουν τις πολιτικές ευθύνες στη διαχείριση του δημόσιου χρήματος».

Οργισμένη υπήρξε η αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, με βουλευτές του να κάνουν λόγο για παραβίαση της δικονομίας και του Συντάγματος και να κατηγορούν τη Νέα Δημοκρατία ότι στήνει παραμηχανισμό απόκρυψης της αλήθειας.

Οι 18 μάρτυρες

Εντέλει η «γαλάζια» πλειοψηφία στην Επιτροπή αποφάσισε να κληθούν μόνο 18 μάρτυρες, εκ των οποίων κανένας δεν είναι πολιτικό πρόσωπο.

Οι εξής:

1. Πρόεδρος του ΔΣ της ΕΣΗΕΑ, κα Μαρία Αντωνιάδου
2. Πρόεδρος του ΔΣ της ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιου Τύπου κ. Αλ. Σκαναβής
3. Εκπρόσωπος Περιφερειακών Εβδομαδιαίων Εφημερίδων κ. Αντώνης Μουντάκης
4. Εκπρόσωπος ΕΣΡ κ. Κουτρομάνος Αθανάσιος
5. Διευθύνων Σύμβουλος INITIATIVE MEDIA κ. Μιχάλης Γκάλγκος
6. Eκπρόσωπος της Γενικής Γραμματείας Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, υπεύθυνος για την παραλαβή του έργου
7. Νόμιμοι Εκπρόσωποι των Εταιρειών TEMPO OPTIMUM MEDIA DIRECTION (OMD) κ. Νικόλαος Σάββας και WAVEMAKER ΕΛΛΑΣ ΑΕ κα Αγγελική Βούλγαρη
8. Eκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας υπεύθυνος για την παραλαβή του Έργου
9. Διευθύνων Σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Επενδύσεων και Εξωτερικού Α.Ε. (ΕNTERPRISE GREECE)
10. Νόμιμος Εκπρόσωπος του κοινοπρακτικού σχήματος Εταιριών EDELMAN
11. Πρόεδρος ΣΕΔΕΑ κα Βαλέρια Τσάμη
12. Πρόεδρος Ελεγκτικής Εταιρίας Δημοσκοπήσεων και Ερευνών κοινής γνώμης.
13. Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΔΥΤΕ κ. Αριστείδης Σωτηρόπουλος
14. Εκπρόσωπος Opinion Poll και REPOSITION STRATEGY κ. Ζούπης
15. Εκπρόσωπος Vox Popular
16. Εκπρόσωπος Bridging Europe
17. Εκπρόσωπος Common View
18. Eκπρόσωπος Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v