Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευρωπαϊκή στροφή στον υποχρεωτικό εμβολιασμό βλέπει η Κυβέρνηση

Επαφές Μητσοτάκη με Βρυξέλλες και ηγέτες των κρατών μελών. Αναζητείται τρόπος εφαρμογής του μέτρου σε ολόκληρη την Ε.Ε. Η παρέμβαση της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και οι τοποθετήσεις κορυφαίων υπουργών.

Ευρωπαϊκή στροφή στον υποχρεωτικό εμβολιασμό βλέπει η Κυβέρνηση

Σε ανοιχτή γραμμή με τις Βρυξέλλες, την πολιτική καρδιά της Ευρώπης, αλλά και αρκετούς ευρωπαίους ομολόγους του βρίσκεται ο Κυριάκος Μητσοτάκης με ζητούμενο την καλύτερη δυνατή διαχείριση της πανδημίας.

Πρόκειται για μια διαρκώς εξελισσόμενη, δυναμική κατάσταση, όπως λένε επανειλημμένα στο Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που απαιτεί διαρκείς προσαρμογές και αλλαγές στρατηγικής. Και αυτό ακριβώς συζητείται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, μεταξύ των ηγετών των κρατών – μελών, με αιχμή του δόρατος τις τελευταίες μέρες να αποτελεί το θέμα του υποχρεωτικού εμβολιασμού.

Η ελληνική κυβέρνηση είναι από τις πρώτες που ανακοίνωσαν την εφαρμογή του συγκεκριμένου μέτρου στους πολίτες ηλικίας 60 ετών και άνω, με την προσδοκία να αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά η πίεση στο εθνικό σύστημα υγείας, με το πρωθυπουργικό περιβάλλον να διαπιστώνει ότι σε αυτή τη γραμμή αρχίζουν να κινούνται και άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

«Είναι κάτι το οποίο να είστε σίγουρες και σίγουροι σχεδιάζουν ήδη και πολλές άλλες ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», τόνισε από το βήμα της Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη σχετική συζήτηση της Τετάρτης και προαναγγέλλοντας τις εξελίξεις και ήδη η μία χώρα μετά την άλλη αρχίζουν να κινούνται αναλόγως.

Ταυτόχρονα, το θέμα βρίσκεται επί τάπητος και σε κεντρικό επίπεδο, με την ηγεσία της Ε.Ε. και της Κομισιόν, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ότι αναζητούνται κοινά χαρακτηριστικά των κρατών μελών, προκειμένου να εξεταστεί η εφαρμογή του μέτρου -ει δυνατόν- συνολικά σε ολόκληρη την Ε.Ε.

«Είναι κατανοητό και κατάλληλο να αρχίσουμε αυτή τη συζήτηση, πώς μπορούμε να ενθαρρύνουμε και ενδεχομένως να σκεφτούμε τον υποχρεωτικό εμβολιασμό στην Ε.Ε. Αυτό είναι κάτι που χρειάζεται συζήτηση και κοινή προσέγγιση. Είναι μια συζήτηση που πιστεύω ότι πρέπει να γίνει», δήλωσε σχετικά η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αν και διευκρίνισε πως η υποχρεωτικότητα είναι αρμοδιότητα των κρατών-μελών.

Ηλικιακές ομάδες

Στη χώρα μας, την επέκταση του υποχρεωτικού εμβολιασμού άφησαν ανοιχτή μια σειρά κορυφαίων υπουργών, όχι όμως με άμεση εφαρμογή, με τα σενάρια να αναφέρουν ότι ενδεχόμενη επέκταση θα αφορά ηλικιακές ομάδες και όχι επαγγελματικούς κλάδους.

«Είμαστε έτοιμοι ανά πάσα στιγμή ό,τι χρειάζεται να κάνουμε για την πανδημία να το κάνουμε», απάντησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου σε σχετικό ερώτημα, ενώ αντιστοίχως ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «η πανδημία είναι ένα πρωτόγνωρο φαινόμενο και από την άποψη αυτή ποτέ δεν μπορείς να αποκλείεις το οτιδήποτε». Αλλά και ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης, ερωτηθείς για την πιθανότητα να προκύψει ανάγκη επιβολής υποχρεωτικότητας και σε άλλες ομάδες, απάντησε πως κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί. «Πάντα σε αυτή τη δύσκολη διαχείριση τη δύσκολης ασθένειας θα υπάρχει μια τέτοια συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.

Στην Κυβέρνηση δεν πέρασε απαρατήρητη και η δημόσια παρέμβαση του Ευάγγελου Βενιζέλου, ο οποίος υπερασπίστηκε τη συνταγματικότητα του υποχρεωτικού εμβολιασμού στην ηλικιακή ομάδα άνω των 60 και πρότεινε την επέκτασή του και σε άλλες, ειδικές κατηγορίες.

Τη δική της σημασία -ίσως για κάποιες μελλοντικές αποφάσεις για υποχρεωτικό εμβολιασμό σε άλλες ηλικιακές ομάδες- έχει η χθεσινή τοποθέτηση της Καθηγήτριας Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας, Β. Παπαευαγγέλου κατά την καθιερωμένη ενημέρωση. «Μελετώντας τον επιδημιολογικό χάρτη αυτή την εβδομάδα, αυτό που παρατηρήθηκε είναι ότι σε αρκετές περιφερειακές ενότητες της χώρας, είχαμε αύξηση στους ενήλικες 50 έως 70 ετών, σχετιζόμενη με την καθυστέρηση της χορήγησης της τρίτης δόσης».

Ενδεικτικά ανέφερε το παράδειγμα των Τρικάλων, όπου «παρά την ύφεση του αριθμού των νέων κρουσμάτων κατά σχεδόν 30% σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα, παρατηρούμε μία σταδιακή αύξηση της διάμεσης ηλικίας των νέων κρουσμάτων από τα 38 έτη στα 43 μέσα σε μόλις τρεις εβδομάδες. Σημειώνεται μία αύξηση των κρουσμάτων, λοιπόν, στην Περιφερειακή Ενότητα των Τρικάλων στην ηλικιακή ομάδα 50 έως 65 ετών, όπου μόλις 1 στους 4 από αυτούς που έχουν κλείσει ήδη 6 μήνες από τη δεύτερη δόση έχει προσέλθει για τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης», σημείωσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v